Vrijdag 31 januari hield klimaatbeweging Extinction Rebellion burgelijke ongehoorzaamheidsacties in Den Haag, onder andere bij het hoofdkantoor van Shell. GroenLinks heeft meerdere signalen ontvangen over mogelijk disproportioneel handelen vanuit de politie richting demonstranten. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns vraagt samen met PvdA, Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren en SP om uitleg bij de burgemeester.

Nederland kent een goed gedefinieerd demonstratierecht, waarin duidelijk staat wat wel en niet mag. Zo moet de politie het gebruik van geweld en staandehoudingen vermijden wanneer de demonstranten vreedzaam te werk gaan en mogen opgepakte demonstranten maximaal negen uur worden vastgehouden voor onderzoek. Volgens een woordvoerder van Extinction Rebellion Den Haag heeft de politie zich hier echter niet aan gehouden, terwijl de beweging expliciet geweldloos te werk gaat. Op beelden is te zien hoe de politie met een wapenstok tewerk gaat, onder andere richting een cameraman van RTL.

GroenLinks en de andere partijen vinden het belangrijk dat de politie zich aan haar eigen regels en richtlijnen houdt. Kapteijns: "Dat is ook hetgene waar we duidelijkheid over willen van de burgemeester. Klopt het dat de politie buiten haar eigen boekje is gegaan, hoe kon dit gebeuren en hoe gaan we dit in de toekomst voorkomen? Het demonstratierecht is een groot goed waar wij in onze stad over moeten waken."

In Den Haag worden jaarlijks meer dan duizend demonstraties gehouden.