Gisteravond stond de raadsvergadering in het teken van de algemene beschouwingen op de gemeentebegroting voor 2009. David Rietveld neemt tijdens het zwangerschapsverlof van Heleen Weening het fractievoorzitterschap waar. De leidraad in zijn algemene beschouwingen was: Wat goed gaat valt niet op!
Lees hieronder de volledige bijdrage van David:
ALLEEN UITGESPROKEN TEKST GELDT
Voorzitter,
Wat goed gaat valt niet op. Ik weet niet of het u wel eens is opgevallen, maar het valt GroenLinks steeds vaker op. Wat goed gaat valt niet op. In onze reactie op de begroting 2009 wil ik dat gegeven benadrukken. Het wordt dus een optimistisch verhaal. Ik waarschuw alvast, omdat het voor sommige mensen even schrikken zal zijn. We hebben het namelijk vaker over de zaken die wél opvallen, omdat er iets niet goed gaat. Dat is niet onbelangrijk, maar wat goed gaat mag wat GroenLinks betreft óók wel eens opvallen.
Voorzitter,
De derde begroting van dit College is wat GroenLinks betreft een mooi product. Den Haag staat er financieel natuurlijk kerngezond voor. Er is extra geld en we kunnen sparen voor grote projecten op langere termijn zonder dat de lasten (in reële termen) stijgen. Wat dat betreft doen we het beter dan andere grote steden en misschien ook wel beter dan het Rijk.
Het is natuurlijk fijn dat het huishoudboekje van Den Haag klopt, het is aardiger om eens te kijken hoe de boodschappenlijst er precies uitziet.
GroenLinks heeft met steun van de raad het college bij de behandeling van de voorjaarsnota een groen boodschappenlijstje meegegeven. Ik wil daar nu wel even op terugkomen. Maar niet vóórdat ik het college laat weten dik tevreden te zijn met de investering van 10 miljoen in windmolens. Dit dossier loopt al enige tijd, maar nu zit er schot in de zaak. Concrete vraag: wanneer staan ze er?
GroenLinks is ook tevreden over het geld voor de herplant van bomen. Ook hier de vraag: wanneer staan ze er? En kan met dit geld de volledige achterstand worden ingelopen?
Ook op het groene lijstje stond geld voor de milieuprojectenpot en een fonds voor extra investeringen in groen en de kwaliteit van de openbare ruimte. Zit allebei in de begroting. Wat dat fonds betreft: hier is nu eenmalig 1 miljoen voor gereserveerd. Hoe wordt dit fonds in de toekomst gevuld? In de motie werd de suggestie gedaan om een deel van het overschot op de jaarrekening daarvoor aan te wenden. Hoe staat het college daar tegen over?
Op het groene lijstje stond ook de wens om van de 'Week van de Vooruitgang' een aansprekend evenement rond duurzaamheid te maken. Mag ik de wethouder evenementen –sinds kort ook wethouder binnenstad – eens vragen of hij op dit punt voorstellen gaat ontwikkelen?
10 miljoen voor windmolens, 6,5 miljoen voor bomen, extra geld voor milieuprojecten en voor investeringen in groen en kwaliteit van de openbare ruimte. Misschien moet ik in dit rijtje ook nog even de 20 miljoen noemen voor de uitvoering van het actieplan luchtkwaliteit. En de innovatieve aanpak van de wethouder Milieu om de meest vervuilende auto's van de Haagse straten te halen. Mij rest slechts één vraag: waarom al deze activiteiten niet handig gebundeld in een vierde thema 'duurzaamheid'? Er is op dit punt veel goeds te melden, maar zo valt het niet op.
Voorzitter,
wat goed gaat valt niet op. Ik zei het al eerder. Weet u nog de horrorverhalen over de WMO? Dat móest wel uitlopen op een groot fiasco. Heeft u er nog wat over gehoord? Weinig, want dat ging goed, en viel dus niet op.
Nog eentje: de 'controversiële voorzieningen'. Ik moet zeggen dat ik het gewaagd vond om een nota over controversiële voorzieningen ook gewoon als werktitel nota controversiële voorzieningen mee te geven. Maar liefst 5 locaties, verspreid over de stad, voor wat sommigen 'lastige' mensen noemen. Ik zou het de meest kwetsbare mensen willen noemen. Dat moest toch op zijn minst – eh – controverse oproepen. Heeft u er nog wat van gehoord? Weinig, want dat ging goed en viel dus niet op.
Voorgaande sprekers hebben het gehad over de ID'ers. Ik ben benieuwd naar de antwoorden van het college op hun vragen, maar ik kan wel zeggen dat ik er van uit ga dat deze problematiek de volledige aandacht van het college heeft. En wat goed gaat, zal niet opvallen. Ik verwacht eigenlijk dat we over deze kwestie in de toekomst weinig zullen horen, omdat het college het tegen die tijd gewoon goed heeft geregeld.
Dat geldt sowieso voor de intenties en inzet van dit college op sociaal-economisch terrein. Vanaf het collegeakkoord – waar fors extra geld werd ingezet voor het thema 'werk en inkomen', loopt een kaarsrechte lijn door naar de sociaal-economische agenda die het college bij deze begroting presenteert. In een sociaal-economisch sterke stad doet iedereen mee – een weinig gehoorde uitleg van het motto 'MeeDoen' van dit college.
