Onlangs vond het jaarlijks politiek overleg plaats tussen diverse raadsleden en Stichting GO (gezamenlijke ondernemersverenigingen Scheveningen). Het overleg is een mooi initiatief van de ondernemers om met gebundelde krachten en kennis met de politiek te overleggen over het reilen en zeilen van ondernemend Scheveningen.
Tijdens het GO! Overleg op Scheveningen hebben de fracties van GroenLinks en D66 onder andere gesproken met strandexploitanten. Die worden gehinderd door het feit dat hun bedrijven geen adresgegevens hebben zoals andere horeca wel heeft. Dit maakt het voeren van een strandtent aanzienlijk lastiger dan het zou moeten zijn.
Deze ondernemers zijn inmiddels ruim 2 jaar bezig met het verkrijgen van huisnummers en postcodes voor de strandtenten. Dit is voor hen van wezenlijk belang omdat de aansluitingen van gas water en licht, evenals telefoon en internet jaarlijks bij de start van het seizoen problemen opleveren.
Daarnaast willen de strandexploitanten ook graag tot de oprichting van een BIZ komen. Daarvoor is de OZB-status bepalend. Nu zijn de strandtenten roerende goederen en dat blijkt een BIZ oprichten bijzonder moeilijk te maken. Het ontbreken van een huisnummer of locatie maakt het ook lastiger financieringen bij banken af te sluiten en kunnen TomTom en andere GPS-diensten de strandexploitanten niet of slecht aangeven op hun kaarten. De TNT heeft aangegeven dat het postcodes wil toekennen als de gemeente voor oplopende huisnummers zorgt.
GroenLinks en D66 hebben het college de volgende vragen gesteld:
1. Is het College met D66 en GroenLinks van mening dat strandtenten een huisnummer zouden moeten hebben, zodat deze gemakkelijker te exploiteren en te vinden zijn? Zo nee, waarom niet?
2. Wanneer het College vraag 1 bevestigend beantwoordt, kan het aangeven op welke wijze het College de strandexploitanten tegemoet gaat komen en op welke termijn?
Tijdens het overleg bleken er ook een aantal aandachtspunten te zijn, waarvan het volgens GroenLinks en D66 belangrijk is dat deze op het netvlies van het gemeentebestuur staan.
3. Ten aanzien van de communicatie: Bent u het met D66 en GroenLinks eens dat er in de communicatie meer aandacht voor het veiligheidsaspect van de Boulevard (kustverdediging) mag zijn? Wellicht kan daarbij ook de Stichting Marketing Scheveningen worden betrokken.
De ondernemers zijn blij met de infovoorziening rond de bereikbaarheid van de Boulevard tijdens de werkzaamheden. Wel laat de bereikbaarheid van de strandtenten ter hoogte van de Vissershavenweg te wensen over.
4. Is het college voornemens dit informatieniveau van de bereikbaarheid vol te houden?
5. Is het college bereid te bezien hoe de bereikbaarheid/doorstroming van de boulevard ter hoogte van de Vissershavenweg kan worden verbeterd tijdens de werkzaamheden?
GroenLinks en D66 vinden dat de Strandexpress effectiever kan worden ingezet. Dat zou kunnen door meer pieken in weekenden omdat het maandag tot en met donderdag rustiger is.
6. Is het college bereid het OV, (dagkaart Scheveningen, Strandexpress) extra te promoten?
7. Kan het College aangeven welke mogelijkheden het ziet de effectiviteit van de Strandexpress te verbeteren?