verkiezingsprogramma 2010-2014
van GroenLinks Den Haag:
'dromen, denken, durven, doen'



Wat vindt GroenLinks?

Gelijk, gelukkig en gezond. GroenLinks staat voor een samenleving waarin iedereen in gelijke mate en in een zo groot mogelijke vrijheid kan meedoen. Daarbij kent elke stad en dorp mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken om volledig aan de samenleving te kunnen deelnemen, om gezond te zijn en zich gelukkig te voelen.

 

Menselijke maat. GroenLinks wil mensen in staat stellen van hun eigen kracht en hun eigen mogelijkheden gebruik te maken. De gemeente moet geen dingen doen die mensen heel goed zelf kunnen. De gemeente moet wel heel goed kijken welke steuntje in de rug of welke zorg mensen nodig hebben. Daar komt bij dat iedereen anders is en ook graag op een andere manier wil worden benaderd. GroenLinks snapt dat. Daarom willen we steun en hulp zo dicht mogelijk bij de mensen organiseren; makkelijk toegankelijk, zonder ingewikkelde regels en procedures. We noemen dat de menselijke maat. Het gaat erom dat de gemeente een goed product levert: goede gezondheidszorg, goede verzorging thuis, goede ruimten in de Haagse wijkcentra, goede inburgering etc. Kwaliteit staat voorop. GroenLinks denkt dat je mensen het best bereikt en het best helpt als de zorg dicht bij hun belevingswereld zit. Dat betekent dus kleinschalige zorg in de wijk.

 

Gelijkwaardigheid. Volgens de wet heeft iedereen gelijke rechten, maar in de praktijk is er nog te vaak sprake van achterstelling en discriminatie op basis van iemands sekse, seksuele geaardheid, leeftijd, handicap of etniciteit. Sommigen hebben te lijden van grote sociale controle en druk van zeer gesloten religieuze of zeer gesloten culturele gemeenschappen. Deze controle en druk belemmeren participeren in de samenleving als geheel. Anderen worden belemmerd door armoede en sociale achterstand. GroenLinks vindt niet dat vrijheid iets is voor de elite, de ’happy few’. Daarom zetten wij ons in voor de gelijkwaardigheid van mensen, zodat iedereen de kans krijgt om te emanciperen.

 

Nieuwkomers. GroenLinks vindt dat de overheid het emancipatieproces van burgers waar mogelijk moet stimuleren. Wat betreft de nieuwkomers in onze stad is het natuurlijk irreëel te verlangen dat iedere nieuwe Hagenaar onmiddellijk zijn weg weet en zelfredzaam is. Belangrijk is ook dat de nieuwkomers een helder beeld hebben van wat van hem of haar als Haagse burger verlangd wordt. Een inburgeringtraject is niet oneindig. Na verloop van tijd is het klaar. Van de nieuwkomer mag dan een redelijke kennis van de Haagse taal en cultuáh worden verwacht, terwijl van zijn omgeving mag worden verwacht dat zij de nieuwe Hagenaar in haar midden opneemt en kansen biedt. Dat betekent dat bedrijven en overheidsinstellingen bereid zijn nieuwkomers aan te nemen en verder te scholen. De gemeente Den Haag neemt hierin het voortouw.

 

Burgerschap. Voor GroenLinks betekent burgerschap ook werken aan een stad waar zelfbewuste mensen op een volwassen manier met elkaar omgaan. Geen betutteling, geen discriminatie maar actieve participatie en tolerantie. Het heeft weinig zin de multiculturele samenleving te ontkennen of te bestrijden. Die samenleving is al lang een realiteit. GroenLinks steekt energie in praktische, sociale maatregelen voor iedereen die dat nodig heeft, van welke afkomst dan ook. Dan gaat het om emancipatie, tolerantie, onderwijs, huisvesting en werk.

