Iedereen, die in dit jaar een keer in de binnenstad van Den Haag is geweest, heeft vast opgemerkt dat de binnenstad wat betreft het autoverkeer een oase van rust is geworden. Dit is te danken aan het eind 2009 ingevoerde Verkeerscirculatieplan (VCP). Waar vele andere binnensteden al jaren of zelfs decennia lang naar momenteel vrijwel ieders tevredenheid autoluw zijn (bijvoorbeeld Groningen sinds 1977, Delft sinds 2002), is Den Haag eindelijk ook overstag gegaan.
Voordelen
Nu iedereen gewend is geraakt aan de nieuwe verkeersroutes en de werking van de pollers en her en der nieuwe bestrating is aangelegd, is pas goed zichtbaar wat de voordelen zijn:
- Geen doorgaand autoverkeer door de binnenstad.
- Schonere lucht in de binnenstad;
- Minder geluidsoverlast in de binnenstad;
- Prettiger verblijfklimaat voor bezoekers en toeristen van de binnenstad, waardoor zij vaker zullen komen;
- De trams en bussen rijden soepeler door in de binnenstad, doordat het OV geen last heeft van files van auto's. Hierdoor worden ook de spits de dienstregelingen gemakkelijker gehaald.
- Fietsers hebben meer de ruimte op straat in de binnenstad door het verdwijnen van veel auto's uit de straten. Fietsers zijn zeker ook belangrijk voor ondernemers. Uit onderzoek blijkt dat fietsers vaker langs komen. Gemiddeld genomen besteden zij niet minder dan automobilisten, blijkt uit onderzoek.
Sluipverkeer
Wel is hier en daar nu sprake van sluipverkeer in en rond de binnenstad. De gemeente is bezig met het evalueren van het VCP en te verwachten is dat maatregelen worden genomen om het plan hier en daar bij te schaven. Het autoverkeer op de CentrumRing lijkt toegenomen te zijn en dat is zeker een (van te voren al verwacht) nadeel. Hopelijk heeft de nog te verwachten Haagse Nota Mobiliteit hier een duurzaam antwoord op!
Ondernemers
Ondernemers geven aan niet persé negatief te zijn over het VCP: http://www.bof-denhaag.nl/nieuwsarchief/2010/2010_05_bb62_02/ Wel gaf men aan dat het imago van de autobereikbaarheid van de binnenstad onterecht te negatief is. De bezoekers die toch met de auto willen komen, kunnen nog steeds bij de parkeergarages komen. Deze parkeergarages zijn, met wat vertraging, nu aangegeven op de vernieuwde ParkeerRouteInformatieSysteem-borden met het aantal beschikbare parkeerplaatsen. Dat probleem is dus (deels) verholpen.
PVV reageert overdreven
Sommige partijen beweren echter dat het VCP vooral negatief is voor de stad en kunnen daarin goed overdrijven, zoals de PVV de afgelopen maanden heeft laten zien. In de komkommertijd was het natuurlijk gemakkelijk om de (nationale) pers te halen. Ondernemers zouden 30 tot 50% verlies lijden door het VCP, zonder dat dit met cijfers wordt onderbouwd. De vele emails van protesterende burgers wilde de PVV niet delen met andere partijen, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de fractie van GroenLinks. Omzetdaling kan ook net zo goed het gevolg zijn van de economische crisis en dan is het VCP een gemakkelijke schuldige. Een enkele ondernemer kan zeker nadeel hebben van het VCP, maar over het geheel is de binnenstad aantrekkelijker geworden voor winkelend publiek en dus ook voor ondernemers
Buiten boot
Bijschaven van het VCP kan voor enkele ondernemers, die wel buiten de boot vallen, de problemen oplossen. Ook kan het ontheffingsbeleid voor ondernemers goed tegen het licht gehouden worden. Een goede beoordeling van de effecten van het VCP kan pas na en jaar of vijf. Als het VCP voldoende is bijgeschaafd, is naar analogie met andere steden te verwachten dat men positiever zal gaan denken over het VCP. Het is dan, of liever al eerder, tijd voor uitbreiding. Te denken valt aan het zuidelijke deel van de Wagenstraat, de Stationsweg, de Hoefkade en het Stationsplein. Hierdoor kan dan eindelijk de gewenste goede loop- en fietsverbinding van de binnenstad met het station Den Haag Holland Spoor worden gerealiseerd. Door dit soort uitbreidingen kan sluipverkeer in wijken rond de binnenstad ook effectief tegengegaan worden en kan ook daar een betere leef- en verblijfklimaat ontstaan.