Wat goed gaat valt niet op, maar wat niet goed gaat krijgt des te meer aandacht. Zo is de relatie tussen de gemeente en enkele vrijwilligersorganisaties in Leidschenveen prominent in het nieuws geweest. En ook prominent besproken in de raad. Ondertussen werd aan de overkant van de A12 – in Ypenburg – door buurt, welzijnswerk en gemeente samen hard gewerkt aan een leefbare wijk. En met resultaat: vanaf de jaarwisseling gaat het beter en beter in Ypenburg. Daarmee wil ik geen enkel probleem ontkennen, maar wel het belang van context en perspectief benadrukken.
Bestuurders of volksvertegenwoordigers die zich vooral richten op ongenoegen en ontevredenheid werken wat GroenLinks betreft alleen maar cynisme in de hand. Natuurlijk moeten we reële problemen niet ontkennen of negeren, maar relativeringsvermogen, geduld en realiteitszin horen volgens GroenLinks in de gereedschapskist van elke politicus.
Jammer genoeg zijn er politici die bewust of onbewust die instrumenten uit hun koffer hebben gemikt. Ze weigeren te relativeren, zijn ongeduldig en willen de realiteit niet onder ogen zien.
Dan kan het zomaar gebeuren dat er in de Tweede Kamer een parlementariër opstaat die spreekt over 'moslimkolonisten'. Of dat diezelfde parlementariër eist dat het leger wordt ingezet in Gouda, en niet langer in Afghanistan. Daadkracht zonder gedachte. Rücksichtslos drammen zonder relativeren. Gespeend van elke realiteitszin. En dus onverantwoordelijk.
Voorzitter,
Is Den Haag nu als bij toeval vrij van grote incidenten? Volgens GroenLinks niet. Den Haag heeft al jarenlang een succesvol veiligheidsbeleid. Ook in deze begroting zien we de scherpe contouren van wat ik maar de “Haagse Methode” noem: niet polariseren, luisteren naar professionals en achter de schermen hard werken om problemen op te lossen. Vorige week hoorde ik de burgemeester het prinsjesdagbuffet openen met de woorden: tolerant, gastvrij, ontspannen, dat is wat u van Den Haag mag verwachten.
Voorzitter, ik weet niet of ik u er een plezier mee doe, maar het hadden mijn woorden kunnen zijn. Dat geldt ook voor uw reactie op de aanpak van jongeren die de wet overtreden: niet meteen een hele wijk gijzelen met een samenscholingsverbod, maar gerichte actie door professionals.
Want GroenLinks gaat het om ontspannen samenleven. Op een gezonde manier met elkaar omgaan, met de grondrechten als uitgangspunt en de wet als kader. Wat daarbij past zijn oplossingen op basis van een goede analyse. Wat GroenLinks betreft is bijvoorbeeld de discussie over registratie van etniciteit complete nonsens. Een schijnoplossing, een heldere illustratie van de Logica van Politici: er moet iets gebeuren; dit is iets; en daarom moet het gebeuren.
Het helpt natuurlijk niets, omdat je met de geregistreerde gegevens weinig kunt doen: je kunt moeilijk de etnische achtergrond van mensen veranderen. Je moet wél werken aan actief burgerschap. Je moet wél sociaal-economische ongelijkheid tegengaan, omdat juist dát aan de basis ligt van ongelijkheid in inkomen, onderwijsniveau, woonsituatie en ook in de criminaliteitcijfers.
Mocht het onzalige idee van registratie van etniciteit op één of andere manier doorgang vinden, dan hoop ik op bestuurlijke ongehoorzaamheid van de gemeente Den Haag. Mocht dát niet mogelijk zijn, dan zal ik pleiten voor de registratie van de etniciteit van alle mensen met een inkomen boven de Balkenende-norm.
Ik weet niet waar dat een oplossing voor is, maar dat probleem zoek ik er later wel bij.
Voorzitter,
Wat goed gaat valt niet op. Het is eigenlijk nog erger dan dat. Wie wijst op wat goed gaat wordt weggezet als cultuurrelativist, dwaas of ruggengraatloze volkvertegenwoordiger. Een heilloze weg, wat GroenLinks betreft. Hoewel ik bekend ben met het fenomeen Haags Zuur – en het boek met de gelijknamige titel van collega Wijsmuller – vraag ik me af of de zuurgraad van de samenleving inmiddels niet zodanig is dat er tegengif nodig is.
Wat GroenLinks betreft zit het tegengif in deze begroting. Een toedeling van middelen op basis van analyse en visie. Een visie die niet ophoudt over 4 jaar, maar de horizon verder legt. Den Haag Culturele Hoofdstad in 2018. Een sociaal-economische agenda voor 2020. En – waarom ook niet – deelname aan de Olympische Spelen in 2028. De visie en ambitie kloppen wat GroenLinks betreft. Of het in de precieze toewijzing van middelen ook klopt, daar komen we wat ons betreft in de commissies over te spreken. Ik reken op een vruchtbare gedachtewisseling met het college.
Voorzitter,
ik sluit af. Wat goed gaat valt niet op. En wat GroenLinks betreft gaat er een hoop goed. Ik hoop oprecht dat ook dat wat meer gaat opvallen.