Gisteravond heeft de gemeenteraad het nieuwe Collegeakkoord 'Meedoen' besproken. GroenLinks-fractievoorzitter Bircan Bozbey blikte even terug, maar keek vooral vooruit naar hoe de stad er volgens haar fractie over 4 jaar voor moet staan.
Bozbey: "Voor GroenLinks is het coalitieakkoord een vooruitstrevend akkoord dat voldoende tegemoet komt aan onze visie op Den Haag over 4 jaar."

Hieronder de volledige bijdrage van GroenLinks:

 

Voorzitter,

Op 7 maart heeft de kiezer gesproken. Ongemerkt is er geschiedenis geschreven. Aan de verkiezingen in Den Haag nam een recordaantal partijen deel, en de kiezer gaf ook een recordaantal een plek in de gemeenteraad. Verder werd in grote lijnen de landelijke trend gevolgd: ook in Den Haag waren PvdA en SP de grote winnaars, ook in Den Haag bleef GroenLinks stabiel. Resultaat: een beduidend linksere gemeenteraad.

Op basis van deze uitslag was voor GroenLinks ook al snel duidelijk dat er ten opzichte van de vorige periode een duidelijke stap naar ‘links’ moest worden gemaakt.

De onderhandelingen voor de vorming van een nieuw Haags college hebben in relatieve stilte plaatsgevonden. Dat geldt ook voor de gesprekken die werden gevoerd om de mogelijkheid van een links college te onderzoeken. GroenLinks heeft die besprekingen prettig ervaren, maar moest constateren dat het tussen de vier partijen niet eenvoudig was om tot overeenstemming te komen.

In het vervolg van de collegeonderhandelingen bleken voldoende raakvlakken tussen de partijen om een – voor Den Haag historische- combinatie van PvdA, VVD en GroenLinks verder te onderzoeken.

Voor het eerst sinds Haagse heugenis lieten VVD en CDA elkaar los.

Dat tussen de drie partijen succesvol waren is duidelijk: ze resulteerden in het coalitieakkoord onder de korte en krachtige titel ‘MeeDoen’.

We mogen niet ontkennen dat er onder delen van de bevolking een gevoel van ontevredenheid (onbehagen) heerst over de manier waarop het gemeentebestuur de stad regeert. We zien vandaag de dag mondige en zelfbewuste burgers die graag meer invloed zouden willen uitoefenen op de ontwikkelingen in hun straat, wijk of stad.

We zien tegelijkertijd een bestuur dat ondanks alle eerder ondernomen pogingen niet altijd goed raad weet met de moderne en dynamische samenleving.

Dit akkoord is naar mijn mening een goed begin om gezamenlijk te werken aan het verminderen van die ontevredenheid.

Het akkoord geeft een nieuwe impuls aan participatiegedachte. We zetten in op verdere deconcentratie. Het geeft ruimte aan de stad om mee te denken, mee te praten en mee te doen.

Burgers krijgen de ruimte om in een vroeg stadium meer en daadwerkelijke invloed op beleid uit te oefenen.

We willen een open, actief en gedurfd bestuur dat burgers ook en vooral in hun directe leefomgeving aanspreekt en tot participatie prikkelt.

Waar zien wij de stad over 4 jaar?  Een stad die sociaal sterk is, maar ook een stad met een bruisende economie. Wat ons betreft wordt

Den Haag een stad waar dynamiek en creativiteit hand in hand gaan met solidariteit, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.

Het moet een plek zijn waar mensen hun talenten kunnen ontplooien op basis van gelijke kasen en vooruit willen, een plek waar iedereen Meedoet.

Voor GroenLinks is het coalitieakkoord een vooruitstrevend akkoord dat voldoende tegemoet komt aan onze visie van Den Haag over 4 jaar.

Ik kom toe aan inhoudelijke beoordeling van het coalitieakkoord. GroenLinks vindt dat het akkoord een progressieve uitstraling heeft. In diverse commentaren is al te lezen geweest dat het een ‘rood’ akkoord is. Dat is mooi, we zijn er trots op.  

