GroenLinks laat zich niet bang maken door de economische recessie en heeft bij de behandeling van de Voorjaarsnota gepleit voor investeringen in duurzame werkgelegenheid. GroenLinks heeft daarnaast extra aandacht gevraagd voor armoedebestrijding. Fractievoorzitter Heleen Weening: "We gaan een stormachtige periode tegemoet, maar juist dan moeten we kansen creëren en kansen grijpen."
De Voorjaarsnota geeft aan hoe het staat met de gemeentelijke uitgaven van dit jaar. Gisteravond vond de bespreking in de Haagse gemeenteraad plaats.
GroenLinks heeft samen met de PvdA gepleit voor de oprichting van een Haags Duurzaam Energiebedrijf, om de productie en het gebruik van duurzame energie in Den Haag te stimuleren. GroenLinks en CDA willen dat het college het komend jaar geld vrij maakt voor subsidies en duurzaamheidsleningen voor particuliere woningverbetering.
Weening: "Met een duurzaamheidslening of een subsidie kan een huiseigenaar zijn woning energiezuiniger maken. Hierdoor gaat de energierekening van de Haagse burger omlaag, wordt het milieu minder belast en krijgt ook de werkgelegenheid een impuls."
De volledige bijdrage van Heleen Weening:
(alleen uitgesproken tekst geldt)
Voorzitter,
De economische crisis. Dat is wat iedereen bezighoudt. Afgelopen dinsdag presenteerde het Centraal Planbureau cijfers die er niet om liegen: onze economie krimpt meer dan we voor mogelijk hadden gehouden, meer dan sinds de oorlog het geval is geweest. Met ‘sinds de oorlog’ refereert het Centraal Planbureau aan de Great Depression in de jaren 30.
Economische krimp en recessie klinken afstandelijk, maar de gevolgen zijn heel dichtbij voelbaar in het dagelijks leven van Hagenaars. Mensen dreigen hun baan te verliezen en dat zorgt voor onzekerheid.
In tijden van onzekerheid houdt GroenLinks het hoofd koel en het hart warm. Geen fratsen, GroenLinks benadrukt waar zij voor staat: sociaal, groen en tolerant. Dat zie je bij ons terug in het beeld van de gezonde stad. De stad waarin de meest kwetsbare mensen het meest zijn beschermd, waar we rekening houden met het milieu voor nu en later en waar we ontspannen samenleven en iedereen de vrijheid en de kracht heeft om te worden wie hij wil zijn.
Voorzitter,
Door de recessie neemt de werkloosheid in Den Haag toe en wordt vaker een beroep gedaan op voorzieningen. Tegelijkertijd is er door de recessie minder geld voor uitkeringen vanuit het rijk. Met andere woorden: er zullen meer mensen afhankelijk worden van een uitkering, terwijl er minder geld is. Dat baart GroenLinks zorgen. Wij vragen daarom aandacht voor armoedebestrijding in onze stad.
Voorzitter,
Dit college heeft echt werk gemaakt van armoedebeleid. Het is altijd lastig om in dit verband van 'successen' te spreken, omdat er natuurlijk een keerzijde aan zit. Toch wil ik opmerken dat in 2008 voor het eerst de budgetten voor bijzondere bijstand zijn opgemaakt. Het is jammer om te moeten vaststellen dat er behoefte aan is, maar het is goed om te zien dat de wethouder sociale zaken de afgelopen jaren alles uit de kast heeft getrokken om ervoor te zorgen dat het geld dat we hebben vrijgemaakt voor directe ondersteuning van mensen rond en onder de armoedegrens ook bij hen terecht komt.
GroenLinks vindt ook de ooievaarspas een nuttig instrument. Het gaat ook hier niet aan om vreugdevol te constateren dat er veel Hagenaars zijn die gebruik moeten maken van zo'n pas. Tegelijk is het wel een goed middel om mensen gericht te benaderen en in de gelegenheid te stellen mee te doen aan het sociale leven door sport, cultuur en andere zaken financieel toegankelijker te maken.
Kwetsbaar bij uitstek zijn kinderen die in armoede opgroeien. In Nederland zijn dat er maar liefst 430.000. Kinderen die opgroeien in een gezin met een inkomen onder de armoedegrens hebben het zwaar. Ze kunnen er niets aan doen, maar ervaren wel dagelijks de gevolgen. In hun gezin heerst vaak spanning en onzekerheid of er genoeg geld zal zijn tot het eind van de maand, zij kunnen vaak niet meedoen aan activiteiten die zo belangrijk zijn voor kinderen als sport, muziek en toneel. In 2008 en 2009 zijn daarvoor extra middelen uitgetrokken door het Rijk. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat hier in Den Haag behoefte aan was. Het is nog niet bekend of deze extra middelen ook vanaf 2010 beschikbaar zijn.
GroenLinks vindt het belangrijk dat we doorgaan met het effectief bestrijden van armoede, zeker onder kinderen. Op welke wijze zet het college zich in om vanaf 2010 deze inzet te continueren?
Voorzitter,
Dan kom ik bij de tweede pijler van onze gezonde stad: groen.
In tijden van economische crisis houdt GroenLinks het hoofd koel. Mijn partij is de Europese verkiezingen ingegaan met een optimistische, heldere boodschap en een concreet plan: de green deal. Dat is het groene plan om enerzijds de economie weer aan te zwengelen en mensen aan een baan te helpen en anderzijds ons voor te bereiden op de toekomst.
