Stadsbestuur neemt GroenLinks plan voor Haagse vaccinatiealliantie over

Vandaag maakte wethouder Parbhudayal haar langverwachte aanvalsplan bekend om de Haagse vaccinatiegraad te verhogen. Belangrijk onderdeel van dit plan is het opzetten van een lokale Haagse vaccinatiealliantie, waar de GroenLinks fractie in april al voor pleitte.

In een lokale vaccinatiealliantie (naar Utrechts voorbeeld) worden de krachten gebundeld van alle professionals in de stad die met kinderen en ouders werken. De gemeente gaat samenwerken met verloskundigen, kraamhulpen, huisartsen, apothekers, GGD, jeugdgezondheidszorg, ouders en kinderdagverblijven in de stad met het doel om bewustwording, bereikbaarheid, communicatie en deskundigheid te versterken.

GroenLinks gemeenteraadslid Erlijn Wenink is blij dat het stadsbestuur haar voorstel overneemt. “De nieuwste cijfers liegen er niet om; de vaccinatiegraad in Den Haag moet echt dringend omhoog,” aldus Wenink. “Dit aanvalsplan is een positieve manier om alles op alles te zetten daarvoor, want met gezondheid moet je niet gokken.” 

Slechts 87,9% van de Haagse 2-jarigen is volledig ingeënt. Landelijk is dat 90,2%, terwijl groepen kinderen pas echt veilig worden gerekend ('groepsbescherming') bij een vaccinatiegraad van 95%. In het aanvalsplan stelt de wethouder ook dat ouders op een minder vrijblijvende manier mogen worden aangesproken op hun keuze om hun kind niet te laten vaccineren. Met ingang van 2019 zijn gemeenten medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma.