Op 19 maart ben ik samen met achtien andere GroenLinksers begonnen aan de Masterclass Lokale Politiek. Deze werd gegeven door de beleidsmedewerker van de fractie, Bastiaan de Jong. De deelnemers bestonden uit wijkambassadeurs, leden van de programmacommissie, maar ook uit leden die momenteel minder actief zijn. De masterclass duurde vier weken, van week tot week bestond het programma uit: een les over de instrumenten die de gemeenteraad tot haar beschikking heeft om kwesties aan te kaarten bij het College van B&W, een les over de rol van de media in de politiek, een debattraining en het bespreken van een actueel onderwerp met een raadslid. Daarnaast mochten we de praktijk live meemaken, door een fractievergadering en een gemeenteraadsvergadering bij te wonen.

Als raadslid kun je vele instrumenten inzetten om aandacht te vragen voor een bepaalde kwestie. Je kan bijvoorbeeld een iniatiefvoorstel indienen, waarbij je een idee voorlegt aan de raad en het college. Een voorbeeld daarvan is het voorstel van GroenLinks om de bevoorrading van de winkels in de binnenstad op een andere, meer duurzame, manier in te richten.

Kranten of andere media-kanalen tonen niet altijd interesse in onderwerpen die jij belangrijk vindt. Zoals bijvoorbeeld in een gebouw of project dat veel meer geld kost dan van tevoren gedacht. Dit komt wellicht doordat lezers minder interesse hebben in dit soort berichten, omdat ze deze saai vinden of wat verder van hen af vinden staan. Hoe zorg je ervoor dat daar toch aandacht naar uitgaat? Dat is ook iets waar je je mee bezighoudt, als gemeenteraadslid.

De derde bijeenkomst was een debattraining. Tijdens de vierde bijeenkomst werden we in groepjes van zes gekoppeld aan fractievoorzitter David Rietveld, fractievertegenwoordiger Mariët Herlé en raadslid Arjen Kapteijns. We bespraken een kwestie die in de raadscommissie besproken zou worden en we moesten bepalen wat we met het onderwerp zouden willen doen als wij raadslid zouden zijn. Raadscommissies adviseren de gemeenteraad over specifieke onderwerpen. In de commissies zitten gemeenteraadsleden en fractievertegenwoordigers.

Duurzaamheidscentrum 
Het groepje waar ik in zat, besprak het duurzaamheidscentrum met Arjen Kapteijns. Op 6 mei is het duurzaamheidscentrum geopend aan de Brouwersgracht 2. Een centrum bedoeld om de doelstelling klimaatneutraal in 2040 te bereiken. Het centrum beoogt dit te bereiken door mensen te informeren en te stimuleren om duurzamer te consumeren.

We moesten ons vantevoren verdiepen in de plannen van PvdA-wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Rabin Baldewsingh voor het Duurzaamheidscentrum.  We moesten voor onszelf bepalen of we steun zouden bieden aan het plan. Dat was best lastig, want het idee voor een duurzaamheidscentrum past goed bij GroenLinks. Het duurzaamheidscentrum is zelfs mede-geïniteerd door GroenLinks. De voorbeelden van plannen die worden genoemd, zijn ook veelbelovend. Bijvoorbeeld het realiseren van 20.000 zonnepanelen. Aan de andere kant vind je niet terug hóe de plannen gerealiseerd zullen worden. Nergens worden de plannen concreet gemaakt. Ten slotte zou het bezoekerscentrum maar een paar uur per week open zijn. Arjen had eerder in een commissievergadering gevraagd om concretere ambities, daarop kwam de wethouder met nog steeds weinig concrete plannen. Uiteindelijk werd de groep het eens dat we op basis van de plannen, zoals ze op dat moment werden gepresenteerd, niet achter het duurzaamheidscentrum konden staan.

Ter afsluiting van de cursus zijn we met een handvol deelnemers naar de gemeenteraadsvergadering geweest, waarin het duurzaamheidscentrum besproken werd. Het was even wennen voor me om de gemeenteraadsleden en het College van B&W in actie te zien. Heel wat leden waren bezig met hun telefoon of laptop, de burgemeester zat een broodje te eten en de leden van de gemeenteraad liepen gedurende de bespreking af en aan en hielden social talks met andere gemeenteraadsleden of werknemers. Als ik Bastiaan hiernaar vraag, antwoordt hij dat er meestal één of twee leden van een fractie zich bezighouden met een bepaald onderwerp. Hierdoor lijkt de interesse van de andere leden er enigszins bij in te schieten.

"Duurzamer dan GroenLinks"
We vielen in bij een betoog van de Haagse Stadspartij, die aangaf waarom zij het plan voor het duurzaamheidscentrum, zoals het er nu bijlag, niet steunden. Ze werden opgevolgd door andere leden van de oppositie, waaronder GroenLinks, PVDD, SP en de PVV, die meer duidelijkheid wilden hebben over de doelgroep van het centrum, hoe de mensen bereikt zullen worden, waarom het duurzaamheidscentrum zelf niet duurzaam is -het heeft nu energielabel E- en wat de ambities zijn van het centrum. Nadat de meeste partijen hadden aangegeven wat hun bedenkingen bij het plan waren of welke vragen ze beantwoord wilden zien, sprak de wethouder de raad toe.  Als antwoord op de vraag of het Duurzaamheidscentrum duurzaam is, maakte hij in zijn betoog de vergelijking dat het in ieder geval duurzamer zal zijn dan het hoofdkantoor van GroenLinks in Utrecht.

Ik vond het het meest opvallend om te zien dat een wethouder niet verplicht is om (echt) antwoord te geven op de gestelde vragen. Hij ontweek de meeste vragen die kort daarvoor door de leden van de gemeenteraad gesteld waren en er was geen gespreksleider of voorzitter die hem daarop corrigeerde. Uiteindelijk werd er een stemming gehouden over de oprichting van het duurzaamheidscentrum. De collegepartijen, PvdA, CDA, VVD en D66 stemden voor, waarmee het plan werd aangenomen.

GroenLinks stemde tegen, omdat de wethouder onvoldoende duidelijk maakte hoe het duurzaamheidscentrum zou bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot en andere duurzaamheidsdoelstellingen.



De gemeenteraadsvergaderingen vinden gemiddeld elke drie weken plaats en zijn vrij toegankelijk. Ik kan het iedereen aanraden om er een keertje naartoe te gaan en het proces mee te krijgen. Hier vind je de agenda met de gemeenteraads- en commissievergaderingen. Het debat over het duurzaamheidscentrum was zeer interessant, als je hem terug wilt zien, dan kan dat via deze link.