Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten op de conceptlijst. Vandaag Mustafa Okcuoglu, tot voor kort PvdA-raadslid, nu samen met Bastiaan Verberne door de kandidatencommissie voorgedragen voor plaats twee op de lijst. 23 november kunnen de GroenLinksleden stemmen om de definitieve lijst vast te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.
Personalia: Mustafa Okcuoglu, 55 jaar, getrouwd, drie kinderen (twee dochters en een zoon, van respectievelijk 21, 18 en 17 jaar).
Waarom woon je in Den Haag?
"Ik ben bijna 35 jaar geleden vanuit Turkije in Den Haag terecht gekomen. Ik ben hier niet geboren, maar wel getogen: ik ben trots op Den Haag en voel me een echte Hagenees.
"Mijn oudere broer woonde al in Den Haag. Hij vond werk voor mij als tomatenplukker in het Westland. In Turkije had ik echter al de pabo gedaan. Daarom maakte ik een afspraak met mijn broer dat hij me voor enige tijd zou onderhouden, zodat ik mijn eigen weg kon inslaan. Ik begon toen met Nederlands leren. Ik kocht een Nederlands-Turks woordenboek bij V&D, waaruit ik vijftig, zestig woorden per dag leerde.
"Ik ging vrijwilligerswerk doen bij buurthuis Met Mekander, dat nu Bario heet. Zo leerde ik nog beter Nederlands."
Hoe verliep je carrière daarna?
"Begin jaren '80 kwam de gezinshereniging op gang. De overheid vond het belangrijk dat kinderen die hierheen kwamen Onderwijs Eigen Taal en Cultuur kregen (OETC). Ik heb toen gesolliciteerd naar de functie van OETC-leraar en werd aangenomen op verschillende Haagse basisscholen.
"Terwijl ik voltijd werkte, ging ik weer pabo doen, nu voor een Nederlandse bevoegdheid, én leren aan de Haagse sociale academie. Daarna volgde ik een HBO-master, in Amsterdam.
"Ik heb daarna onder andere maatschappelijk werk gedaan en bij Parnassia gewerkt. Nu ben ik zorgcoördinator bij de Johan de Witt scholengroep, op de vestiging Hooftskade, die onderwijs biedt aan nieuwkomers. Naast dat scholen een leertaak hebben, bieden ze namelijk ook zorg bij psycho-sociale problemen, zoals huiselijk geweld, complexe gezinsproblematiek, schulden, alcohol- of drugsmisbruik.
"Ik ben door de jaren heen ook altijd vrijwillig maatschappelijk actief geweest. Ik heb in besturen van bewonersorganisaties gezeten, zoals in Laak. Ik was medeoprichter van bijvoorbeeld Stichting ABC, die taalachterstanden aanpakte."
Wat zijn zoal je hobby's? Kun je meer vertellen over één ervan?
"Ik sport, luister naar muziek en, als ik daaraan toekom, lees ik. Een andere hobby van me is dat ik oude radio's en oud blikken speelgoed verzamel. Dat heeft met mijn jeugd te maken: in Turkije speelde ik bijvoorbeeld met blikken auto's, die we zelf maakten."
Waarom ben je weggegaan bij de PvdA?
"De PvdA is te rechts geworden, te ver afgedreven van hun sociaal beleid. Ze hebben teveel toegegeven aan de VVD en ook, bijvoorbeeld ten tijde van de toenmalige gedoogcoalitie, aan de PVV. Samsom durft te zeggen, tijdens het debat over het strafbaar stellen van illegaliteit: "wij gaan asielbeleid humaner maken", maar eerder hebben Albayrak en Cohen dat beleid inhumaan gemaakt! Het woord "solidariteit" wordt binnen de PvdA niet meer gebezigd.
"Lokaal, in Den Haag, heeft de PvdA meegewerkt aan bezuinigingen op bijvoorbeeld armoedebeleid, milieu, bibliotheken en welzijn. Zo pleitte de PvdA-fractie deze periode voor tienduizend euro voor jeugd vakantie werk, dat keurde het college van B&W, met daarin drie PvdA-wethouders, af. En dat op een gemeente budget van bijna 2,3 miljard euro en, naar we een half jaar later hoorden, ook nog een financieel overschot van 115 miljoen.
"De druppel was voor mij het Spuiforum. Hoe kun je daar op dit moment 181 miljoen aan willen uitgeven? Terwijl er zoveel urgentere problemen zijn."