Dialoog en confrontatie. Vooroordelen en discriminatie moeten worden aangepakt. Door de overheid, in bedrijven en organisaties, in wijken en op scholen en vooral door burgers zelf. GroenLinks gaat in discussie met personen of groepen die andere personen of groepen discrimineren. Ook gaan we op zoek naar groepen en individuen die vooruit lopen op dit gebied en binnen hun gemeenschappen een uitgesproken rol vervullen. GroenLinks gaat uit van dialoog maar gaan de confrontatie niet uit de weg. De komende jaren wil GroenLinks extra aandacht besteden aan de emancipatie van jonge moslima’s en allochtone homo’s

 

Achterstanden verkleinen. GroenLinks vindt dat het gezondheidsbeleid van de gemeente zich moet richten op het verkleinen van bestaande achterstanden. De Hagenaar in een arme wijk is gemiddeld minder gezond dan de Hagenees in een rijkere wijk. GroenLinks wil deze achterstanden verminderen door middel van goede voorlichting op scholen, bedrijfsrestaurants, consultatiebureaus en Centra voor Jeugd en Gezin. In Den Haag Bereikbaar en Gezond wordt meer verteld over de GroenLinkse plannen om de lucht gezonder te maken en de geluidshinder te verminderen.

 

Bewegen. Sporten is leuk en biedt ontspanning voor jong en oud. Sporten heeft ook een aantal andere voordelen. Zo krijgen mensen er meer sociale contacten door, zeker als ze zich als vrijwilliger voor een vereniging inzetten. Sporten is bovendien gezond. Niet iedereen sport of beweegt echter in voldoende mate. Vooral jongeren, ouderen, chronisch zieken, niet-werkenden en mensen met overgewicht bewegen te weinig. GroenLinks wil een sportieve levensstijl bevorderen door iedereen de mogelijkheid te geven om te gaan sporten. Omdat de meeste mensen zelf de weg naar commerciële sportaanbieders of reguliere sportverenigingen kunnen vinden, willen wij vooral de sportdeelname stimuleren van hen die nu nog, om wat voor reden dan ook, aan de kant staan. In alle wijken wordt aan sportverenigingen daarom bijvoorbeeld gevraagd om voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking een aangepast sportaanbod te leveren. Ze krijgen daarbij zo nodig hulp van de gemeente. Ook voor senioren komt er een gevarieerd aanbod aan sport- en bewegingsactiviteiten, waarbij wordt ingespeeld op de behoeften binnen deze groep.

 

Ondersteuning. GroenLinks gaat uit van actief burgerschap van iedereen, ongeacht afkomst, sekse en maatschappelijke positie. Eigen initiatief in wijken, van verenigingen, sportclubs, buurtverenigingen, maatschappelijke organisaties moet de volle ruimte krijgen. Samen met deze organisaties kan de gemeente bekijken aan welke ondersteuning behoefte is. Daarbij kan het gaan om de inrichting van de straat, de wijk of sportfaciliteiten, het inrichten van voorzieningen voor ouderen of de dienstverlening van een loket voor een voorziening in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wat heeft GroenLinks gedaan?

Zorg. De afgelopen jaren heeft de gemeente Den Haag veel werk verzet om de groep Hagenaars die niet mee kan doen, te helpen. De gemeente werd verantwoordelijk voor de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tienduizenden mensen in Den Haag zijn afhankelijk van zorg aan huis, van het ’eenvoudige’ opruimen en schoonmaken tot intensieve persoonlijke verzorging. De uitdaging voor GroenLinks-wethouder Bert van Alphen was om iedereen die dat nodig heeft ook goede huishoudelijke zorg te kunnen bieden. Dat is gelukt. 90% van de Haagse thuiszorg klanten is tevreden over de geleverde zorg. Op een aantal plekken in de stad zijn er, in goed overleg met omwonenden, locaties voor opvang van dak- en thuislozen gekomen.

Woonprojecten. Daarnaast heeft de gemeenteraadsfractie voorstellen gedaan om de zorg nog dichter bij de klanten te brengen. Een voorbeeld hiervan is het voorstel voor kleinschalige woonprojecten voor dementerende ouderen, waardoor de band met familie, vrienden en bekenden beter blijft.

