- Den Haag maken we beter bestand tegen extreem weer. We maken de stad klimaatrobuust. Hitteoverlast en hittestress pakken we serieus aan, met nadruk op hitte-eilanden (plekken in de stad waar op warme dagen de hitte zich ophoopt door een gebrek aan groen, wind en water). Dat geldt ook voor wateroverlast. De gemeente onderzoekt actief hoe natte kelders voorkomen kunnen worden. Door de klimaatverandering wordt het in de zomer steeds heter in Den Haag. In iedere wijk creëren we voldoende koele plekken. Iedere woning is maximaal 300 meter verwijderd van een aangename, groene en koele verblijfplek.
- We zorgen dat we water kunnen vasthouden in droge periodes en dat we bij extreme regenbuien water in een hoog tempo kunnen opvangen en afvoeren. We herstellen meer oude waterverbindingen in de stad die als buffer kunnen dienen. Hiermee maken we de stad bovendien aantrekkelijker. We introduceren waterpleinen waar kinderen kunnen spelen en die in periodes van extreme regenbuien dienen als opvang voor overtollig water. We moedigen stadsgenoten actief aan om tijdens hitte en droogte spaarzaam om te gaan met water en stimuleren het gebruik van een waterton in de tuin, op het balkon of het dakterras. Bij vernieuwing van het riool en bij nieuwbouw stappen we over op een gescheiden rioolsysteem, waarbij afvalwater en regenwater apart worden opgevangen. Het gebruik van half verhard oppervlakte in onze openbare ruimte wordt de norm.
- In Den Haag bouwen we een internationaal centrum voor klimaat, recht en vrede. In dit centrum komt een helpdesk waar Hagenaren terecht kunnen met praktische vragen over verduurzaming en klimaat, en een kenniscentrum over internationaal recht en gerechtigheid rondom klimaat, met speciale aandacht voor de positie van inheemse volkeren wereldwijd.