Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten die op de plaatsen 16 tot en met 42 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staan. Nu is Mascha van Bergenhenegouwen aan de beurt, in de lijst op nummer 25. Zij was voorheen actief als zelfstandig ondernemer in de zorg en nu bij onder andere huurdersvereniging HaagWonen, de Groene Eland en Groepswonen Door Ouderen.
Personalia
Mascha van Bergenhenegouwen, 77 jaar, oorspronkelijk uit Den Dolder. Sinds 1988 woonachtig in Den Haag. Getrouwd met twee zoons: David en Herby.
Waar woon je in Den Haag?
Sinds 12,5 jaar woon ik met mijn echtgenoot in een woongroep voor ouderen in het Zeeheldenkwartier.
Wat is dat precies?
Dat is een groep ouderen die allemaal nog zelfstandig zijn en hier in een eigen appartement wonen. Iedereen is echter zeer bij elkaar betrokken en helpt elkaar als dit nodig is. Hierbij behouden wij onze privacy en kunnen we gebruikmaken van de gemeenschappelijke ruimten en meedoen met de activiteiten. Voor ouderen die deze leefvorm aanspreekt, is dit een mooie manier om langer zelfstandig te kunnen blijven en het gaat sociaal isolement tegen.
Bestaat dit al lang?
In de regio Den Haag zijn sinds 1984 33 projecten voor groepswonen gerealiseerd, verspreid over de diverse wijken en voor verschillende inkomensklassen. Er zijn ook speciale woongroepen opgezet voor ouderen met verschillende etnische en religieuze achtergronden.
Wat is je professionele achtergrond?
Ik ben altijd als verpleegkundige werkzaam geweest en ging toen ik in Den Haag kwam bij een particulier woonzorgcentrum voor dementerende ouderen werken. Dit was 24-uurs zorg voor een groep van 4 a 5 mensen. Ik woonde in die tijd met mijn gezin op een aparte etage in het huis. Hier heb ik tot mijn 65ste gewerkt.
Waar ben je actief?
Naast mijn betrokkenheid bij de huurdersvereniging van mijn woongroep en mijn werkzaamheden als bestuurslid van de Stichting Groepswonen door Ouderen, ben ik ook actief binnen de werkgroep Leefbaarheid en Verkeer van de Groene Eland (bewonersvereniging van het Zeeheldenkwartier). En natuurlijk voor GroenLinks!
Wat doet de werkgroep Leefbaarheid en Verkeer van de Groene Eland?
Deze werkgroep zet zich in voor concrete zaken zoals het ophalen van huisvuil, onderhoud van wegen en stoepen en het parkeerbeleid in de wijk. De werkgroep is ook betrokken bij buurtschouwen: dit zijn wandelingen die door de omgeving worden gemaakt samen met vertegenwoordigers van de politie en de gemeente.
Hoe kwam je op het idee om politiek actief te worden?
Tien jaar geleden werd ik eerste instantie lid van GroenLinks om de bezigheden van mijn zoon David Rietveld te volgen en om hem te steunen. Hij heeft mij uiteindelijk overgehaald om mezelf voor deze verkiezingen kandidaat te stellen. Mijn andere zoon, Herby, staat ook op de kandidatenlijst, op nummer 29.
Waarom GroenLinks?
Een van de belangrijkste dingen die ik vanuit mijn Oecumenische achtergrond heb meegekregen, is een sterk sociaal bewustzijn. Dit is altijd een cruciale rol in mijn leven blijven spelen. Daarom stemde ik altijd PSP of PPR en nu dus GroenLinks.
Waar maak jij je hard voor binnen GroenLinks?
Het welzijn van ouderen is al een belangrijk punt op de lokale agenda van GroenLinks. Ik wil dat GroenLinks zich sterk blijft maken voor het behouden van specifieke Ooievaarspas-voordelen voor ouderen en essentiële voorzieningen zoals de Taxibus en de thuiszorg.
GroenLinks verdient zowel met haar sociale agenda als de zorg voor natuur en milieu een breder publiek en daarom moeten we niet bang zijn onze ideeën zowel helder als daadkrachtig te uiten.
Waar ben je hiernaast nog mee bezig?
Naast al deze bezigheden pas ik regelmatig met mijn man op onze kleinkinderen. Verder lees ik graag, ben ik zeer actief op Facebook en druk met het digitaliseren van al mijn foto's.
Door Chantal Forêt, met tekstbewerking van Sara Kaserer, voor GroenLicht.
Interviews kandidaten 16 t/m 42 gemeenteraadsverkiezingen 2014.