Neem centrumring mee in milieuzone

In de plannen van het Haagse stadsbestuur worden tweetaktbrommers vanaf 2020 uit de stad geweerd en komt er in 2021 een milieuzone waar de oude, meest vervuilende dieselauto’s niet in kunnen. GroenLinks is blij met deze maatregelen, maar vindt dat Den Haag voor gezonde lucht nog verder mag gaan: daarom wil de partij zekerheid dat de centrumring deel uitmaakt van de nieuwe milieuzone.
 
Dat houdt dan in dat onder andere de Vaillantlaan, het Schenkviaduct, Raamweg en de Burgemeester Patijnlaan bij de milieuzone zullen horen. Volgens GroenLinks is dat broodnodig, want Den Haag heeft één van de meest vervuilde luchtruimen in Europa, waarmee de levensverwachting bijna twee jaar lager ligt.
 
GroenLinksraadslid Maarten De Vuyst: “De vieze Haagse lucht is een regelrechte aanslag op onze gezondheid, zeker mensen met astma, longaandoeningen of hart- en vaatziekten hebben er echt last van. Den Haag onderneemt al actie, maar we kunnen nog meer.”
 
Diesels van voor 2006 maken maar 2% uit van de bijna tweehonderdduizend auto’s in Den Haag. Toch hebben ze een groot aandeel in de luchtvervuiling en stikstofuitstoot, waardoor er op een relatief kleine groep auto’s veel milieuwinst te behalen valt. Bovendien komt het overgrote deel van de meest vervuilende auto’s en bestelbussen van buiten Den Haag. “We willen Hagenaars helpen om de overstap te maken.”, aldus De Vuyst. “Dat kan al dankzij de Haagse sloopregeling, waarbij je in ruil voor je oude diesel een bepaald bedrag krijgt voor duurzamer vervoer. Landelijk zou er wat ons betreft ook zo’n regeling mogen komen. Dat is belangrijk, want ook de mobiliteitstransitie moet op een sociale manier gebeuren.”
 
Donderdag debatteert de gemeenteraad over de Aanpak Schoon Vervoer van Wethouder Liesbeth van Tongeren. GroenLinks zal hier voor de uitbreiding pleiten.
 
Maarten's motie "Milieuzone Haagse Centrumring" is aangenomen. In deze motie, ondertekent door D66, PvdA, NIDA, HSP, CU/SGP en SP, wordt het college verzocht woonstraten op de centrumring zoals de Vaillantlaan, Lijnbaan, Waldeck Pyrmontkade en Koningin Emmakade bij de milieuzone te voegen. Zie de bijlage voor de motie.