Den Haag wordt in ieder geval een stuk socialer. We ontdekken in het akkoord vele suggesties die de fractie in haar armoedenota ‘Maximale Aandacht’ heeft gepresenteerd en ideeën die in een gezamenlijke notitie- met CDA en CU/SGP- over de schuldhulpverlening werden geopperd:

- de ID-banen blijven gehandhaafd, stage- en werkervaringsplaatsen voor jongeren worden in het leven geroepen, de schuldhulpverlening wordt aanzienlijk uitgebreid, extra voorzieningen voor ouderen en gehandicapten komen tot stand. Meer ondersteuning van

Als het om Welzijn en Volksgezondheid gaat is de invoering van de WMO voor de fractie van GroenLinks één van de grote uitdagingen voor de komende vier jaar. We zijn er dan ook bijzonder trots op dat- net als in Amsterdam, en Utrecht- een GroenLinkser bereid is deze taak uit te voeren. Dit kan gezien de naderende invoering van de WMO een groot voordeel zijn. De G4 kunnen gezamenlijk optrekken.

 

Veiligheid is ook voor GroenLinks een belangrijk onderwerp. Het is geen geheim: repressie is voor ons niet de oplossing van alle

problemen. De overheid moet daar corrigerend optreden waar de regels worden overtreden (hot spot en aanpak veelplegers) .

Op de eerste plaats moet echter de preventie staan. Voorkomen- het is vaak herhaald- is beter dan genezen. We zijn dan ook zeer blij met de nadruk die in het akkoord wordt gelegd op preventie.

Preventief beleid laat zich niet strikt tot het terrein van de veiligheid beperken, maar zit verspreid over verschillende onderdelen van het akkoord.

Wie kan bijvoorbeeld ontkennen dat er geen sterke preventieve werking uitgaat van de versterkte aandacht voor kwetsbare jongeren?

Wie kan ontkennen dat er geen preventieve werking uitgaat van de inzet die dit college gaat plegen om radicalisering tegen te gaan?

 

Wij hebben ook oog voor de economische ontwikkeling van de stad. De administratieve lastendruk voor bedrijven wordt verlaagd, kleinschalig werk wordt gestimuleerd (op buurt en wijkniveau) extra microkredieten- binnen GroenLinks een populair onderwerp- worden ingevoerd en startende ondernemers worden blijvend ondersteund.

Dit voor het behoud en vergroten van het aantal banen voor laag opgeleiden.

De financiële huishouding van de gemeente zal overigens ook op een verantwoorde wijze vorm gegeven worden. Dit ondanks de voorspelbare mantra’s die voorzagen, dat wanneer linkse partijen in een college komen de financiën ook meteen uit de hand lopen.

We gaan voor een sluitende begroting, de algemene reserves blijft op peil en we benutten de financiële ruimte voor investeringen en voorzieningen in de stad.

 

We zijn er trots op te beschikken over culturele instituten van formaat, zoals het Residentieorkest, het Nationaal Toneel, het Mauritshuis of het Nederlands Danstheater

We hebben er in de afgelopen jaren echter voor gepleit meer aandacht te besteden aan meer cultuur in de wijk en aan de amateurkunst.

Dit is in het akkoord veilig gesteld.

Op weg naar een creatieve stad hebben wij baat bij een rijk cultureel leven, waar talenten zich kunnen ontpooien en  ruimte wordt geboden aan alle bevolkingsgroepen, jong of oud, autochtoon of allochtoon, bewoners van ’t Zand of van ’t Veen.

In de afgelopen jaren schrokken we wel eens van de ongenuanceerde wijze waarop men in Nederland over integratie sprak.

De aanwezigheid van bevolkingsgroepen met wortels in andere delen van de wereld werd begrepen als bedreiging.