 

Gezondheidszorg. Om de achterstanden in de arme wijken te bestrijden heeft de gemeente Den Haag de eerstelijns gezondheidszorg in arme wijken uitgebreid.

 

Emancipatie. De maatschappelijke participatie van vrouwen, homo’s en lesbiennes laat op sommige terreinen nog te wensen over. Op beide fronten heeft de gemeente veel geïnvesteerd. Zo zijn microkredieten ingezet om vrouwelijk ondernemerschap aan te wakkeren. Op het gebied van homo-emancipatie is onder andere Roze Zaterdag in Den Haag georganiseerd en wordt meer aandacht besteed aan het taboethema homoprostitutie. Kortom, beide onderwerpen staan weer volop op de Haagse agenda, maar er is nog een lange weg te gaan.

 

Burgerschap. Hetzelfde kun je zeggen over de emancipatie van nieuwkomers in onze stad. Tegenwoordig heet dat ook wel inburgering. Het huidige college geeft dit vorm met het begrip ‘burgerschap’. Deze aanpak werpt op dit moment vruchten af.

Wat gaat GroenLinks doen?

Welzijn.De groep waar het beleid zich op richt moet in een vroeg stadium bij de beleidsontwikkeling worden betrokken. Bijvoorbeeld cliëntenorganisaties kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Verder vindt GroenLinks dat de gemeente zorgvuldig en sociaal moet kijken wie recht hebben op zorg. Daar hoort altijd bij dat een gespecialiseerde hulpverlener op bezoek gaat bij degene die vanwege ouderdom, handicap of ziekte hulp aanvraagt. Mensen met een blijvende handicap moeten vrijgesteld blijven van periodieke herindicatie.


Vervoer op maat.Het vervoer voor ouderen en gehandicapten moet op hetzelfde hoge niveau blijven. Daarbij kan het om allerlei mogelijkheden voor vervoer op maat gaan: door de gemeente geregeld vervoer met de taxibus tot een individuele voorziening als een snorfiets.

Voorbeeld: vervoer op maat

Een goed voorbeeld van vervoer dat precies past bij de doelgroep zijn de gratis verstrekte strippenkaarten voor patiënten van instellingen aan de rand van de stad. Dit initiatief was een idee van de GroenLinks-fractie,

 

Ouderen. GroenLinks ziet dat ouderen veel actiever zijn dan enkele generaties geleden. Verenigingen en sportclubs maken dankbaar gebruik van hun tijd en energie. Het gegeven dat ouderen langer actief willen blijven, betekent ook dat zorg daarop moet worden ingericht. Dat betekent dus meer individuele zorg, zoals het gebruik van het Persoonsgebonden budget (PGB). Het PGB stelt mensen in staat zelf zorg te kiezen en is niet meer weg te denken uit het aanbod. GroenLinks is voorstander van behoud van deze keuzemogelijkheid. Toch verdient zorg in natura vaak de voorkeur, omdat een PGB ook een arbeidsintensieve administratie met zich mee brengt, die niet iedereen meer aan kan.

 

 

 

 

Toegankelijkheid gebouwen. Voor degene die slecht ter been zijn is de toegankelijkheid van gebouwen cruciaal. Daarmee staat of valt tenslotte de mogelijkheid volledig en onafhankelijk te participeren in bijvoorbeeld onderwijs, uitgaansleven en politiek. Gemeentelijke gebouwen zijn al vaak goed bereikbaar. Voor bijvoorbeeld winkels kan een subsidiebeleid een positieve impuls geven

 

Dak- en thuislozen. Welzijnsbeleid gaat ook over dak- en thuislozen. Er zijn nog steeds Haagse inwoners die vanwege financiële omstandigheden, psychische problemen of na gevangenschap op straat zijn terechtgekomen. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat dak- en thuislozen en zwerfjongeren een helpende hand kunnen vinden en ze geholpen worden weer op eigen benen kunnen staan. Bijna altijd vraagt terugkeer in de maatschappij om een stevige inzet van zowel de dakloze als zijn hulpverlener. Voor GroenLinks is het afschrijven van mensen geen optie.

