Vorig jaar werd besloten om zes van de achttien Haagse wijkbibliotheken te sluiten. De sluiting van deze wijkbibliotheken vloeit voort uit het collegeakkoord, waarin is afgesproken om twee miljoen te bezuinigen op bibliotheken. De webredactie ging op een woensdagmiddag de sfeer proeven in de te sluiten wijkbibliotheek van de Schilderswijk.
Uitgangspunt bij de bezuinigingen is dat de Centrale Bibliotheek aan het Spui en de grootste bibliotheken in de stadsdelen intact blijven. Bij de keuze van de te sluiten wijkbibliotheken werd een ondergrens gehanteerd waarbij ieder stadsdeel één wijkbibliotheek behoudt.
Het collegebesluit leidde tot veel protest. GroenLinks heeft samen met de SP fel protest geleverd tegen de sluiting van bibliotheken. GroenLinks benadrukt het belang van wijkbibliotheken voor de leefbaarheid en de sociale cohesie van een wijk. Onder druk vanuit de Raad moest D66-wethouder Van Engelshoven eerst in kaart brengen hoe de maatschappelijke taken van de bibliotheken kunnen worden ondervangen. Hiervoor is er volgens de wethouder voldoende flankerend beleid. De wijkbibliotheken worden zo bijvoorbeeld vervangen door buurtbibliotheken, gehuisvest in buurthuizen, brede scholen en verzorgingshuizen. De bibliothecaris wordt vervangen door een vrijwilliger en de buurtbibliotheek is minstens drie dagen in de week, voor ten minste drie uur geopend. Volgens Van Engelshoven wordt de buurtbibliotheek veel meer dan een collectie uit te lenen boeken. Haar beleid versterkt volgens haar de samenwerking van organisaties in de wijk, waar jong en oud van zullen profiteren.
Wijkbibliotheek Schilderswijk is kleiner dan de vestiging in Transvaalkwartier en heeft daarmee ook lagere gebruikscijfers. Bovendien richt Transvaalkwartier zich zowel op volwassenen als jeugd, terwijl vestiging Schilderswijk met name is gericht op de jeugd. Schilderswijk moet daarom per 1 januari 2013 de deuren sluiten. De dienstverlening zal geconcentreerd worden in het buurthuis en de Centrale Bibliotheek.
Dat vestiging Schilderswijk met name gericht is op de jeugd is deze woensdagmiddag duidelijk te merken. Hoewel er een groepje mannen de Chinese krant zit te lezen, is de bieb vooral voor de kinderen uit de buurt. Een grote groep kinderen is aan het knutselen, filmen en muziek aan het maken, terwijl een andere groep ijverig aan hun huiswerk zit. Het blijkt dat honderden kinderen en volwassenen een bezoek brengen op een gemiddelde woensdag aan deze wijkbibliotheek.
In Studio Schilderswijk kunnen de kinderen elke woensdagmiddag aan de slag met multimedia. Er is een kleine studio gemaakt waar gefilmd wordt door een groepje kinderen. In een hoek aan de andere kant van de bibliotheek is een groepje meisjes bezig om muziek bij de film te maken.
Aan twee tafels zitten zo'n vijftien kinderen met hun moeders te knutselen. Voor kinderen tussen de vier en zeven jaar wordt er elke woensdag voorgelezen uit een boek inhakend op een actueel thema. Daarna kunnen zij samen met hun moeder een knutselwerkje maken. Ik vraag me verwonderd af hoeveel verschillende nationaliteiten hier om deze tafels wc-rolletjes aan het knippen zijn.
Emine Aydin Hastan, stadsdeelhoofd Centrum, vertelt dat ze niet zo letten op hoeveel verschillende nationaliteiten er komen, want er wonen rond de 180 verschillende nationaliteiten in de Schilderswijk. Voor de activiteiten wordt niet gewerkt met inschrijflijsten, omdat kinderen liever spontaan komen. Het zijn daarom bijna altijd andere gezichten. Al is er wel een klein aantal kinderen dat altijd trouw komt, aldus Emine.
Naast de woensdagmiddagactiviteiten biedt wijkbibliotheek Schilderswijk ook huiswerkbegeleiding, voor jongeren tussen de negen en achttien jaar. Omdat niet alle kinderen thuis een computer hebben, kunnen zij gratis gebruik maken van computers en internet voor schoolwerk. Een begeleider is altijd aanwezig om de scholieren te ondersteunen. Deze wijst de kinderen op sites waar ze goede informatie kunnen vinden en adviseert bij het kiezen van een onderwerp voor werkstukken en spreekbeurten. Daarnaast helpt hij of zij kinderen met het gebruik van de computer en de lay-out van hun werkstukken. De huiswerkruimte is ook deze woensdagmiddag goed gevuld. Ondanks de gezellige chaos die heerst, wordt er ook serieus aan school gewerkt.
Buurthuis de Mussen gaat een deel van deze activiteiten overnemen en ligt tegenover de huidige wijkbibliotheek in de Schilderswijk. GroenLinks gemeenteraadslid Arjen Kapteins zegt hierover: "GroenLinks is op zich blij met de komst van buurtbibliotheken, maar deze alternatieven kunnen de huidige volwaardige bibliotheken niet vervangen. Daarvoor is er te weinig fysieke ruimte en te weinig begeleiding. Het is dus hoe dan ook een verslechtering. En dat is triest, want juist in een wijk als de Schilderswijk hebben lang niet alle kinderen een eigen kamer om hun huiswerk te maken. Ik ben bang dat veel kinderen teleurgesteld zullen zijn en uiteindelijk weer op straat zullen gaan rondhangen."