Fractielid van GroenLinks David Rietveld heeft enkele weken geleden vragen gesteld aan het College van B en W over het plaatsen van zgn. mosquito’s (apparaatjes die een irritante pieptoon veroorzaken die alleen jongeren kunnen horen) door particulieren. Dit omdat hij vindt dat mensen niet zomaar de vrijheid kunnen nemen om anderen uit de openbare ruimte weg te jagen, en hiermee de vrijheid van anderen (in dit geval jongeren) inperken. David Rietveld en het college wachten samen nog op de uitkomsten van een landelijk onderzoek naar wat er nodig is aan aanvullende regelgeving rond de mosquito.
David Rietveld is al heel tevreden met de antwoorden van de vragen: ,,Waar ik heel tevreden mee ben is dat het College volmondig ‘ja’ antwoordt op mijn vraag of het uitsluitend wegjagen of verdrijven van overlastgevende jongeren een kortzichtige vorm van repressie is. Het college voegt daaraan toe dat maatregelen altijd binnen jeugd- en veiligheidsbeleid moeten passen. Hierop moet de burger een beroep kunnen doen, bij voortdurende overlast door jongeren op een bepaalde plaats. Den Haag kent een vrij uitgebried pakket aan maatregelen, dat zelfs kan leiden tot een tijdelijk samenscholingsverbod. Zo’n vergaande maatregel gaat echter altijd gepaard met het werken aan een structurele oplossing. Dat heeft natuurlijk de voorkeur van GroenLinks, en de mosquito draagt wat ons betreft niet bij aan een structurele oplossing. Zeker niet als jan en alleman op eigen houtje gaat besluiten zo’n pieper op te hangen."
Hieronder vindt u de vragen van David Rietveld met de antwoorden van het College van B en W:
Het raadslid de heer M.D. Rietveld heeft op 23 juni 2008 een brief met daarin drie vragen aan de voorzitter van de gemeenteraad gericht. Ingevolge het bepaalde in artikel 38, van het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad, antwoorden wij als volgt.
In het artikel “Kritiek op inzet ”piepmug” in de AD Haagse Courant van 23 juni 2008 wordt de inzet van de mosquito (kastje met een door jongeren als irritant ervaren geluid) tegen jongerenoverlast beschreven. In Den Haag zou dit apparaat door particulieren worden gebruikt. Momenteel wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzocht of er een wettelijke basis is voor gebruik van het apparaat.
1. Is het college op de hoogte van het plaatsen van zogenaamde ‘mosquito’s’ door particulieren in Den Haag, met als doel het voorkomen dat jongeren zich daar ophouden?
Nee. Er is geen gemeentelijke registratie van door particulieren geplaatste mosquito’s. Er loopt momenteel een ministerieel onderzoek over de vraag of een (grond)wettelijke basis noodzakelijk is voor het plaatsen van mosquito’s in de openbare ruimte door de overheid. Bij het onderzoek wordt ook bezien of extra regelgeving noodzakelijk is om ongewenst gebruik van de mosquito door particulieren te voorkomen. Wij houden u hiervan op de hoogte. Overigens zijn ons geen geluidsklachten bekend over het gebruik van mosquito’s. Van gemeentewege zijn in Den Haag geen mosquito’s geplaatst.
2. Is het college met Groen Links van mening dat het uitsluitend wegjagen of verdrijven van overlastgevers een kortzichtige vorm van repressie is?
Ja, acties en middelen om (jeugd)overlast tegen te gaan, dienen altijd zorgvuldig te zijn overwogen en te passen binnen een breder jeugd- en veiligheidsbeleid.
3. Door het plaatsen van mosquito’s wordt de bewegingsvrijheid van jongeren in de openbare ruimte ingeperkt door particulieren. Is het college met Groen Links van mening dat het inperken van de bewegingsvrijheid in de openbare ruimte uitsluitend is voorbehouden aan de overheid, en dat daar een democratisch gelegitimeerd besluit aan ten grondslag moet liggen, dat voldoende inhoudelijk is gemotiveerd?
Het college is met u van mening, dat het inperken van bewegingsvrijheid in de openbare ruimte uitsluitend is voorbehouden aan de overheid. Zie ook het antwoord op vraag 1.
Het college van burgemeester en wethouders,
de locosecretaris (S. Broers), de burgemeester (J.J. van Aartsen)