 

Schuldhulpverlening. Een goede en toegankelijke schuldhulpverlening kan helpen om het aantal mensen zonder dak boven hun hoofd terug te dringen. Als mensen in de financiële problemen dreigen terecht te komen, is het belangrijk dat ze snel de weg weten te vinden naar de schuldhulpverlening. Dat vraagt om goede voorlichting over de mogelijkheden van schuldhulpverlening en om een gemeente die makkelijk benaderbaar is in dit soort situaties.

 

Huurachterstanden. Mensen met huurachterstanden wordt automatisch gevraagd of er sprake is van een schuldenproblematiek en wordt snel en ongecompliceerd hulp geboden als er sprake is van een serieus probleem.

 

Lenen ontmoedigen. Op eigen initiatief en in samenwerking met onze partners in de stad, zoals zelforganisaties, wordt een actief ontmoedigingsbeleid gevoerd waar het gaat om het aangaan van leningen voor niet- essentiële consumptiegoederen. Er komt een onafhankelijk informatiecentrum waar mensen terecht kunnen voor advies over commerciële leningen. Ook de Gemeentelijke Kredietbank speelt hierbij een rol.

 

AWBZ. Daarnaast is de gemeente recent nog geconfronteerd met bezuinigingen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Activiteiten voor verschillende groepen die tot en met 2008 nog uit de AWBZ werden gefinancierd, zoals ondersteunende begeleiding (bijvoorbeeld dagbesteding of administratieve ondersteuning) voor mensen met een handicap zijn naar de gemeente overgeheveld. GroenLinks wil zich uitdrukkelijk voor deze mensen inzetten.


Mantelzorg. Familieleden en buren spelen een onmisbare rol bij de zorg voor gehandicapten en (langdurig) zieken spelen. Deze vrijwilligers verdienen alle steun die de gemeente kan bieden. GroenLinks wil een tijdelijke vrijstelling van sollicitatieplicht voor mantelzorgers met een uitkering. De gemeente kan de zogenaamde respijtzorg (tijdelijke overname van de zorgtaken om de mantelzorger te ontlasten) aanbieden. In ieder stadsdeel komt een logeervoorziening voor mensen die intensieve mantelzorg ontvangen.


Gezondheid.Voorlichting is belangrijk. Daaruit kunnen prikkels voortkomen die leiden tot een gezondere levensstijl. Voorbeelden van voorlichting zijn een campagne over gezonde voeding op scholen en in bedrijfsrestaurants ter voorkoming van obesitas en realistische informatie over de gevaren van drank en drugs.

 

Alcoholpreventie. Preventie staat in het gemeentelijke gezondheidsbeleid voorop. We willen daarbij vooral inzetten op minder alcoholconsumptie en minder ongezonde voeding. De voorlichting zal worden geïntensiveerd. De gemeente draagt zelf ook een steentje bij door bij recepties en andere bijeenkomsten alleen nog maar gezonde hapjes aan te bieden. Tot slot zetten wij ons bij het Rijk ervoor in verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 te verbieden.

 

Verslaafden. Verslavingsbeleid is onderdeel van de gemeentelijke gezondheidszorg. Wij horen wel eens stoere taal over het oplossen van de problemen van en door verslaving. Wij denken dat die stoere taal niet werkt. De verslaafden in de stad zullen niet na een paar politieke one-liners het veld ruimen. Repressie is hier niet de oplossing. Daarom wil GroenLinks dat de gemeente doorgaat met de medische verstrekking van heroïne. We vinden ook dat continuering van het beleid ten aanzien van gebruikersruimten daarbij hoort. De verslaafden hebben daarnaast behoefte aan een vorm van begeleid wonen en aan dagbesteding. Daarin wordt op dit moment voorzien. De huidige schoonmaak- en wijkbeheerprojecten als Clean River en High Clean worden uitgebreid over de hele stad. Verslaafden hebben daarmee een perspectief en de stad gaat er in leefbaarheid op vooruit.

