Nagenoeg alle fracties van de Haagse gemeenteraad hebben er vandaag bij verkeerswethouder Peter Smit op aangedrongen de mogelijkheden voor het stallen van fietsen in de buurt te vergroten.
De wethouder heeft positief gereageerd op een brief van de fracties, waarin zij onder meer vragen om in nieuwe bestemmingsplannen ruimte voor het parkeren van de fiets op te nemen. Daarnaast moet Smit bereid zijn om bij verzoeken uit de buurt ruimte beschikbaar te stellen, of te bevorderen dat ruimte beschikbaar komt, voor het realiseren van een overdekte fietsenstalling. Ook willen de raadsleden dat de gemeente een kenniscentrum opent waar particulieren die een stalling willen realiseren terecht kunnen voor meer informatie.
De wethouder is enthousiast over de wensen van de raadsleden: hij heeft toegezegd de plannen uit te werken en met een voorstel te komen bij de begrotingsbehandeling na de zomer.
De zelden eerder vertoonde samenwerking in de gemeenteraad is het initiatief geweest van GroenLinksraadslid Heleen Weening; zij heeft niet alleen de woordvoerders verkeer, maar ook Biesieklette, de Fietsersbond en twee initiatiefnemers voor fietsenstallingen in woonwijken betrokken bij het overleg.
De brief aan de wethouder:
Geachte heer Smit, beste Peter,
Bij de behandeling van het Jaarprogramma Fiets 2008 in de commissie op donderdag 3 juli 2008 wil ik u een aantal voorstellen meegeven om tegemoet te komen aan de voortdurende vraag naar onbewaakte stallingen voor de fiets in Den Haag. Deze voorstellen zijn opgesteld in samenwerking met de initiatiefnemer voor fietsenstallingen in de Bomenbuurt (Diederik Weve), voor het burgerinitiatief van de fietsenstalling in de Vruchtenbuurt (Hans de Klerk), met Biesieklette (Herman de Graaff) en met de Fietsersbond (Bob Molenaar).
Ik hoop tijdens de behandeling in de commissie van u toezeggingen te krijgen om de volgende voorstellen in uw beleid mee te nemen:
1. Het uitwerken van een voorstel om in de gebieden waar de druk het grootst is - in vooroorlogse wijken met portiekwoningen –in de openbare ruimte of waar mogelijk en eventueel tijdelijk in panden die eigendom zijn van de gemeente overdekte en afgesloten fietsenstallingen te realiseren om te voldoen aan de vraag.
2. Bij verzoeken uit de buurt ruimte beschikbaar stellen of bevorderen dat ruimte beschikbaar komt voor het realiseren van een overdekte fietsenstalling.
3. Bevorderen dat burgers inzicht hebben in het aanbod aan fietsenstallingen in de buurt, en de locaties waar fietsenstallingen zouden kunnen worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door het ondersteunen van een website met deze informatie.
4. Particulieren die een fietsenstalling willen realiseren faciliteren door het centraal toegankelijk maken van informatie over voorwaarden, procedures, beheer en onderhoud van stallingen in een kenniscentrum fietsenstallingen.
5. Bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen expliciet ruimte voor fietsparkeren bestemmen, zodat het realiseren van fietsparkeervoorzieningen soepeler kan verlopen;
6. Zorg dragen voor voldoende bergingsruimte bij nieuwbouwwoningen door:
· in afspraken met projectontwikkelaars voldoende bergingsruimte af te dwingen;
· bij het verlenen van vrijstellingen op bestemmingsplannen waar mogelijk en gewenst aanvullende minimumeisen voor bergingsruimte op te leggen;
· blijvend druk uit te oefenen op het rijk om de minimumeisen voor bergingsruimte weer in het Bouwbesluit op te nemen.
Mede namens Koen Baart (PvdA), Bart de Liefde (VVD), Karsten Klein (CDA), Willemijne Moes (SP), Wim Pijl (CU-SGP), Joris Wijsmuller (Haagse StadsPartij) en Jan Brink (D66).
Met vriendelijke groet,
Heleen Weening (GroenLinks)