Serpil Ates op het bevrijdingsfestival

Raadslid Serpil Ates: Bewaak vrijheid en gelijkheid

Serpil Ates, één van de nieuwe raadsleden van GroenLinks Den Haag, staat stil bij 4 en 5 mei. Wat betekenen de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag voor haar?

De dodenherdenking en Bevrijdingsdag, 4 en 5 mei, zijn niet aan mij voorbij gegaan zonder stil te staan bij de slachtoffers van conflicten en oorlogen in het verleden. Juist op deze dagen realiseer ik me hoeveel vrijheid we hier in Nederland hebben. Namens GroenLinks wil ik me inzetten voor vrijheid in Den Haag.

Als nieuw raadslid en inwoner van Den Haag ben ik me er van bewust hoe belangrijk het is om juist vandaag de dag onze kernwaarden, waaronder vrijheid en gelijkheid, te bewaken, en te blijven strijden tegen geweld en onderdrukking. Ondanks de vele vrijheden in Nederland is er, zowel in de wereld om ons heen, als in de stad van Vrede en Recht, nog veel terrein te winnen.

Gelukkig is dat mogelijk. Het is nu belangrijker dan ooit om te kiezen voor solidariteit en verbinding, zeker in een diverse en kleurrijke stad als Den Haag. We moeten wantrouwen en vooroordelen inruilen voor een bewustzijn dat we onrecht altijd herkennen, benoemen en bestrijden.

En gelukkig nemen velen die verantwoordelijkheid in Den Haag, stad van Vrede en Recht. Dit gebeurt bij Shelter City, waar mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld opgevangen en ondersteund worden. Denk ook aan vrijwilligers die een hand uitreiken om een ander steun te bieden, en de vele Hagenaars die zich inzetten voor vrede in hun landen van herkomst. Vanuit alle hoeken van Den Haag zetten mensen zich in voor elkaars vrijheden.

Dit moeten we blijven doen. Waar we op 4 mei stil zijn, laten we ons de rest van het jaar horen tegen geweld en onderdrukking en vóór de vrijheden van ieder individu: ongeacht status, afkomst, religie, geaardheid of geslacht.

De dodenherdenking en Bevrijdingsdag eren we en respecteren we door slachtoffers niet te vergeten en vrijheid te bewaken, nu en in de toekomst. Dat is de uitdaging waar de komende jaren voor staan in Den Haag.