De fiets moet wat GroenLinks betreft hét vervoersmiddel worden voor het vervoer binnen de stad. Fietsen is namelijk goed voor de gezondheid, goed voor de luchtkwaliteit, voor de natuur en voor het milieu. Of het nu gaat om woon-werkverkeer of om een bezoekje aan het museum of de binnenstad; de fiets moet de natuurlijke eerste keuze zijn in Den Haag om van de ene op de andere plek te komen. GroenLinks kiest ook voor de fiets omdat dat past bij de ambitie om de duurzaamste stad van Nederland te worden.
Ons tien-punten-fietsplan:
- Ruim baan voor de fiets door de aanleg van fietssnelwegen. Deze fietssnelwegen worden vrijliggend en voorzien van rood asfalt. De verkeerslichten op deze routes worden fietsvriendelijk zodat fietsers vaker groen licht krijgen. Ook krijgen de verkeerslichten op fietssnelwegen regensensoren, zodat fietsers bij regen sneller door kunnen rijden.
- Alle wegen moeten toegankelijk zijn voor fietsers, als regel in beide richtingen. Op alle binnenwegen wordt tweerichtingenfietsverkeer toegestaan. Langs autowegen, zoals de Neherkade, waar de fietser nu helemaal niet welkom is, worden fietspaden aangelegd.
- Het aantal fietsenstallingen in de stad wordt verdubbeld. Zo komt er wat GroenLinks betreft een grote uitbreiding van de gratis fietsenstallingen in de binnenstad en bij grote publiekstrekkers zoals sportparken, culturele instellingen en in Scheveningen. Met grote werkgevers worden afspraken gemaakt over voldoende fietsenstallingen en bij OV-haltes komen er ook betere mogelijkheden om de fiets te parkeren.
- Aantrekkelijke fietstunnels moeten de doorstroming voor fietsers verbeteren. Daarom wil GroenLinks dat er tunnels komen onder de Zuid-Hollandlaan, ter hoogte van de T-kruising met de Koningskade, onder de Koningskade ter hoogte van de Dr. Kuyperstraat en onder de Koningskade ter hoogte van de Javastraat.
- De Weimarstraat wordt zo snel mogelijk fietsvriendelijk gemaakt. Deze straat wordt door veel mensen gebruikt om naar het centrum te fietsen. Nu ontstaan er nog vaak gevaarlijke situaties door een wirwar aan auto’s, fietsers en voetgangers. Samen met bewoners en de Fietsersbond moet er gezocht worden naar een snelle en veilige oplossing.
- Stimuleren van het gebruik van de fiets wordt vooral bereikt door fietsen aantrekkelijk te maken. Daarom moet het weer mogelijk worden om je fiets te stallen op de Grote Markt en straks na de herinrichting in de Grote Marktstraat. De Gedempte Burgwal wordt autovrij zodat de straat kan uitgroeien tot een hoogwaardige fietsstraat die verschillende fietsroutes met elkaar verbindt.
- Het aantal gratis fietsenstallingen in de wijken wordt uitgebreid. Dit mag ten koste gaan van parkeerplaatsen voor auto’s. Zwerffietsen worden uit de wijk verwijderd.
- Niet alleen in de stad moet de fiets het vervoersmiddel bij uitstek worden, ook tussen Den Haag en de buurgemeenten moeten er hoogwaardige fietsverbindingen komen, waar de fietser voorrang heeft.
- Toeristen moeten zich makkelijk kunnen verplaatsen. Dat kan per tram, maar een fiets biedt veel meer flexibiliteit om op mooie plekken te stoppen. Daarom komt er een proef met een fietshuursysteem in het centrum (zoals in London en Parijs) en bij belangrijke toeristische plekken.
- GroenLinks trekt de komende jaren zo’n 34 miljoen euro uit voor de fietser, waarvan elk jaar structureel 4 miljoen euro.
Originele publicatiedatum van dit bericht: 2014-02-18.
Foto: Arne Hückelheim, via Wikimedia Commons, met geschikte licentie.
Downloads