Tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces stemde de gemeenteraad in met de Nota van Uitgangspunten Kijkduin. In het onderstaande leest u de hoofdlijnen van de bijdrage van Heleen Weening.
Weening begon haar bijdrage met te zeggen dat ze het jammer vindt dat de wethouder belangrijke eerdere toezeggingen niet heeft verwerkt in het gewijzigde raadsbesluit. Die toezeggingen deed de wethouder twee weken geleden toen de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening (SRO) over de Nota van Uitgangspunten met de wethouder sprak. Om toch de belangrijkste wensen van GroenLinks in de nota van uitgangspunten opgenomen te krijgen, diende Weening een aantal amendementen en moties in en stuurde zij aan op een aantal toezeggingen van wethouder Norder.
Natuurkerngebied
In Kijkduin ligt een unieke kans om de groene kwaliteit van het gebied te versterken. Die kans moet volgens Weening optimaal benut worden. In de Nota zijn daarvoor goede uitgangspunten opgenomen, zoals het weer zichtbaar maken van de Haagse Beek en het versterken van de ecologische verbinding. GroenLinks ziet daar graag als uitgangspunt aan toegevoegd dat de Westduinen worden verbonden met het gebied aan de andere kant van de Machiel Vrijenhoeklaan om zo een groot aaneengesloten groengebied te realiseren richting Midden-Delfland. Deze wens van GroenLinks werd eerder verwoord in het advies van de GroenLinks-werkgroep Ruimtelijke Ordening. Om dat aaneengesloten groengebied dichterbij te brengen ondertekende Weening een amendement van de PvdA dat werd aangenomen. Daarmee werd besloten om in en tijdens de samenspraak de mogelijkheden voor het realiseren van een aaneengesloten natuurzone die de Westduinen verbindt met het achterland te bekijken en te onderzoeken. Daarbij is het aan bewoners en belanghebbenden om in de samenspraak goede ideeën aan te dragen, zoals partijen als de commissie Loosduinen, de AVN en de GroenLinks-werkgroep Ruimtelijke Ordening eerder al deden.
Om daadwerkelijk een aaneengesloten natuurkerngebied te kunnen realiseren moet een aantal andere zaken geregeld zijn waarvoor Weening in haar bijdrage aandacht vroeg.
Alternatieven voor woningbouw op Duno-veldjes
Weening gaf aan dat er in de samenspraak ruimte moet zijn om op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor de woningbouw zoals in de Nota van Uitgangspunten gepland staat op de zuidelijkste veldjes onder de puinduinen (de Duno-veldjes) in een vergelijkbaar woonmilieu. Weening herinnerde de wethouder eraan dat hij dat in de raadscommissie al toezegde. Als mogelijke alternatieve locaties noemde Weening met nadruk Kijkduin Bad en de Kijkduinsestraat, omdat je als je daar meer woningen realiseert vervoerwaarde kunt creëren voor het doortrekken van Randstadrail, waar GroenLinks groot voorstander van is.
Machiel Vrijenhoeklaan
Om het aaneengesloten natuurpark te realiseren is het daarnaast nodig om de blokkade die de Machiel Vrijenhoeklaan vormt tussen de Westduinen en de te ontwikkelen natuur aan de landzijde op te heffen. Weening diende daartoe een amendement in dat werd aangenomen.
