Foto: Nico Schouten

Linten om bomen Scheveningseweg uit protest tegen kap

[Persbericht] - Haagse belangengroepen en drie politieke partijen in de Haagse gemeenteraad hebben maandagavond langs de Scheveningseweg linten bevestigd om de bomen die binnenkort gekapt worden. De actie werd vroegtijdig door de politie beëindigd. Maar het is de actievoerders gelukt op tijd een groot deel van de 130 bomen van een lint te voorzien.

“Normaal doet de gemeente dat zelf zodra de kapvergunning is aangevraagd, maar in dit geval heeft de gemeente dat nagelaten. Daarom hebben deze mensen het zelf ter hand genomen opdat iedereen ziet welke bomen moeten wijken voor de nieuwe tramrails”, aldus Clara Visser van Bomenstichting Den Haag.

De meerderheid van de gemeenteraad ging akkoord met een nieuwe spoorconstructie waarbij de bomen sneuvelen. De lommerrijke Scheveningseweg met haar volwassen bomenrijen kreeg deze aanblik door de inspanningen van college en raad begin jaren ’80. Jongvolwassen kastanjes zijn toen juist zo geplant dat deze een nieuw spoor niet in de weg zaten. Toch worden ze binnenkort gekapt terwijl er ook andere oplossingen waren.

“Er is een alternatief waarbij veel meer bomen kunnen blijven staan. Door de fundering met stalen palen te versterken hadden maar 16 bomen gerooid hoeven worden. Maar het stadsbestuur en de HTM stonden er niet voor open”, aldus Peter Drijver van Stichting SOS Den Haag. “We maken hiermee zichtbaar wat de gemeenteraad in meerderheid heeft besloten, namelijk een spoorvervanging ten koste van tenminste 130 bomen langs de Monumentale Scheveningseweg”.

Ook de partijen Groep de Mos, Partij voor de Dieren en GroenLinks maken deel uit van deze actie: “Laat de stemmers straks een keuze maken op basis van feiten. D66, VVD, HSP, PvdA en CDA hebben voor deze onnodige bomenkap gekozen. Deze partijen roepen vlak voor de verkiezingen allemaal dat groen zo belangrijk is maar hebben ijskoud gestemd vóór deze zeer ingrijpende bomenkap, waarvan niemand zich in Den Haag een precies beeld kan vormen”.