Column Inge Vianen

Afgelopen maandag was ik als raadslid uitgenodigd voor de door minister Asscher georganiseerde top over EU-arbeidsmigratie. Eerder dit jaar gaf Asscher “code oranje” voor Nederland af: hij voorspelde dat grote aantallen Roemenen en Bulgaren onze arbeidsmarkt zouden instromen per 1 januari 2014. Het probleem van uitbuiting kaartte hij daarbij aan, maar de ondertoon dat deze arbeidsmigranten een bedreiging zouden vormen voor de welvaart van Nederland was duidelijk te horen.

Die ondertoon bleek ook de ministers uit Roemenie en Bulgarije opgevallen te zijn. Na een welkom aan alle gasten namens Asscher en wethouder Norder, probeerden deze ministers Nederland in hun openingsspeech gerust te stellen dat het allemaal wel mee zou vallen. Last van plaatsvervangende schaamte kreeg ik er wel een beetje van. Temeer daar ook het Sociaal Cultureel Planbureau in de openingssessie met cijfers aantoonde dat: “Het vervallen van de tewerkstellingsvergunning per 1 januari 2014 niet in hele grote mate bijdraagt aan de aantallen EU-arbeidsmigranten die naar Nederland zullen komen.”

Dat is ook niet zo vreemd, want Nederland heeft in tegenstelling tot Duitsland de grenzen dicht gehouden voor de Bulgaren en de Roemenen. Arbeidsmigranten uit deze landen zijn vooral naar Zuid-Europa en Duitsland vertrokken. De hele reden voor de top viel daarmee een beetje in het water.

Wat interessanter was, is dat het SCP ook onderzoek gedaan had naar discriminatie onder Midden- en Oost-Europese werknemers. De Polen bleken duidelijk meer discriminatie te ervaren dan de Bulgaren. De reden daarvan volgens de directeur van het SCP: “Beeldvorming in het publieke en het politieke debat.” Tsja… wat wil je met een Haagse wethouder die de Polen afdoet als een “tsunami”. En een minister die “code oranje” afgeeft, als het gaat om de toetreding van Bulgaren en Roemen tot de Nederlandse arbeidsmarkt?

Gelukkig was de workshop die ik in de middag volgde wel to the point: hoe zorgen we ervoor dat we als gemeente zicht hebben op de arbeidsmigranten in onze stad zodat we uitbuiting kunnen voorkomen? De gemeente Westland presenteerde een interessante pilot. Zij sloten een convenant af met werkgevers om de bij hen werkzame arbeidsmigranten te registreren in de gemeentelijke basisadministratie. Doen zij dat niet, dan moeten de werkgevers toeristenbelasting betalen voor elke werknemer die ze in dienst hebben. Bovendien organiseren gemeente en werkgevers gezamenlijke informatieavonden, waarbij de arbeidsmigranten op hun rechten en plichten worden gewezen. Zeer interessant, en de moeite waard om naar te kijken in Den Haag!

Inge Vianen