 

Prostitutie. Het prostitutiebeleid heeft raakvlakken met het emancipatiebeleid. De tippelzone is in Den Haag inmiddels, net als in veel andere steden, gesloten. De problemen zijn daardoor misschien minder zichtbaar, maar niet minder aanwezig. Geweld, dwang, verslaving en seksueel overdraagbare aandoeningen zijn blijven bestaan. Volgens GroenLinks is een verbod op prostitutie geen oplossing. We kunnen de problemen alleen bestrijden als de prostituees zichtbaar blijven in de stad en zo nodig hun weg naar hulp kunnen vinden. GroenLinks wil dat de gemeente stimuleert dat er in Den Haag een vakbond voor en van prostitué(e)s komt. Wij pleiten ook voor een coöperatie die de dames en heren ontsteunt bij hun zelfstandige bedrijfsvoering. Zo’n coöperatie kan helpen bij de aanvraag van vergunningen en het overleg met de omwonenden, de gemeente en andere organisaties.

 

Participatieplekken en taalles. In het kader van de emancipatie van de nieuwe Hagenaar ligt er voor de overheid de belangrijke verantwoordelijkheid om taalles, leer-/werktrajecten of andersoortige opleidingen op het goede niveau aan te bieden. De combinatie van taalles en onderwijs en meedoen in de samenleving via werk, school-, buurt- of verenigingswerk is een goede formule. Drempels die het moeilijk maken om mee te doen - gebrek aan kinderopvang, geen passende opleidingen, te weinig aanbod van participatieplekken - moeten worden weggenomen. Den Haag stimuleert dan ook dat werkgevers cursussen Nederlands op de werkvloer aanbieden waarbij nieuwkomers de kans krijgen tegelijkertijd hun taalniveau en hun professionele niveau op te vijzelen.

 

Arbeidsgehandicapten. GroenLinks vindt dat de gemeente bedrijven meer kan stimuleren om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. GroenLinks wil dat van deze zogenaamde “contract compliance” werk wordt gemaakt. We willen dat werkgevers minimaal 5% van hun personeelsbestand uit deze kwetsbare groepen aantrekken. Dat kan door zelf arbeidsgehandicapten aan te nemen en er rekening mee te houden bij aanbestedingen.

 

 

 

Bewegen. Sporten is gezond en sport is leuk. GroenLinks wil daarom ook grote sportevenementen binnen halen. Het laten ontstaan van een multifunctionele topsporthal kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de topsportuitstraling van Den Haag.

Amateursport Voor de amateurs geldt onverkort de noodzaak van verbetering en onderhoud van de al aanwezige sportaccommodaties, met aandacht voor de voorzieningen op wijkniveau.

 

Speelruimte. Wij willen dat er meer openbare speel- en sportruimte komt voor jongeren. Dit soort plannen moeten deel uitmaken van elk groot en middelgroot (nieuw)bouwproject. Iedereen - jongeren, ouderen en mensen met een functiebeperking - moet in staat zijn deel te nemen aan sportactiviteiten en het verenigingsleven.

 

Klimaatneutraal Openluchtzwembad. Als het aan GroenLinks ligt komt er een onderzoek naar de mogelijkheden voor een Klimaatneutraal Haags openluchtzwembad.

 

Olympische Spelen. GroenLinks steunt het streven om de Olympische Spelen in 2028 in Nederland te organiseren. Sportief gezien zou het prachtig zijn als dat lukt. Daarnaast zal het organiseren van de Olympische Spelen in Nederland positieve effecten hebben voor de sportdeelname van alle burgers. GroenLinks ziet ook kansen voor een versteviging van het vrijwilligersbeleid en een enorme impuls voor het openbaar vervoer. Uitgangspunt is natuurlijk de meest duurzame Olympische Spelen ooit te organiseren.