Per 1 januari aanstaande krijgt de gemeente er een flink aantal taken bij die eerst door de (regionale) overheid werden gedaan. Naast de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, draagt de gemeente dan ook zorg voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Participatiewet. GroenLinks heeft in de Eerste Kamer tegen de participatiewet gestemd, die zich bezig houdt met alles op het gebied van werk en inkomen. GroenLinks is voorstander van de decentralisatie van de Jeugdzorg en de WMO, maar maakt zich zorgen over de bezuinigingen die tegelijkertijd op deze zorgtaken moet worden doorgevoerd. Bovendien nadert 1 januari 2015 met rasse schreden, GroenLinks vraagt zich af of er geen zorgbehoevenden in de kou komen te staan doordat organisaties nog niet volledig op orde zijn. Deze week zijn de grote lijnen besproken met de gemeenteraad. In november volgen de concrete raadsvoorstellen voor de 3D’s van het college. Het Haagse college, bestaande uit D66, HSP, PvdA, VVD en CDA, legt in alle plannen voor de decentralisaties de nadruk op meer eigen kracht van bewoners, op een zeer actieve rol voor vrijwilligers en op een verplichtend karakter als het om participeren gaat.
GroenLinks tegen verplichte tegenprestatie
GroenLinks is tegen de verplichte tegenprestatie voor mensen met een bijstandsuitkering. Een bijstandsuitkering is wat ons betreft een recht waar geen verplichting, zoals bijvoorbeeld kauwgom schrapen van de straten, tegenover mag staan. Onder het mom van mensen actiever maken, weer een werkritme en discipline aanleren worden mensen, als het aan dit college ligt, verplicht tot taken als prullenbakken schoonmaken, bladeren vegen of sneeuw schuiven. GroenLinks vindt dat je met een andere aanpak mensen moet helpen naar een betere toekomst. Dat kan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zijn waar mensen vrijwillig voor kiezen, of bijscholing of helpen met solliciteren. Daarin moet de gemeente maatwerk leveren in plaats van mensen te verplichten tot werk, met het stopzetten van de uitkering als gevolg bij weigering. Verplichting helpt bijstandsgerechtigden mogelijk van de regen in de drup; zo is wat GroenLinks betreft de participatiesamenleving níet bedoeld.
Garantie op zorg
Omdat er een flinke bezuiniging moet worden doorgevoerd, rekent het college bij de uitvoering van de jeugdzorg en WMO op erg veel ondersteuning en inzet van vrijwilligers. GroenLinks ziet daar een risico: niet iedereen heeft kinderen die een zorgtaak op zich kunnen nemen, niet iedere ouder is in de gelegenheid om te mantelzorgen. Wij blijven ervoor pleiten dat het verlenen van zorg, voor welke leeftijd dan ook, een plicht blijft van de, nu dan lokale, overheid. Natuurlijk is wie wil en kan helpen meer dan welkom, maar de gemeente moet garanderen dat er genoeg geld is om professionele zorg te bieden. Bovendien heeft de inzet van veel vrijwilligers mogelijk tot gevolg dat reguliere banen worden verdrongen waardoor er een nieuwe groep werklozen ontstaat, met alle gevolgen van dien.
In november volgen de concrete raadsvoorstellen. GroenLinks zal waar nodig de voorstellen proberen aan te scherpen.