Door de verwevenheid van mondiale ontwikkelingen is er aan het klimaatprobleem alleen wat te doen door een ‘oplossingsketen’. Het lokale niveau is hierbij cruciaal, omdat lokaal wordt beslist over het al dan niet aanleggen van wegen en duurzaam bouwen.
Groen en links
De verbondenheid van ‘groen’ en ‘links’ kwam duidelijk uit de verf door de stelling van Frans dat het bedrijfsleven in een moordende concurrentieslag is verwikkeld, met kostenbesparingen die ten koste gaan van mens en milieu. Daarnaast is onze cultuur gericht op het stimuleren van hebzucht, de ‘consument’ wint het van de ‘burger’. Hierom is, naast voorlichting en het makkelijk maken van duurzaam handelen, wet- en regelgeving cruciaal. Frans had als aanraders voor de gemeente Den Haag: alles uit de kast trekken, het draagvlak onder de Haagse bevolking vergroten en veel meer middelen beschikbaar stellen voor duurzame maatregelen.
Cijfers en geld
Den Haag zou mee moeten doen aan de duurzaamheidthermometer. Er zou een nulmeting plaats moeten vinden, en het ontbreekt aan controle achteraf op voorgenomen maatregelen. Het ontbreekt aan een klimaatnota, en aan betrouwbare cijfers. Frans vond het uiterst teleurstellend dat van de 150 miljoen euro aan beleidsvrijheid voor 2008 geen geld voor duurzaamheid in de begroting terug is te vinden. De ambities zijn best hoog, maar de maatregelen blijven achter. Den Haag zou in alle opzichten op een kwalitatieve in plaats van een kwantitatieve groei moeten inzetten.
Zee-, aard- en restwarmte
Heleen Weening lichtte een aantal projecten toe die de gemeente al wel heeft ondernomen. Hier is dus wel geld voor vrijgemaakt, maar niet herkenbaar als milieumaatregelen omdat ze aan andere projecten ‘hangen’. De zeewarmtecentrale bij Duindorp is een zeer effectieve energieleverancier, voor elke kilowatt die erin gaat komen er 11 uit. Hier wordt de capaciteit van uitgebreid. Bij de herstructurering van Den Haag Zuid West wordt gebruik gemaakt van geothermie, oftewel aardwarmte. Ook wordt er gebruik gemaakt van restwarmte uit Rijnmond. De bussen gaan in Den Haag allemaal op aardgas rijden, in een overgangsfase naar waterstof.
Windmolens en cradle-to-cradle
Heleen vertelde dat GroenLinks heeft gezorgd voor een onderzoek naar windmolens bij Scheveningen, en het realiseren van een cradle-to-cradle-gebouw in de Binckhorst. De wethouder wil graag koploper zijn op duurzaamheidsgebied, en wordt daar dan ook op aangesproken. Het concept ‘Den Haag: creatieve stad’ moet ook op milieugebied gaan gelden. Tom Pitstra (HMC) vulde hierop aan dat de grootste slag qua duurzaamheid te maken is bij bouwen en renovatie. Ook bij het renoveren van monumenten zou een energietoets verplicht moeten worden gesteld. Heleen zei hierop dat GroenLinks tesamen met de PvdA een initiatiefvoorstel voor duurzame nieuwbouw heeft ingediend, maar dat de reactie hierop van B&W is tegengevallen.
Noodtoestand en kettingboek
De werkgroep milieu van GroenLinks Den Haag had een aantal pittige stellingen voorbereid, zoals het uitroepen van de noodtoestand. Op milieugebied is “falen geen optie”. De ambitie van de gemeente om in 2050 een CO2-neutrale stad te hebben moet naar boven worden bijgesteld: 90% reductie in 2030. Om dit meetbaar te kunnen behalen is het noodzakelijk om van kengetallen uit te gaan (en om bijvoorbeeld nu een nulmeting uit te voeren). De werkgroep heeft dit streven inmiddels in een motie vervat, die op de Algemene Leden Vergadering van GroenLinks op 16 april in stemming wordt gebracht. De bezoekers van de klimaatavond kregen van Frans een kettingboek ‘cadeau’, met de opdracht het na drie maanden aan een ander moest worden doorgegeven. Titel: ‘De laatste generatie –Hoe de natuur wraak neemt voor het broeikaseffect’; auteur: Fred Pearce.
Gedeelte van de motie voor de ALV van 16 april (opgesteld door milieuwerkgroep GroenLinks)
· dat (1) Den Haag zich samen met zoveel mogelijk andere steden in de wereld in moet zetten voor een zo ambitieus mogelijk mondiaal klimaatakkoord in 2009 om het risico op ‘gevaarlijke klimaatverandering’ zoveel als mogelijk te beperken, zowel vanuit verlicht eigenbelang als vanuit morele overwegingen;
· dat (2) een doelstelling voor Nederland en de EU van minstens 40% CO2-reductie in 2020 en 90% in 2030 daarvoor wenselijk lijkt;
· dat (3) Den Haag zichzelf, als ‘koplopergemeente’ en Stad van Recht en Vrede, tenminste deze zelfde reductiedoelen moet stellen met een integraal uitvoeringsprogramma om die te realiseren, gebaseerd op heldere kengetallen per sector (naar het voorbeeld van de ‘Routekaart CO2-neutrale gemeenten’ van Builddesk);
Cathelijne Dommerholt