Gisteren is in de raadsvergadering de gemeentebegroting voor 2009 besproken. De GroenLinks-fractie is tevreden met deze begroting. De fractie vindt dat het College met deze begroting sociale en duurzame daadkracht toont. De sociaal-economische agenda biedt de meest kwetsbaren in de stad de ondersteuning die ze nodig hebben en met de investeringen voor een betere luchtkwaliteit wordt een grote duurzame stap vooruit gezet.
Waarnemend fractievoorzitter David Rietveld maakte tijdens de begrotingsbehandeling nog meer groene wensen bekend: “Den Haag kan nóg groener: de gemeente kan duurzamer inkopen en er kan meer geld in de milieuprojectenpot waarmee burgers en organisaties groene ideeën kunnen verwezenlijken.
Ook zien we graag dat er een proef start met ons idee ‘Uit-je Auto’. Dit is een overstapdienst voor bezoekers die met de auto naar een evenement in Den Haag komen. Zij zijn tegen een aantrekkelijk tarief verzekerd van een parkeerplaats en kunnen vervolgens met de fiets of openbaar vervoer naar de plek van het evenement.”
Rietveld breekt ook een lans voor de live-muziek: “Den Haag is Popstad nummer 1 en dat moet ook zo blijven. Dan kan het niet zo zijn dat het steeds lastiger wordt om live-muziek te programmeren. Ik ga het College vragen om dit onder de loep te nemen en waar mogelijk te kijken of wet- en regelgeving kan worden aangepast.”
__________________________________________________________
De volledige tekst van David Rietveld tijdens de begrotingsbehandeling:
Voorzitter,
Een maand geleden begon ik mijn betoog met de woorden ‘wat goed gaat valt niet op’ en hield ik een positief verhaal. Ondanks dat ik iedereen daarvoor uitdrukkelijk had gewaarschuwd, is me later gebleken dat het sommigen toch iets te veel van het goede was. Ik kan die mensen geruststellen: deze keer wordt het anders.
Dat ligt natuurlijk in de aard van deze bespreking. Ik kan alvast aankondigen dat GroenLinks in deze 2e termijn een aantal moties en amendementen gaat indienen bij de bespreking van de programmabegroting voor 2009-2012. U hebt al gemerkt dat we moties en amendementen van anderen hebben gesteund. Dus inderdaad: het is allemaal niet perfect. Het kan – zoals men dan pleegt te zeggen – nóg beter.
Sinds de vorige maand hebben we de begroting in al zijn onderdelen uitgebreid besproken in de commissies. Ik ga dat natuurlijk niet overdoen. Ik haal een paar punten naar voren die wat GroenLinks betreft wat extra aandacht verdienen. En een paar punten die nóg beter kunnen.
Ik had het zojuist al over mijn bijdrage vorige maand. Ik wil daar nog even op terug komen, en dan met name op het groene boodschappenlijstje. De motie die raadsbreed is aangenomen om het element duurzaamheid te versterken in de begroting.
Vorige keer somde ik al een heel rijtje op: 10 miljoen voor windmolens, 6,5 miljoen voor bomen, extra geld voor milieuprojecten en voor investeringen in groen en de kwaliteit van de openbare ruimte. De wethouder vulde dat vervolgens nog aan met een reservering van 13 miljoen in de pot grote projecten voor het Erasmuszoneplan, om daar een van de meest duurzame wijken te realiseren en hij wees op het bedrag van 8 miljoen dat is gebruikt voor de energiebesparingactie in de gemeentelijke gebouwen in het kader van de CO2-neutrale stad in 2050. Tijdens de behandeling in de commissie zijn we er nog wat dieper op in gegaan.
Nog even over de bomen. We hebben daar als fractie lang over nagedacht. Volgens de berekeningen is het geld namelijk net niet genoeg om de hele achterstand in te lopen. Dat zou tot de conclusie kunnen leiden dat er extra geld bij zou moeten. Net als andere fracties hebben wij uiteindelijk besloten om daar op dit moment nog niet voor te pleiten. Wat ons betreft gaat de wethouder nu vooral snel aan de slag en houdt hij goed in de gaten of er geen nieuwe achterstanden ontstaan. Wij hebben hiertoe de motie van de PvdA en de VVD meeondertekend. Mocht nu blijken dat de inhaalslag zo voortvarend verloopt dat volgend jaar al voor €6,5 miljoen aan bomen is herplant – iets dat ik zou toejuichen - dan vindt hij in GroenLinks – en ik denk trouwens ook in andere fracties – een bondgenoot in de zoektocht naar meer geld.
De afdoening van de motie over duurzaamheid gaat ook in op het in te stellen groenfonds. Op de concrete voorstellen daarvoor, in reactie op ons initiatiefvoorstel Den Haag Groenproof, wachten wij al een tijdje. Hoe staat het daarmee?
Wat ons in elk geval is opgevallen in de begroting en de bespreking daarvan in de commissie is de miljoen euro voor duurzame stedenbouw. De wethouder heeft in de commissie aangegeven dat hij verwacht dat dit bedrag snel op zal zijn. Misschien moeten we daar in de toekomst in commissieverband nog maar eens over van gedachten wisselen. Zou aan de masterplannen niet een % voor duurzame stedenbouw gekoppeld moeten worden?