Maar waarom ben je niet eerder bij de PvdA weggegaan?
"Toen ik begon met politiek was Den Uyl voor mij een voorbeeld. Hij nam het op voor sociaal zwakkeren, arbeiders en ook migranten. Daarom was de PvdA voor mij toen een logische keuze. Ik heb meer dan twintig jaar in de PvdA geïnvesteerd en er veel vrienden en kennissen opgedaan. Dat maakt overstappen moeilijk. Er moesten zich echt goede redenen voordoen, zoals die ik net noemde."
Waarom heb je voor GroenLinks gekozen?
"Ik ben het al lang eens met de kernwaarden van GroenLinks: groen, sociaal en tolerant.
"Groen staat voor mij voor je leefomgeving, in de breedste zin van het woord. Wie in groen investeert, investeert in de volgende generatie, in de mens. Sociaal staat voor het opkomen dat een linkse partij moet doen voor de sociaal zwakkeren, door te zorgen voor goede huisvestiging, goed onderwijs, werk, enzovoorts.
"Groen moet je doen en sociaal is normaal.
"Wat mij betreft betekent sociaal dat je voor elkaar opkomt en ook voor elkaar openstaat en tolerant bent. Er is door bepaalde partijen de afgelopen jaren teveel angst en verdeeldheid in de samenleving gezaaid. Ik wil de tweedeling tegengaan."
Heb je eigenlijk een gesprek gehad met de kandidatencommissie GroenLinks?
"Zeker! Ik heb drie pittige, maar ook leuke gesprekken gehad, elke keer met drie verschillende mensen. Ik ben niet zomaar voor de gedeelde tweede plek voorgedragen."
Op welk beleidsterrein, of op welke beleidsterreinen, zou je je het liefst inzetten als raadslid voor GroenLinks?
"In ieder geval op sociale dossiers: welzijn, discriminatie, diversiteit enzovoorts. Maar ook onderwijs en niet-zachte dossiers als P&O, duurzame economie en ICT.
"Ik zou mij graag willen inzetten voor gelijke behandeling van alle mensen in de stad, armoedebestrijding, gezinnen met kinderen en ZZP-ers die onder de armoedegrens leven."
Wat is momenteel de belangrijkste politieke issue in Den Haag en hoe moet GroenLinks zich daarin opstellen?
"Dat is het Spuiforum. Ik vind dat een deel van de begrootte 181 miljoen euro (ik denk dat het voorgestelde ontwerp trouwens wel 200 miljoen, of nog meer, zou gaan kosten) beter aan het alternatieve plan uitgegeven kan worden, of zelfs aan andere urgente problemen in de stad: de nu gesloten bibliotheken, armoedebestrijding enzovoorts. Ik ben niet tegen vernieuwing, wel tegen deze uitgave op dit moment."
Wat is een klein iets dat je in Den Haag zou willen verbeteren?
"Om de tolerantie in de stad te bevorderen, wil ik voorstellen dat er lesmateriaal wordt ontwikkeld voor scholen, waarin wordt uitgelegd hoe je met elkaar omgaat. Met mijn onderwijsachtergrond zou ik daar ook persoonlijk mijn bijdrage aan kunnen leveren.
"Verder zou ik ook het aanleggen van daktuinen willen stimuleren."
Waarom moet men op jou stemmen?
"Ik breng veel mee: naast mijn brede kennis, kunde en kwaliteit breng ik ook politieke ervaring mee. Naast GroenLinks, toonden dan ook vier a vijf andere partijen interesse in me. De PvdA wilde me ook niet graag laten gaan. Ik heb een grote achterban en een groot netwerk. Die achterban bestaat uit jongeren, ouderen, autochtonen én migranten: ik vertegenwoordig álle Hagenaars. Mijn hart klopt voor GroenLinks en ik wil samen met alle aanhangers van GroenLinks voor de kernwaarden van GroenLinks gaan.
"Ik wil GroenLinks goed op de kaart zetten en de partij meer zetels in de raad laten halen. En dat gaat zeker lukken.
"Uiteindelijk is de beslissing aan de leden van GroenLinks op welke plek zij mij het liefst zien. Ik respecteer hun beslissingen. Maar ik ga natuurlijk voor plek 2!"
Interview door Martijn Schackmann voor GroenLicht.
Alle interviews kandidaten gemeenteraadsverkiezingen 2014.