Tijdens de algemene ledenvergadering van 25 september vond er een debat plaats tussen de kandidaat-lijsttrekkers Jeannine Molier en Inge Vianen. Het debat maakte duidelijk welke kant de beide kandidaten op willen met GroenLinks Den Haag. Tot en met de avond van dinsdag 10 oktober kunnen alle stemgerechtigde leden van GroenLinks Den Haag aangeven of ze Jeannine of Inge de lijst willen laten aanvoeren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Bestuursvoorzitter Piet Dofferhoff leidde het debat, met behulp van enkele vooraf aan de kandidaten verstrekte vragen en vragen uit de (helemaal gevulde) zaal.

De kandidaten stellen kort voor

Jeannine vertelt dat ze al heel lang een betrokken en actieve Hagenees is en de stad door en door kent. Zo is ze eerder al acht jaar fractievoorzitter geweest van GroenLinks Den Haag. Dat wil ze nu opnieuw worden omdat ze zich zorgen maakt over de toenemende tweedeling in Den Haag. De kloof tussen arm en rijk neemt toe, ouderen krijgen minder of te weinig zorg meer en de werkloosheid stijgt. Daarbij zadelt het Rijk Den Haag op met bezuinigingen en decentralisaties, wat de kwetsbaren nog kwetsbaarder maakt. Jeannine wil voor deze kwetsbaren opkomen door een socialer beleid met GroenLinks te gaan voeren, naast een groen beleid. Ook wil Jeannine GroenLinks Den Haag meer pit en lef laten tonen, zodat de fractie een sterkere rol in het politieke debat kan spelen. 

Inge wil niet tegen onrecht vechten vóór mensen, maar mét mensen. Zoals ze dat de afgelopen periode als raadslid ook heeft gedaan, moet GroenLinks verbinding zoeken met mensen in de stad, zeker nu er van het Binnenhof niet meer te verwachten valt dan kille bezuinigingen. De partij moet de rots in de branding zijn waar mensen op kunnen rekenen. Ook voor de pioniers op het gebied van duurzaamheid. GroenLinks gaat niet de grootste partij worden, maar moet wel de grootste invloed hebben. Dat betekent samenwerken met de stad, creatieve ideeën ontwikkelen en die met overtuigingskracht in de raad brengen. 

De kandidaten gaan in op de vooraf aan hen verstrekte vragen

Inge geeft aan dat GroenLinks, als kleine partij, om concrete resultaten te behalen, samen moet werken met andere partijen. Beide kandidaten vinden het belangrijk verbinding te hebben met de inwoners en maatschappelijke organisaties van Den Haag. Jeannine wil die verbinding echter ook meer aanwenden om druk op het college van burgemeester en wethouders uit te oefenen. 

Jeannine vindt dat GroenLinks zich tijdens de campagne geen zorgen moet maken over wat voor coalities er na de verkiezingen gevormd kunnen worden. De kiezer moet eerst weer kunnen zien waar GroenLinks voor staat en op GroenLinks gaan stemmen. Het groen kan groener en het rood feller. Het sociale verhaal mag meer op de voorgrond komen.

Inge zegt dat peilingen laten zien dat er veel stemmen bij de PvdA weg te halen zijn. Die potentiële stemmers moet GroenLinks laten zien dat zij het beste alternatief is. GroenLinks moet diepere wortels in Den Haag krijgen door tijdens de campagne van deur tot deur haar verhaal te vertellen.

Beide kandidaten vinden het organiseren van betrokkenheid van de leden belangrijk. Inge heeft tijdens haar afgelopen raadsperiode de wijkambassadeurs in het leven geroepen, die namens GroenLinks de ogen en oren van de fractie zijn in de wijken. Het bestuur waar Jeannine dit en vorig jaar vice-voorzitter van was, heeft met discussies op de ALV's de leden weer dichter bij de fractie gebracht. 

De kandidaten willen in de toekomst nog meer met de werkgroepen gaan doen. Jeannine wil ze beter bij het fractiebeleid betrekken door bijvoorbeeld samen een jaarplan op te stellen, zodat niet alleen de raadsagenda richtinggevend is. Inge wil elke paar maanden met een andere werkgroep met een actie de stad intrekken.

De kandidaten beantwoorden vragen uit de zaal

Corien de Kloe vraagt wat Inge bedoelt als ze zegt dat ze GroenLinks geen oud-links geluid wil laten horen. Inge licht toe dat ze niet wil dat GroenLinks een zogenaamde linkse getuigenispartij is, die hard langs de kant staat te schreeuwen, maar weinig concreets bereikt. Jeannine reageert dat het van haar juist weer wat linkser mag: minder de focus op liberaal en meer op sociaal. Juist in deze tijd moet dat "links" in GroenLinks weer inhoud krijgen.

Arjen Kapteijns vraagt aan Jeannine hoe ze aandacht wil geven aan groen. Jeannine geeft aan dat ze vindt dat Arjen het op dit gebied als fractielid goed heeft gedaan. Maar het is belangrijk dat ook de fractievoorzitter dat groene altijd in haar verhaal meeneemt. Inge is het daarmee eens. Zowel Inge als Jeannine vinden dat groen en sociaal elkaar niet uitsluiten. Ze geven voorbeelden van hoe ze zich sterk hebben gemaakt voor groen. 

Corien vraagt hoe de kandidaat-lijsttrekkers willen omgaan met de PVV. Jeannine vindt de ideeën van de PVV volstrekt verwerpelijk, maar wil een onderscheid maken tussen de partij en de problemen die de PVV soms aankaart. Die problemen, zoals ouderen in Den Haag Zuid-West die zich onveilig voelen, moeten ook door GroenLinks serieus genomen worden. Inge vindt het verschrikkelijk dat de PVV in Den Haag zo groot is. Inmiddels weet ze in het politiek debat goed wanneer ze de partij moet negeren, om ze zo min mogelijk een podium te geven, en wanneer ze wel moet reageren, als moslims bijvoorbeeld persoonlijk beledigd worden. 

Daarna is het debat en ook de ALV afgelopen en discussiëren de aanwezigen informeel aan de bar verder. 





Tot en met dinsdag 10 oktober kunnen alle stemgerechtigde leden van GroenLinks Den Haag hier op Jeannine of Inge stemmen. Meer informatie over het referendum is hier te vinden. 

Foto's door Charlie Loos.