politie

Reactie GroenLinks op NOS- en NRC berichtgeving bureau Hoefkade

Vrijdagavond berichtten het NRC en de NOS over ‘discriminatie, overmatig gebruik van geweld en een verziekte cultuur’ binnen het Haagse politiekorps, waarbij leidinggevenden na meerdere signalen niet ingrepen. Dit probleem speelt volgens de berichten het sterkst op bureau Hoefkade.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “De NOS en NRC-berichtgeving wijst op een hardnekkig cultuurprobleem waarbij we niet meer slechts over ‘rotte appels’ kunnen spreken. Het is nu aan de burgemeester en de korpsleiding om niet meer halfzachte maatregelen te maken en schoon schip te maken.”

Discriminatie en wangedrag spelen al langer bij sommige Haagse politiebureaus. De dood van Rishi Chandrikasing en Mitch Henriques zijn hier meer extreme excessen van, maar vaak neemt het ook de vorm aan van pesterijen, verbaal geweld of etnisch profileren.

Om daar stappen tegen te zetten, vraagt GroenLinks hier al jaren politieke aandacht voor. Zo zijn eerder dit jaar meerdere moties van GroenLinks en Nida aangenomen die het belang van vertrouwen in de politie benadrukken. Kapteijns: “Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt bij de politie. Juist daarom is het zo belangrijk dat we eerder dit jaar deze stappen hebben gezet. Maar dit is niet genoeg. Wij zullen de burgemeester in het debat bevragen om stevige maatregelen te nemen.”

GroenLinks ondersteunt de aanvraag van PvdA Den Haag voor een spoeddebat over de kwestie.