Fractielid David Rietveld heeft een verslag gemaakt van de raadsvergadering van 5 juli:

De laatste raad van dit politieke seizoen was er weer een om in te lijsten. Alleen al door de duur: met een aanvangstijd van 13.00 uur en een sluiting om 1:30 was het de langste raad die ik heb meegemaakt. En toch valt het mee, geloof ik. 'Vroegâh' werd wel eens doorgepraat tot een uur of 3. Ik ben blij dat het nu niet meer zo is.

Ook indrukwekkend was de agenda: 12 pittige voorstellen waarover besloten moest worden, stevig ingebed in een baaierd aan moties en amendementen. Nee, deze raad maakt wat dat betreft echt produktie! Waar ik in vorige verslaggeving van de raad nog een zo groot mogelijke volledigheid poogde te betrachten, moet ik dat nu achterwege laten. De hoofdpunten dus!

We startten waar we vorige keer gebleven waren. Weet u het nog? De medianota, waarvoor ik licht grieperig toch besloot de vorige raadsvergadering bij te wonen? Om absoluut zeker te zijn dat de nota nu wél zou worden behandeld stond hij vooraan op de agenda. En dat werkte: deze nota die op een vernieuwende wijze invulling geeft aan het Haags mediabeleid werd met algemene stemmen aanvaard. Bedoeling is dat iedereen die dat wil straks in o.a. wijkmedia-ateliers aan de slag kan gaan, en dat al die Haagse media-uitingen via internet, radio en TV verder worden verspreid. Juist omdat er zo'n grote rol aan internet wordt gegeven diende GroenLinks een amendement in om te verzekeren dat er gebruik wordt gemaakt van Open Standaarden.

Lees hier de Kadernota 'Lokaal Verbinden':

http://zbs.denhaag.nl/risdoc/2007/RIS144493A.PDF

Lees hier meer over Open Standaarden:

http://webrichtlijnen.overheid.nl/handleiding/ontwikkeling/productie/op…

Ander punt - binnen GroenLinks de afgelopen tijd regelmatig onderwerp van discussie - was het "voorstel van het college inzake aanvaardingsvoorstel MER Verbetering bereikbaarheid Den Haag en Nota Voorkeursalternatief". Kort wordt dit thema ook wel 'Trekvliettracé' genoemd. Er werd niet uitgebreid bij stilgestaan, en het voorstel werd zonder al te veel morren aanvaard. Uiteraard niet zonder dat GroenLinks en PvdA nog eens aangaven dat de koppeling met het Openbaar Vervoer, zoals toegezegd door de wethouder, voor hen van groot belang was. GroenLinks haalde daarbij de toezegging aan die de wethouder eerder in de commissie deed. Namelijk om met een notitie te komen die de verschillende bereikbaarheidsmaatregelen (naast aanleg weg en

OV-verbinding, o.a. stimuleren fietsgebruik, parkeerbeleid en realisatie transferia) op een rijtje zet. GroenLinks had om deze notitie gevraagd om straks alle bereikbaarheidsmaatregelen in

samenhang te kunnen zien en als aanzet voor de discussie over de 'modal shift', het beperken van autogebruik en het stimuleren van duurzame vervoerswijzen als OV en fiets.

Een bijzonder punt was het initiatiefvoorstel 'Duurzaam Bouwen'. Onze eigen Heleen Weening schreef samen met Willem Minderhout (PvdA) en Ries Smits (CDA) een prima voorstel om in Den Haag te stimuleren dat er duurzaam wordt gebouwd. Kortheidshalve wil ik iedereen die er meer over wil weten van harte aanbevelen het voorstel eens door te lezen, want ook voor relatieve leken is het een prima leesbaar stuk. Dat kwam goed uit, want omdat de initiatiefnemers het voorstel verdedigen, moest ik de bijdrage vanuit de raad verzorgen. Omdat de initiatiefnemers er voor hadden gekozen in het voorstel een veelheid aan onderwerpen aan te stippen, kwam niet alles terug in het dictum. En het dictum is datgene wat door de raad bij besluitvorming wordt vastgelegd. Aanvullend waren er dus ook nog moties vanuit de raad. Zo diende GroenLinks samen met CDA en Haagse Stadspartij een motie in om te komen tot een slooptoets, die inzicht zou moeten geven in de milieueffecten van sloop en nieuwbouw. Die effecten zouden vervolgens bij planvorming in de raad kunnen worden betrokken.

Niet iedereen kon uit de voeten met deze constructie, terwijl het mij niet zo vreemd voorkwam. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat er stevig werd gediscussieerd over Duurzaam Bouwen in de raad. Die discussie leidde ertoe dat naast genoemde slooptoetsmotie, ook moties over verduurzaming van bestaande bouw en het inzetten van infraroodinstrumenten voor het tegengaan van weglekken van energie werden aangenomen. De VVD zag het toen niet meer zitten, en stemden uiteindelijk als enige tegen het voorstel. De passie voor milieu en duurzaamheid houdt daar waarschijnlijk toch op als de gevolgen merkbaar worden.

