Fractievoorzitter GroenLinks Den Haag Arjen Kapteijns en PvdaA raadslid Janneke Holman en HSP raadslid Peter Bos

Oproep aan Haags college: zoek alternatieve locatie Israëlische Ambassade

GroenLinks, PvdA, de Haagse Stadspartij en de Partij voor de Dieren roepen het Haagse college en andere betrokken partijen op om een alternatieve locatie te zoeken voor de zwaar beveiligde Israëlische ambassade. GroenLinks fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Het college moet op zoek naar een locatie waar het groen en de veiligheid van de omwonenden niet in het geding zijn.”

Volgens de vier partijen moet er net als in het eerdere geval van de Amerikaanse ambassade gezocht worden naar een geschikte locatie waarbij de veiligheidseisen niet ten koste gaan van de omgeving. De benodigde veranderingen van het beoogde monumentale pand tasten niet alleen het karakter aan van het gebouw zelf, maar slokt ook een deel op van de directe omgeving. Peter Bos (Haagse Stadspartij): “De monumentale waarde van dit prachtige Rijksmonument en het beschermd stadsgezicht van het Willemspark worden ernstig aangetast door de rigoureuze veiligheidsmaatregelen. Dit moeten we niet accepteren”.​

Zo zullen bomen moeten verdwijnen en overschaduwen de drie meter hoge muren de tuinen van de naastgelegen huizen. PvdA raadslid Janneke Holman: “Juist in deze kwestie vinden wij het vreemd dat de bewoners in de buurt niet goed zijn geïnformeerd over de plannen, laat staan betrokken.”

Op donderdag debatteert de Haagse gemeenteraad over de kwestie.