GroenLinks vindt de organisatie van de decentralisatie van de WMO en de gevolgen daarvan voor de mensen die afhankelijk zijn van ondersteuning zorgwekkend. Die zorgen leven bij GroenLinks al langere tijd en dat is dan ook de reden dat GroenLinks in de Tweede Kamer en in de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel heeft gestemd waarvan deze operatie het gevolg is.
Deze week heeft de gemeenteraad uren gesproken over de WMO. GroenLinks noemt als grootste zorg de gevolgen voor de meest kwetsbare mensen. De hulp bij het huishouden blijft de komende jaren gewaarborgd en wat GroenLinks betreft is dat een goede zaak. Voor veel mensen is de huishoudelijke hulp het enige contactmoment, of een van de weinige, in de week en voorkomen deze hulpen vereenzaming bij mensen. Voor veel andere groepen mensen, afhankelijk van specialistische zorg zoals verslaafden, mensen met een handicap of psychiatrische aandoening en chronisch zieken gaat er echter wel veel veranderen. Er komt een grote bezuiniging onze kant op, waardoor GroenLinks zich zorgen maakt over de continuering van betaalbare zorg voor deze groepen.
Op verzoek van GroenLinks deed TNS-NIPO onlangs onderzoek onder de AWBZ-cliënten die gebruik maken van de zorg die de gemeente al biedt en onder de mensen die straks te maken krijgen met de gemeente. Helaas worden onze zorgen over de decentralisatie van de WMO in dit onderzoek bevestigd: 66% van de WMO-cliënten voelt zich onrustig en 55% machteloos. Slechts een zeer magere 5% heeft het gevoel controle te kunnen uitoefenen over het eigen lot. Ronduit schokkend zijn deze uitkomsten, want juist met de grote veranderingen op komst is het belangrijk dat mensen over hun eigen zorg en lot kunnen blijven beslissen. Onrust moet daarom weggenomen worden door de belanghebbenden uitgebreid en zorgvuldig te informeren. Niet alleen door middel van een algemene informatiecampagne, maar door betrokkenen individueel over de van toepassing zijnde veranderingen te informeren.
Verder heeft GroenLinks aandacht gevraagd voor kwetsbare groepen als verslaafden, daklozen, licht verstandelijk beperkten en kinderen die thuis ook mantelzorger zijn. Een kind moet kind kunnen zijn, een verslaafde moet met maatwerk de gelegenheid krijgen om af te kicken en voor ouderen moet professionele zorg beschikbaar worden.
Dankzij GroenLinks wordt in Den Haag het Right to Challenge uitgewerkt. Dit recht biedt inwoners de mogelijkheid om in hun buurt of wijk de gemeente uit te dagen zorg en ondersteuning zelf uit te voeren.
De complete bijdrage van raadslid Mustafa Okcuoglu is bijgevoegd.