Voorbereiden op de toekomst betekent vooral dat we duurzamer moeten gaan leven, werken, wonen en winkelen. We moeten ons voorbereiden op het tijdperk na de fossiele brandstoffen als olie. Dat is pure noodzaak!
Al wij blijven doorgaan met ons fossiele brandstofgebruik loopt het niet goed af met onze planeet, daar zijn klimaatwetenschappers het over eens. Ook nu al krijgen mensen aan de andere kant van de aarde natte voeten door de zeespiegelstijging die het gevolg is van onze CO2 uitstoot. Bewoners van Tuvalu, een eilandje in de Stille Zuidzee, zullen binnenkort naar Nieuw-Zeeland moeten vluchten als hun eiland overstroomt. Als internationale stad van recht en vrede moeten wij ons bekommeren om klimaatvluchtelingen vindt GroenLinks.
Wat kunnen wij daaraan doen in Den Haag? Een heleboel. En er gebeurt ook al een heleboel, ik noem de milieuzones, het verkeerscirculatieplan en de bussen op aardgas.
Belangrijk is dat Den Haag de ambitie heeft uitgesproken om klimaatneutraal te zijn in 2050. Belangrijker nog is om deze ambitie waar te maken, om maatregelen te treffen die onze CO2 uitstoot verminderen. Wethouder Smit werkt momenteel aan een duurzaamheidprogramma om deze ambitie te realiseren. GroenLinks wil de wethouder aansporen om dat duurzaamheidsprogramma stevig neer te zetten. Om echt een verschil te maken op dit gebied en daar ook financieel prioriteit aan te geven.
Essentieel onderdeel van het duurzaamheidsprogramma is energiebesparing, maar ook duurzame energieproductie mag niet ontbreken. Daar hebben we in Den Haag al mooie voorbeelden van. In Duindorp worden huizen verwarmd en gekoeld door de zeewaterwarmtecentrale, in Zuid West wordt gebruik gemaakt van geothermie. Volgens GroenLinks moeten we alle krachten in Den Haag bundelen om tot meer duurzame energieproductie te komen. Dat kan via een duurzaam energiebedrijf waar bewoners, bedrijven, woningcorporaties en gemeente met elkaar samenwerken om lokaal duurzame energie te produceren en het gebruik van duurzame energie in Den Haag te stimuleren. Met de PvdA roept GroenLinks het college op om de mogelijkheden voor de oprichting van zo’n Haags duurzaam energiebedrijf te onderzoeken.
De heer Sepers heeft daar in zijn bijdrage een werkelijk uitstekende motie over ingediend.
De green deal laat zien dat duurzaamheid niet duur is maar zich terugverdient, dat economie en duurzaamheid heel goed samengaan. Want ‘groen werkt’: duurzame investeringen leveren banen op en voordeel in de portemonnee.
Een goed voorbeeld is het investeren in particuliere woningverbetering. GroenLinks wil duurzaamheidsleningen verstrekken om huiseigenaren te stimuleren verbeteringen in hun huis aan te brengen, zoals dubbel glas of extra isolatie. Dat levert banen op en is goed voor het milieu en de portemonnee. Om dat in Den Haag te bevorderen hebben wij samen met het CDA een motie gemaakt die de heer Klein [– alweer een uur geleden] – heeft ingediend.
Voorzitter, tot slot de derde pijler van de gezonde stad: tolerant.
In tijden van crisis en onzekerheid dreigen spanningen en tegenstellingen toe te nemen. Dan komt het erop aan het hoofd koel te houden. Dat doet GroenLinks. GroenLinks pleit voor wederzijds respect, tolerantie, nieuwsgierigheid en openheid. Dat biedt een aantrekkelijk alternatief voor de verharding en polarisatie die op landelijk niveau optreedt.
Roze zaterdag komt eraan. Een mooi voorbeeld van een stad waar iedereen de ruimte krijgt om te zijn wie hij wil zijn. Tolerant zijn kun je ook leren door ontspannen samenleven te ervaren. Dus zou ik zeggen dat roze zaterdag bij uitstek een evenement is om je kinderen mee naar toe te nemen. Ik hoop oprecht dat alle fracties in de Haagse gemeenteraad dat met mij eens zijn.
Voorzitter, afsluitend
Ik wil graag positief eindigen. Ten tijde van de Great Depression kon Amerika zich gelukkig prijzen met een president met lef en visie; een president die groot durfde te denken.
Franklin D Roosevelt heeft in antwoord op de Great Depression de New Deal gelanceerd. Een plan met forse investeringen om enerzijds de economie weer aan te zwengelen en mensen aan een baan te helpen en anderzijds het land voor te bereiden op de toekomst. GroenLinks vindt dat nu een green deal nodig is.
Roosevelt heeft bij de aanvaarding van het presidentschap gezegd: ‘het enige waarvoor men angst hoeft te hebben, is de angst zelf’.
Deze presidentiële wijsheid indachtig laat ik mij niet bang maken door het slechte nieuws van het Centraal Planbureau. We gaan een stormachtige periode tegemoet, maar juist dan moeten we kansen creëren en kansen grijpen. Ik heb alle vertrouwen dat met de juiste investeringen Den Haag een zonnige toekomst tegemoet gaat. Dat betekent aandacht voor armoedebestrijding, investeren in een duurzame economie en een open samenleving waar mensen zichzelf kunnen zijn.
GroenLinks heeft zin in de toekomst.