Lees hier het initiatiefvoorstel:

http://zbs.denhaag.nl/risdoc/2007/RIS143475.PDF

Groot in het nieuws - nou ja, een stuk in de AD/HC en verslaggeving op Radio West - was het Sociaal Plan voor de woonwagenbewoners. Vorig jaar al werd een nieuw beleid op dit punt door de raad geaccordeerd, en dit voorstel geeft invulling aan de uitvoering daarvan. Hier en daar forse kritiek - mede ingegeven door een actieve lobby en aanwezigheid van betrokkenen - leidde niet tot uit- of afstel. Toch heb ik zo'n idee dat dit dossier de komende jaren nog zo nu en dan wel eens terug zal komen.

Niet in de pers, maar wel een gróót punt: het draaiboek realisatie MO/OGGZ-voorzieningen. Even de letterreeks verklaren: Maatschappelijke Opvang/Openbare Geestelijke GezondheidsZorg.

Voorzieningen voor Hagenaars met problemen, om het maar eens kort door de bocht te zeggen. Wat niet wegneemt dat het Hagenaars zijn, en dat ze opgevangen moeten worden. Keer op keer een heikel punt, want met het feit dat er wat moet gebeuren is meestal iedereen het wel eens, maar dan uiteindelijk toch liever niet direct om de hoek. GroenLinks-wethouder Bert van Alphen stelde dus een draaiboek op, waarin aangegeven welke voorzieningen er de komende tijd nodig zijn, en hoe wordt bepaald wat een geschikte lokatie is. Vanuit de raad vlogen de complimenten richting het college, en die kwamen overigen net zo hard weer terug. Een teken van deze prima samenwerking tussen raad en college was het uitgebreide amendement dat door een groot aantal fracties - waaronder GroenLinks - werd ondertekend. De raad ging vervolgens unaniem akkoord. Prima prestatie van Bert, mag ik wel zeggen.

Laat ik dit korte verslag afsluiten met het laatste punt op de agenda: de jaarrekening over 2006 en de voorjaarsnota. De fracties pakten de behandeling verschillend aan. GroenLinks had er, net als bijvoorbeeld de VVD, voor gekozen om kort en op financiële hoofdlijnen te reageren. Toen met dit agendapunt werd aangevangen sloeg de klok 23.00 uur, en had ik de stille hoop dat alle fracties voor z'n aanpak zouden kiezen. Dat bleek niet het geval. Het CDA nam in een goed, maar wel zeer uitgebreid, betoog een voorschot op de begrotingsbehandeling. De PvdA

blikte - niet onterecht, maar wel zeer uitgebreid - terug op het afgelopen jaar. En zo vloog de tijd voorbij.

De SP had er voor gekozen GroenLinks en de PvdA eens stevig aan te pakken. In een rommelig amendement pleitten ze voor het 'terugdraaien' van bezuinigingen op de WWB. Fractievoorzitter Gyömörei sloeg de plank op een ongelofelijke manier mis. Er was geen sprake van een bezuiniging, maar van het terugbrengen van een reserve. Dat geld wordt in de voorjaarsnota ingezet voor b.v. tekorten op het budget voor het leerlingenvervoer, voor de bekostiging van de wijziging van de arbeidstijdenwet bij de Brandweer, om de verzelfstandiging van het Primair Openbaar Onderwijs financieel goed te begeleiden. Toen ik Gyömörei vroeg welke van deze zaken ze wilde 'terugdraaien' om haar voorstel te bekostigen werd het akelig stil. En zo bleek wéér eens: de SP heeft geen idee.

Lees hier de Voorjaarsnota: http://zbs.denhaag.nl/risdoc/2007/RIS146086A.PDF

Al met al een genoegelijke raadsvergadering, waar GroenLinks in de raad vooral met het initiatiefvoorstel Duurzaam Bouwen concrete successen boekte. Vanuit het College klonk het GroenLinksgeluid goed door in het 'draaiboek van Bert'. Ook goed om te merken is dat de raad 'losser' wordt. Omdat na de verkiezingen vorig jaar een groot deel van de leden nieuw was, merkte je dat het voor velen - inclusief mezelf - nog wel eens zoeken was naar toon en timing. Volgens mij zit iedereen er nu goed in. Dat is goed voor het debat, en goed voor de eigenstandige positie van de raad t.o.v. het College. Ik heb dus zin in het reces, maar eigenlijk alweer net zo veel zin om daarna vol aan de bak te gaan. En dat geldt natuurlijk voor de hele fractie!