Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, kortweg MVO, stond centraal tijdens een discussieavond van GroenLinks. De partij pleit ervoor in Den Haag een prijs in te stellen voor de Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar. Verder wil ze dat de gemeente aanbesteedt en inkoopt bij bedrijven die oog hebben voor mens en milieu.

Op dinsdag 27 maart organiseerde GroenLinks Den Haag, samen met Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag, een bijeenkomst met Haagse ondernemers die het maatschappelijk verantwoord ondernemen omhelsd hebben. Het was een leuke bijeenkomst onder leiding van bestuurslid Wanda Creemers. Na de inleiding van Willem Lagerweg van MVO Nederland en Robbert van Lente van Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag, sprongen de andere gasten erin met enthousiaste verhalen over wat allemaal mogelijk is en al gedaan wordt in Den Haag. De overheid moest het een beetje ontgelden, dat wel: het overheidsbeleid is wel MVO-vriendelijk, maar de inkopers bij de overheid blijken daar niets van te weten, aldus de deelnemers: ze kijken uitsluitend naar de prijs. Om maar niet te spreken van de geclusterde aanbestedings­praktijken die een kritische keuze voor kwaliteit helemaal moeilijk maken.

Voor wie het niet (meer) weet: maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat over “PPP: People, profit, planet”: hoe ga je met je mensen om, maak je winst door innovatie (probleemoplossende ideeën en technieken) en zorg je goed voor moeder aarde? In Den Haag is dit gedachtegoed in handen van onder meer een fietskoeriersbedrijf, een bedrijf van glazenwassers, een groothandel in schoonmaakartikelen. De fietskoeriers proberen de markt te veroveren van het snel transporteren van drukproeven, contracten ter tekening, en andere kleine koerierspost. Ze zijn milieubewust en proberen zelfs hun concurrenten in de branche – de koeriersauto’s – te leren hoe ze zuiniger om kunnen gaan met de CO2 uitstoot van de auto. Het glazenwasserbedrijf, Rietbroek, is bewust bezig met het scheppen van goede werkomstandigheden voor mensen, die ze letterlijk van de straat geplukt hebben om voor hen te werken. Pas na een MVO quick scan (aangeboden door de Rabobank) zijn ze ook begonnen met het ontwikkelen van milieuvriendelijke methodes voor het schoonhouden van ramen en ruiten. “Het leuke is”, aldus Rietbroek, “dat je gewoon creatiever wordt als je een ideaal hebt, ergens naar streeft. En als je creatiever wordt, zie je ook meer kansen op de markt, klanten geven voorkeur aan je.”

Dezelfde ervaring heeft de groothandel in schoonmaakartikelen. De eigenaar vertelt hoe hij met een peuterspeelzaal in discussie gaat. Een gesprek met de peuterjuf begint met een eenvoudige bestelling van een reinigingsmiddel en eindigt in een adviestraject voor het maken van een totaal, milieuverantwoord schoonmaakplan.

De banken, vertegenwoordigd door ANB-AMRO en de Rabobank, gaven aan dat MVO steeds belangrijker wordt bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van een bedrijf. Ondernemers in Zoetermeer hebben, onder leiding van de Rotary, een prijs hebben ingesteld voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag vindt een prijs een heel goed initiatief, want dat stimuleert ook de doorlichting van bedrijven op PPP en dat helpt weer om op te sporen wat je concreet kunt verbeteren. Maar alleen een prijs is niet genoeg.

Tenslotte sluit Bircan Bozbey, de fractievoorzitter van Groen Links, de vergadering. Ze bevestigt dat Groen Links in Den Haag de belangen van duurzame ondernemers hoog in het vaandel heeft staan. Ze kondigt het initiatief aan om ook in Den Haag een prijs voor “MVO-ondernemer van het jaar” van de grond te krijgen. Ook vraagt GroenLinks in de gemeenteraad aandacht voor het duurzaam inkoopbeleid van de gemeente.

Er was nog gelegenheid voor napraten met een wijntje. “Als je bij ons komt werken, moet je wel tegen een spatje regen kunnen, hoor”, roept de fietskoerier me na.


Joke Oranje