Onlangs besloot de gemeente Groningen over te schakelen op het open source pakket OpenOffice als vervanging voor Microsoft Office. Hiermee bespaart zij 3 ton. Reden voor GroenLinks en PvdA om in Den Haag schriftelijke vragen te stellen.

Aan de voorzitter van de gemeenteraad,

De gemeente Groningen heeft onlangs besloten over te stappen op het softwarepakket OpenOffice (zie alhier, red). Hiermee wordt jaarlijks €330.000 uitgespaard. Eerder stapte Singapore al over op OpenOffice, en besloot München zelfs tot een complete overstap naar opensourcesoftware. Groningen heeft besloten het geld dat wordt uitgespaard te besteden aan de overgang naar OpenOffice en andere opensourcesoftware.

OpenOffice is wat functionaliteit betreft vergelijkbaar aan Microsoft Office, dat op dit moment door de gemeente Den Haag wordt gebruikt. Een overstap naar OpenOffice zou de gemeente Den Haag dus ook flink wat geld kunnen besparen. Daarnaast is OpenOffice zogenaamde opensourcesoftware, waarmee de gemeente de beschikking krijgt over de
broncode. Dat is één van de redenen waarom de rijksoverheid via het programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid (OSOSS) het gebruik van opensourcesoftware stimuleert.

Op basis van het desbetreffende artikel in het Reglement van Orde wil ik u de volgende vragen voorleggen:

1. Welk softwarecontract heeft de gemeente Den Haag op dit moment op het gebied van kantoorsoftware? Wanneer loopt dit contract af?

2. Voor hoeveel pc's is er op dit moment een licentie voor het gebruik van die software? Wat zijn de kosten voor deze licenties?

3. Hoe beoordeeld het College de keuze van de gemeente Groningen voor het streven naar 'besturingssysteemonafhankelijke werkplekken'? Is dit streven ook binnen de gemeente Den Haag aanwezig?

4. Mocht de gemeente Den Haag het voorbeeld van Groningen willen volgen, hoe en op welke termijn kan dat worden vormgegeven?

David Rietveld Willem Minderhout Lobke Zandstra GroenLinks PvdA PvdA