Het aantal gemeenten dat het fenomeen van de zogeheten ‘spookmigrant’ probeert terug te dringen, neemt toe. Zo worden bedrijven met arbeidsmigranten gedwongen hun werknemers in te schrijven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

De gemeente Westland ontwikkelde in 2011 een methode om grote groepen arbeidsmigranten snel in te schrijven in de GBA. Dat gebeurt tijdens speciale avonden, waarbij een grote groep werknemers binnen een uur wordt ingeschreven. Westland gebruikt de toeristenbelasting daarbij als pressiemiddel. Werkgevers en verhuurders die arbeidsmigranten onderdak bieden, moeten toeristenbelasting betalen als zij niet in de GBA staan geregistreerd. Dat bedrag varieert van zo'n 0,80 euro tot 2,30 euro per werknemer per nacht. Steeds meer gemeenten volgen nu het voorbeeld van de gemeente Westland. Uit onderzoek blijkt dat er nu al 17 gemeenten in Nederland deze systematiek gebruiken.

Raadslid Inge Vianen vindt dat Den Haag dit goede voorbeeld moet volgen: "Er zijn zowel voor de arbeidsmigrant als voor de gemeente voordelen verbonden aan het inschrijven in het GBA. De (lokale) overheid krijgt inzicht in het aantal arbeidsmigranten en hun verblijfplaats. Daarnaast is het een belangrijk middel in de strijd tegen slechte werk- en woonomstandigheden van sommige arbeidsmigranten. Doordat de gemeente beter inzicht heeft in de locaties waar arbeidsmigranten wonen en bij welke werkgever ze werken kan de gemeente zich in de handhaving met betrekking tot uitbuiting en overbewoning richten op de overgebleven panden waar geen duidelijkheid over is."

De vragen van Inge zijn bijgevoegd.