GroenLinks Den Haag is verbijsterd over de beslissing van raadslid Mustafa Okcuoglu, die de fractie gaat verlaten omdat hij niet langer wil samenwerken met fractievoorzitter Inge Vianen. Vorige week kondigde Okcuoglu aan dat hij als eenmansfractie verder wil. De partij wil de zetel terug.

Afdelingsvoorzitter Machiel de Vries: “We hebben als GroenLinks Den Haag ons vertrouwen gegeven aan iemand die van een andere partij kwam. Mustafa Okcuoglu leek ons gedachtegoed te hebben omarmd; zijn hart zou kloppen voor GroenLinks. We zijn verbijsterd dat hij na negen maanden de fractie gaat verlaten, omdat hij niet langer wil samenwerken met fractievoorzitter Inge Vianen. Het afdelingsbestuur, het fractieteam en de kandidatencommissie herkennen zich niet in de aantijgingen van Okcuoglu aan het adres van de fractieleider. We hebben allemaal gezien hoe Vianen, in tegenstelling tot Okcuoglu, wél haar uiterste best heeft gedaan om de boel bij elkaar te houden."

In de maanden voorafgaand aan zijn aangekondigde vertrek, hebben het fractieteam en het bestuur er alles aan gedaan om goed met Okcuoglu te blijven samenwerken. Maar in een extern aangetrokken coach van het fractieteam zegde Okcuoglu zijn vertrouwen op en in gesprekken met het bestuur kon hij niet aangeven wat hij van hen verwachtte. Ook nadat Okcuoglu bekend maakte dat hij uit de fractie zou stappen, zijn er op initiatief van het bestuur en de fractie gesprekken gevoerd met Okcuoglu, maar deze bleek niet open te staan voor een oplossing.

De Vries: "Okcuoglu zegt dat zijn hart nog steeds klopt voor GroenLinks. Als dat zo is, dan moet hij zijn zetel teruggeven aan de partij en op de ALV van 7 januari zijn beslissing om de fractie te verlaten komen toelichten aan de leden die hem op de kieslijst hebben gezet."