Fractielid David Rietveld heeft wederom een verslagje gemaakt van de laatste raadsvergadering:
Schrijver dezes was niet helemaal in zijn element, de laatste raadsvergadering. Een grieperig gevoel hield me overdag al ter bedde, en dat is meteen ook een excuus voor de late 'aanlevering' van dit verslag van de raadsvergadering.
Ik zal eerlijk zeggen: ik heb overwogen om me ziek te melden. Omdat er toch één punt in mijn portefeuille op de agenda stond - de medianota - besloot ik me toch maar bij elkaar te rapen. En achteraf ben ik blij dat ik er bij was. Het was weer een memorabele raadsvergadering.
Om bij het begin te beginnen: het voorgerecht bestond dit keer uit een 2-minutendebat en een interpellatie. Beide geagendeerd door de Haagse Stadspartij. Het eerste betrof het tot gemeentelijk monument verklaren van de Rokerij in Scheveningen. Over dit specifieke pand is meen ik bij elkaar al zomaar 20 uur vergaderd. Het zou afgebroken worden om plaats te maken voor woningbouw, maar een voltallige raadscommissie keerde zich daar tegen. Resultaat: het pand blijft staan, en er komen hogere panden omheen. Ook nu was er unanimiteit: de hele raad vond dat dit pand een monument was.
De interpellatie betrof ADO en was geïnspireerd door wat negatieve berichtgeving. Die bleek al snel onjuist, waarmee de angel er uit was. De wethouder zegde nog wel toe eens op een rijtje te zetten welke investeringen nu allemaal aan en rondom het ADO-stadion zijn gedaan.
Dan het hoofdgerecht! Het principebesluit voor de invoering van een VerkeersCirculatiePlan (VCP). Ook daarover is de afgelopen maanden véél en lang vergaderd. Het heeft 'geknetterd' tussen de coalitiepartijen, er zijn extra inspraakrondes gehouden met als resultaat een hele goede eerste stap. Doorgaand autoverkeer door het centrum wordt heel fors verminderd, de luchtkwaliteit aan de Veerkades gaat fors omhoog en er is een enorm draagvlak gebleken voor verkeers- en autoremmende maatregelen.
De coalitie was eensgezind, de oppositie een stuk minder. De Haagse Stadspartij zette de toon van het debat door te stellen dat 'niets doen geen optie' was. Ondanks enkele kritische noten stemde deze sympathieke raadsfractie in met het VCP. Dat gold ook voor het CDA. In de weken naar de definitieve besluitvorming werd al een wending zichtbaar. In de raadsvergadering gaf het CDA via een aantal moties aan onder welke randvoorwaarden ze wilden instemmen. Alle moties
haalden het, waarmee ook de voormalige bestuurderspartij haar fiat aan het plan gaf.
De rest van de oppositie was tegen. En dan ook nog eens om heel verschillende redenen. D66 worstelde het meest met een tegenstem. Het breekpunt was het niet aangenomen krijgen van een motie waarin het VCP werd gekoppeld aan een 'ambitie' voor het terugdringen van auto's. De
wethouder gaf aan die koppeling niet te willen leggen, omdat het niet één van de doelen van dit VCP is.
Van de rest van de oppositie was de SP natuurlijk het meest uitgesproken tegen. Maar waarom eigenlijk? Het waren niet de goeie maatregelen, en het moest anders. Maar hoe dan? Het werd niet duidelijk. Nog gekker werd het toen de SP wel een motie indiende dat mocht het VCP niet doorgaan, er wel snel iets aan de Veerkaden moest worden gedaan! Nou ja. Het deed ons maar weer eens verzuchten: "de SP heeft geen idee".
Alles bij elkaar liep het inmiddels al rond half één. Er werd besloten om eerst de premies voor de uitstroom uit de WWB te behandelen, vanwege de financiële consequenties. Het is vervelend om te zeggen, maar ook hier was de SP weer onnavolgbaar.
Op initiatief van de PvdA en GL is de uitstroompremie voor voltijdarbeid van eenmalig 500 euro behouden gebleven. Zelfs de VVD is uiteindelijk hiermee akkoord gegaan en de SP, de partij die opkomt voor ID-ers, uitkeringsgerechtigden enz., heeft tegen de gewijzigde verordening gestemd.
Daarna ging het over de Rivierenbuurt. Dat punt moest nog behandeld worden, want er waren insprekers geweest voor dit onderwerp. GroenLinks heeft de wethouder gevraagd een wat sturender rol te spelen en snel aan te geven wat prioriteiten zijn, wat de planning is en dat niet per project, maar in onderlinge samenhang. Behalve een accent op leefbaarheid tijdens de sloop, heeft GroenLinks gevraagd om een inspanningsverplichting op duurzaamheid bij bouw en sloop in acht te nemen. De wethouder heeft ingestemd met die inspanningsverplichting. Tegen half twee ’s nachts werd het voorstel aanvaard.
De medianota werd naar de volgende vergadering geschoven.