In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat verhuurders in de sociale huursector binnenkort nog maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarde aan huur mogen vragen. De brancheorganisatie voor studentenhuisvesters KENCES denkt dat door de kabinetsplannen binnen twee jaar de helft van hun corporaties failliet gaat, omdat voor kamers de prijzen drastisch zullen dalen. Ook de LSVb maakt zich zorgen, omdat de nieuwe regels in de plaats komen van het ‘puntensysteem’, dat huurders bescherming bood.
In Leiden is de bouw van de grootste studentencampus in Nederland voorlopig stopgezet. Vastgoedbelegger Syntrus Achmea heeft het pensioenfonds dat hierin investeert geadviseerd om niet meer in dit project in Leiden te beleggen vanwege aangekondigde maatregelen in het regeerakkoord. Ook in Amsterdam, Groningen en Delft zijn bouwprojecten voor studentenhuisvesting opgeschort.
In Den Haag heeft het college juist de ambitie om meer studentenwoningen te gaan bouwen. Onlangs gaf het college aan dat de bouw van 1500 studenteneenheden op koers lag. Daarnaast gaf het college echter ook aan dat het aantal studenten in Den Haag blijft groeien en dat er daarom in de toekomst veel extra studentenhuisvesting noodzakelijk is.
GroenLinks vraagt zich af wat de invloed is van de voorgenomen landelijke regelgeving op de ambities van Den Haag om extra studentenhuisvesting te realiseren. Inge Vianen heeft de volgende vragen gesteld:
1. Wat zijn de exacte te verwachten gevolgen van het regeerakkoord voor de huisvesting van studenten in Den Haag?
2. Kan het college een overzicht verstrekken van projecten die op losse schroeven komen te staan door de afspraken in het regeerakkoord?
3. Hoe beoordeelt het college de betreffende afspraken uit het regeerakkoord in het licht van de benodigde extra studentenhuisvesting in Den Haag?
UPDATE: De antwoorden zijn bijgevoegd.