Voorzitter, dan kom ik nu aan mijn eerste amendement. Dat gaat over een onderdeel van de groene boodschappenlijst dat volgens GroenLinks nóg beter kan. Het betreft de Milieuprojectenpot (dit is al aan de orde geweest, Bolle gaf goede illustratie van het soort projecten dat hiermee kan worden uitgevoerd). Wat ons betreft dagen we, net als in 2007, mensen en instellingen in de stad uit om met goede ideeën op het gebied van milieu en duurzaamheid te komen. En dan doen we dat niet alleen in 2009, maar ook in 2010. Daarna kunnen we eens kijken of zo’n pot niet structureel ingesteld zou moeten worden. Hiertoe dien ik een amendement in.
Een project waar GroenLinks zelf al een voorzet voor heeft geschreven is Uit-je Auto. Wat ons betreft kan in 2009 een tweejarige proef starten om bezoekers van festivals en publiekstrekkers een nieuwe overstapdienst aan te bieden. Hiermee kan de autorijder voor het laatste stuk overstappen op pendelbus of fiets. Daarvoor worden dan bestaande parkeerplaatsen gebruikt, die op bepaalde tijdstippen beschikbaar worden gesteld door de eigenaar. Om de kosten van de proefperiode te dekken dien ik een amendement in.
Voorzitter, tot zover het groene lijstje wat mij betreft. Ik blijf het jammer vinden dat het college niet met meer bravoure uitdraagt dat ze qua duurzaamheid ontzettend lekker bezig zijn, maar goed. De wethouder heeft vorige keer gezegd dat hij bang is een tegenreactie op te roepen. Ik heb daar nog weinig van gemerkt, dus ik zou het college nu toch maar alvast op willen roepen om volgend jaar op dit punt wat minder bescheiden te zijn.
Ik heb nog wel één verbeterpunt gevonden overigens. Het was even zoeken, maar er is een wethouder waar niet meteen de slingers uit de kast worden getrokken als het woord duurzaamheid valt. Nu is het best een feestelijke wethouder, en hij is zelf allang uit de kast, dus daar kan het niet aan liggen. Ik heb het over wethouder Huffnagel die op het gebied van duurzaam inkopen volgens mij een kleine stimulans nodig heeft. Ik heb die stimulans bij gelegenheid maar in de vorm van een motie gegoten, die ik hierbij indien.
In de motie vraag ik het college om vaart te maken met de ambitie inzake duurzaam inkopen, een plan van aanpak op te stellen en een projectleider aan te stellen. Wat GroenLinks betreft gaat het bij duurzaam inkopen niet om de vraag óf we het moeten doen, maar in welk tempo we het moeten doen. En wat GroenLinks betreft gaat dat tempo dus omhoog.
Voorzitter, ik durf het bijna niet te zeggen, maar er is meer dan groen natuurlijk. De kwestie van de ID’ers heeft ons allemaal erg bezig gehouden. Ik kan me vinden in de aanpak die door het college is gekozen.
Er is extra geld gereserveerd om te voorkomen dat ID’ers op straat komen te staan. Hierdoor kunnen bijna alle ID’ers een passend aanbod krijgen. Dat is belangrijk voor henzelf en voor de Haagse scholen, culturele- en welzijnsinstellingen waar zij werken.
GroenLinks is verheugd dat de situatie voor de ID-ers weer wat meer ontspannen is geworden. Zoals ik in de eerste termijn aangaf vindt GroenLinks ontspannen samenleven van belang. Den Haag moet een ontspannen stad blijven. En die ontspanning, Voorzitter, brengt mij bij mijn laatste punt. Want wat ontspant er nu meer, dan af en toe luisteren naar wat live muziek?
Voorzitter, voordat ik afrond wil ik nog één punt naar voren halen dat GroenLinks ook in de commissie naar voren heeft gebracht. Dat betreft de live muziek. We hebben dat naar voren gebracht omdat ons steeds vaker en steeds meer geluiden bereiken dat het moeilijker wordt om live muziek te beoefenen of te programmeren. Cafés worden daar steeds voorzichtiger mee, omdat klachten leiden tot boetes of erger.
Dat is voor een stad als Den Haag een heel vervelende ontwikkeling. We noemen ons zelf graag popstad nr. 1, en volgens mij is het enorme aantal bandjes dat in of rond Den Haag actief is een bewijs van die claim. Die bandjes moeten natuurlijk wel af en toe op een podium kunnen staan. Ik zou daarom het college willen vragen om eens te bekijken wat de ernst van het probleem precies is, en te inventariseren wat mogelijke oplossingen zijn. In de commissie noemde ik het eindbeeld van een Muzikale Kansenzone: een plek in de stad waar het maken van muziek vóór andere zaken gaat. Ik denk dat het nog even kan duren voordat we dat eindbeeld bereiken, maar deze motie kan daar behulpzaam bij zijn. Bij deze ingediend.
Voorzitter, laat het feit dat ik deze keer iets minder optimistisch was u niet van de wijs brengen. Ik blijf natuurlijk een optimistisch mens en GroenLinks is en blijft een optimistische partij. Ons einddoel is een duurzame en solidaire samenleving. Het liefst zo snel mogelijk, maar als het moet met kleine stapjes. Gelukkig is deze begroting geen klein stapje in die richting.
Met 10 miljoen voor windmolens, 6,5 miljoen voor bomen, met geld voor milieuprojecten, groen en de kwaliteit van de openbare ruimte, en met een forse ambitie om een van de meest duurzame wijken in Den Haag te realiseren is het volgens mij een van de meest duurzame begrotingen in jaren.
Dat dit college ook staat voor solidariteit blijkt uit de extra reservering van 24 miljoen euro om te voorkomen dat er ID’ers op straat komen te staan. Onder het voorbehoud dat onze amendementen worden aangenomen kan ik u dan ook meedelen dat GroenLinks kan instemmen met deze begroting.