GroenLinks kijkt er anders tegen aan: het is een kans, een uitdaging om van elkaar te leren en te profiteren. Natuurlijk zijn er ook problemen. Deze moeten we niet ontkennen. Knelpunten moeten bespreekbaar worden gemaakt en in samenwerking met elkaar worden opgelost. Deze constructieve houding was en is het uitgangspunt van het Haagse integratiebeleid ofwel burgeremancipatie.

 

Het verkeer in Den Haag slibt in toenemende mate dicht. Het autoverkeer zorgt in Den Haag voor aanzienlijke overlast, niet te negeren zijn daarbij de gevolgen voor de gezondheid van de Hagenaars.

GroenLinks heeft zich in de vorige collegeperiode sterk gemaakt voor allerlei creatieve en werkbare maatregelen om het autoverkeer terug te dringen en het gebruik van fiets en OV te bevorderen. Ik wil in dit verband wijzen op de GroenLinks verkeersnota ‘Keer het Verkeer’. We zijn des te blijer om in het coalitieakkoord vele GroenLinkse voorstellen terug te vinden:

∙ het VCP wordt gewoon ten uitvoer gebracht en de binnenstad daarmee autoluw,

∙ aan de stadsrand komen Transferia,

∙ extra middelen voor OV en de Fiets

∙ met de grote Haagse werkgevers worden nieuwe afspraken in het kader van verkeersmanagement gemaakt.

Het moge duidelijk zijn: het verkeersbeleid in het akkoord is in sterke mate beïnvloed door GroenLinks.

Ook op andere groene punten heeft GroenLinks duidelijke winst behaald. Dit is in de uiteindelijke tekst misschien onderbelicht gebleven. Toch is het belangrijk om te vermelden:

∙ dat er tot 2010 6.4 miljoen Euro extra voor milieu en duurzaamheid worden uitgetrokken,

∙ dat zo’n 60% van de stadsbussen naar aardgas zullen worden omgezet,

∙ dat er vijf nieuwe ecologische zones ontstaan  ( de Eshofpolder, Loosduinen, Noordpolder, Haagse Beek en Mariahoeve),

∙ dat bij de herstructurering van Zuid-West zo duurzaam mogelijk gebouwd gaat worden (dubbele beglazing, aard- en rioolwarmtesystemen, hergebruik van materialen, zonneboilers, etc.),

∙ dat het groen in Den Haag voortaan op ecologische wijze beheerd zal worden.

We winden er geen doekjes om voorzitter: we hebben niet al onze punten binnengehaald, ik noem de Vlietzone en het Trekvliettrace.

In de Vlietzone zal na 2010 6500 woningbouw gerealiseerd worden. Daar waren we vanwege het groene karakter van deze zone niet voor. Wel geldt nog steeds de beperking van het amendement op de

Structuurvisie: er wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de bestaande ecologische structuur van het gebied.

Het Trekvliettracé oftewel het BOP. Het is geen geheim dat dit punt voor GroenLinks een heikel punt is. Daar zijn we heel open in. We zijn echter wel te spreken over de formulering die uiteindelijk over dit onderwerp is gevonden. Er zal een MER uitgevoerd worden en er komt een notitie over nut en noodzaak van zo’n tracé. Pas als deze stukken voorliggen, kan het uiteindelijke besluit over investering in een dergelijk project door de Raad genomen worden.

Mijn fractie zal de verdere ontwikkeling van de Vlietzone en het Trekvliettrace kritisch volgen. Belangrijke criteria voor ons zijn daarbij het behoud van ecologische structuren en het zoeken naar en vinden van de meest ( ‘meest milieuvriendelijke alternatief’ uit de MER) milieu-vriendelijke oplossingen.

 

We staan aan het begin van een boeiende periode die in het teken staat van vernieuwing. Een nieuwe raad (met 2/3 nieuwe leden waarvan bijna de helft vrouw), een nieuw college met een nieuw collegeakkoord. Volop nieuwe perspectieven die we samen kunnen verkennen.

We verheugen ons op een vruchtbare en succesvolle samenwerking, zowel met het college als ook met de Raad.

   

Bircan Bozbey

11 mei 2006