Ecologische hoofdstructuur
Verder vroeg Weening aandacht voor de ecologische hoofdstructuur in het gebied. Zij gaf aan dat het plangebied onderdeel is van de Ecologische Hoofdstructuur met de verbinding tussen de kust en Midden-Delfland. Weening gaf aan dat het van belang is daarmee zorgvuldig om te gaan. Waar de ecologische verbindingen nu niet kwalitatief hoogwaardig zijn, moeten die een impuls krijgen om de kans die in dit gebied ligt om verscheidene leefgebieden (gradiënten) met elkaar te verbinden, te benutten. Op dit punt diende Weening een motie in die werd aangenomen. Daarin werd het college gevraagd in het gebied rond de sportvelden in Kijkduin Binnen betere verbindingen en migratiemogelijkheden te creëren in het kader van de ecologische hoofdstructuur
Groene woonmilieus
Het groengebied rond de puinduinen wordt nu gekenmerkt door veel hekken en beperkt toegankelijk groen. Ook hier ligt een kans om het gebied aantrekkelijker te maken. Het gebied moet onthekt worden, zo stelde Weening. Zij diende een motie in waarin het college wordt gevraagd om in de samenspraak en bij de verdere planontwikkeling nadrukkelijk aan de orde te stellen hoe het groene karakter van de nieuwe wijken zoveel mogelijk gewaarborgd kan blijven, en hoe binnen de verschillende woonmilieus het openbaar toegankelijk groen geoptimaliseerd kan worden. In het verlengde hiervan ondertekende Weening een motie van D66 waarin werd opgeroepen auto´s in te realiseren woonmilieus zoveel mogelijk uit het straatbeeld te verwijderen.
Hoogte-accent bij Atlantic Hotel
Weening gaf aan dat GroenLinks niet op voorhand tegen hoogbouw is, maar ook niet op voorhand voor. Hoogbouw kan in een gebied als Kijkduin kansen bieden om woningen te realiseren en groen te behouden en te versterken. Als je alleen voor laagbouw kiest, gaat dat niet; het komt uit de lengte of de breedte. Weening gaf aan dat een hoogte-accent bij Atlantic geen doel op zich moet zijn, maar een mogelijkheid. Ze gaf aan dat het hoogte-accent geen losstaand element moet worden maar moet passen in de stedenbouwkundige structuur van Kijkduin Bad. Omdat nog onduidelijk is wat de private partijen op Kijkduin Bad gaan doen heeft Weening de toezegging van de wethouder gevraagd en gekregen dat het hoogte-accent bij het Atlantic Hotel geen doel op zich wordt, maar alleen in stedenbouwkundige samenhang met de andere ontwikkelingen op Bad wordt toegestaan.
€20 miljoen voor groen
In de Nota wordt gesproken over €20 miljoen voor groeninvesteringen. In de commissievergadering gaf Weening al aan dat dat wat GroenLinks betreft wel daadwerkelijk ten goede moet komen aan groenkwaliteit en niet in achterstallig onderhoud of bijvoorbeeld civieltechnische werken voor recreatieve paden. Weening dankte de wethouder ervoor dat hij, naar aanleiding van de commissievergadering, in de tekst van het raadsvoorstel heeft opgenomen in samenspraak met bewoners en belanghebbenden een groenprogramma te gaan ontwikkelen. Weening vroeg daarbij nadrukkelijk om ook aandacht te hebben voor het beheer van het groen. Aanleggen is één, maar het ook onderhouden is een tweede. Ze gaf aan het van belang te vinden om bewoners en belanghebbenden te betrekken bij het beheer. Nadrukkelijk vroeg zij de wethouder ook vanuit financieel perspectief aandacht te hebben voor beheer en niet alleen te kijken naar de kosten voor realisatie, maar ook de lange termijn in acht te nemen. Tot slot vroeg zij van de wethouder de toezegging dat er een gesloten grondexploitatie wordt gehanteerd voor Kijkduin Binnen en Kijkduin Bad. Dat betekent dat ontwikkelaars in Kijkduin Bad ook investeren in de ontwikkeling van het groen ter hoogte van de Westduinen en de Puinduinen in Kijkduin Binnen. Ook zij profiteren van die landschappelijke kwaliteit en moeten daar hun steentje aan bijdragen. De wethouder zegde dit toe.
Verdere proces
Met het aannemen van het raadsbesluit gaat de Nota van Uitgangspunten na de zomer het samenspraaktraject in. Dan is het aan bewoners en belanghebbenden om de ruimte die nu is gecreëerd te benutten en waardevolle input te leveren voor het op te stellen masterplan. Dit masterplan zal naar verwachting in mei 2009 naar de raad worden gestuurd, waarna de raad over deze verdere uitwerking van de plannen voor Kijkduin zal besluiten.