[Persbericht ] - Restaurant Instock in Den Haag is de winnaar van het Groene Lintje van GroenLinks. Om voedselverspilling tegen te gaan werkt dit restaurant met producten die anders weggegooid zouden worden. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt ter ere van Wereldmilieudag aan een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid en een beter milieu.

Hagenaars konden stemmen op drie genomineerde organisaties. Restaurant Instock sprak de meeste mensen aan en sleepte 52% van alle stemmen binnen. De twee andere kanshebbers waren Stichting Noordzeeboerderij en cadeauwinkel WAAR.  

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns:
“Restaurant Instock is een geweldig voorbeeld van duurzaam ondernemen. Een derde van ons voedsel eindigt in de vuilnisbak en dat is echt heel zonde. Dit hippe restaurant laat zien dat het anders kan en draagt zo op een hele positieve manier bij aan meer bewustwording.”

Het personeel van Instock haalt iedere dag ochtend onverkochte producten op bij supermarkten en producenten. Het gaat om producten die wel nog goed zijn maar niet verkocht kunnen worden zoals groente met een afwijkende vorm of producten met een beschadigde verpakking. Op basis van wat is opgehaald, stelt de kok een wisselend menu samen.

Restaurantmanager Nina Graaff is verguld met de prijs: “Wij zijn apetrots dit mooie lintje te mogen dragen. Het motiveert ons extra om creatieve gerechten te maken en mensen de ogen te openen voor wat je allemaal kunt doen met ‘verloren voedsel’.” 

Lokale afdelingen van GroenLinks in heel Nederland reiken op Wereldmilieudag het lintje uit. In Den Haag wonnen vorig jaar twee actiegroepen die met succes streden tegen plannen voor een Internationaal Park waarbij veel natuur verloren zou gaan.