Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten die staan op de plaatsen 16 tot en met 42 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nu Stef de Niet, nummer 37. 

Geboren Scheveninger Stef de Niet (1949) was in de jaren '60 betrokken bij de uiteindelijk succesvolle strijd van het WOS (Wijkoverleg Scheveningen-Dorp) om de huizen in de Zeilstraat en de Ankerstraat te behouden. Na nog een tijd in Gouda gewoond te hebben, komt hij weer terug in Den Haag en verhuist hij begin jaren '80 naar het Regentessekwartier, waar hij en zijn vrouw Erica nu nog steeds wonen.

Hij begint zijn professionele loopbaan als maatschappelijk werker bij de sociale dienst. Daarna wordt hij beleidsmedewerker verslavingszorg bij de gemeente Den Haag en vervolgens hoofd Publieksvoorlichting. In die periode is hij ook voorzitter van het Haags Mileucentrum. 

Na werkzaam te zijn geweest als bestuursadviseur voor Louise Engering, wordt hij in 2002 directeur van Centrum 16•22. Dit blijft hij tot 2010, als hij door de flex-regeling de mogelijkheid krijgt om vervroegd met pensioen te gaan. 

Centrum 16•22 is gevestigd in het Zeeheldenkwartier en houdt zich sinds 1972 bezig met vormingswerk, gericht op kinderen en jongeren. Het centrum ontwikkelt (in samenwerking met scholen) lesmateriaal voor scholen rondom thema's als identiteit, weerbaarheid, sociaal-emotionele ontwikkeling en toekomstoriëntatie. De lessen worden vervolgens gegeven door de medewerkers van 16•22 of door de docenten van de scholen, nadat zij een voorbereidende workshop bij 16•22 hebben gevolgd. 

De Niet is ook buiten zijn carrière zeer maatschappelijke  betrokken. Hij is vanaf de oprichting lid van Groenlinks en daarvoor van de CPN. 

Opkomen voor mensenrechten loopt als een rode draad door Stefs leven, of het nu om de apartheid in de jaren '80 gaat of de sociale ongelijkheid in Nederland. Het opkomen voor de zwakkeren in de samenleving is (naast de groene agenda) wat hem het meeste in Groenlinks aantrekt. 

Wat betreft de landelijke koers van GroenLinks is Stef erg blij met Bram van Oijk als partijleider. Met zijn komst lijken veel van de oude aanpak en idealen weer teruggekeerd te zijn. 

Lokaal is GroenLinks erg goed bezig, vindt Stef. Er worden altijd zeer heldere keuzes gemaakt. Daarbij blijft de partij het opnemen voor de 'gewone' burger. Kunst en cultuur zijn bij de GroenLinks niet de dupe van allerlei geldverslindende bouwprojecten.

Cultuur is altijd belangrijk voor Stef geweest. Hij was en is als bestuurslid actief bij diverse Haagse culturele instellingen, zoals Prospero, de Zeebelt, het Nutshuis en Stichting Lancelot. Stichting Lancelot zette zich in voor het uitdrukking geven aan mensenrechten door middel van kunst en cultuur.

Zelf is Stef ook artistiek aangelegd. Naast dat hij al jaren saxofoon speelt, schrijft hij gedichten, verhalen en romans. Zijn rol als vader (hij heeft twee dochters en een zoon: Anouk, Benjamin en Kim) beschouwt hij als de belangrijkste in zijn leven.

Zijn band met Den Haag is sterk. Hij vindt het heel interessant dat Den Haag vele gezichten heeft: de internationale stad van vrede en recht (in Den Haag werd in 1899 de eerste internationale vredesconferentie georganiseerd); een stad met een rijke geschiedenis op het gebied van kunst (onder andere de geboorteplaats van veel schrijvers en muzikanten); en een stad met allure, waar hij zich nog altijd thuisvoelt.

Stef is veelzijdig, betrokken, bevlogen en heeft een uitgesproken mening over politieke en maatschappelijke kwesties. Voor GroenLinks zou hij zich vooral willen inzetten voor het profileren van Den Haag als een voorloper op het gebied van duurzaamheid en culturele diversiteit.

Interview door Chantal Forêt van GroenLicht.

 

Interviews kandidaten 16 t/m 42 gemeenteraadsverkiezingen 2014.

Kandidaten 1 t/m 15 en andere GroenLinksers.