"Warm in de wijk", een warmtenet in de wijk met NetVerder en Dunea 

Het gaat om een warmtenet op 70 graden; betaalbaar; duurzaam, gebruik van aquathermie en lokaal, geen afhankelijkheid van een monopolist. 665 buurtbewoners willen inmiddels meedoen. In de eerste helft van dit jaar moet het voorlopig ontwerp uitgewerkt worden, de aansluitconcepten en de businesscase. Als die niet sluitend gemaakt kan worden, al dan niet met subsidie, dan eindigt daarmee het project. Daarvoor is van is volgens “Warm in de wijk” een ontwikkelrecht van de Gemeente van cruciaal belang. Als er geen zicht komt op een warmte kavelkavel e/o -concessie is het “einde oefening”.  

“Vruchtenbuurt Deelt”, elektrische deelauto’s

Met behulp Wijzijndeel.nl is een coöperatie opgericht die nu 33 leden en 48 gebruikers telt. Er zijn 4 verschillende elektrische auto’s beschikbaar, waarvoor parkeerplaatsen beschikbaar zijn met laadpalen. Behalve duurzaamheid is ook het parkeerprobleem en de negatieve invloed daarvan op de leefomgeving, reden voor dit project. De ambitie is om door te groeien naar 500 deelnemers.

Coöperatie "Sterk op Stroom": duurzame opwek en ideeën voor (slim/smart) energie delen in de wijk

Er zijn nog weinig zonnepanelen in de Vruchtenbuurt. Wel heeft de coöperatie een collectief zonnedak ontwikkeld op de Aikido School (gemeentelijk vastgoed). Er worden informatie bijeenkomsten georganiseerd in de wijk, speciaal gericht op VvE’s. Sterk op Stoom participeert in het Local4Local programma van Energie Samen. In dat programma staat  energie delen centraal. De energie lokaal opwekken en direct gebruiken en onderling verrekenen. Op middellange termijn kunnen leden met een ICT-kastje in huis slim energie delen. Zo kan o.m. rekening gehouden worden met de prijs, de lokaal beschikbare zonne-energie gehouden en de belasting van het net. Wenselijk onderdeel van het project wordt de systeemintegratie met de beide andere coöperaties.  Er wordt voorzien in een slim laadplein voor de elektrische auto’s en stroomleverantie voor de warmtepompen en de WKO van het warmtenet. 

Op 7 februari spreken we als de werkgroep aan hand van het voorbeeld van de gemeente Utrecht over bi-directionele laadpalen en smart grid. Een beleidsmedewerker van de gemeente Utrecht geeft dan uitleg over het beleid in Utrecht. Utrecht heeft als doel om het aandeel elektrische auto's en zonnestroom fors te vergroten. Een hoofdlijn van ontwikkeling betreft elektriciteitsuitwisseling tussen zonnepanelen op gebouwen, bi-directionele batterijen (van nabijgelegen parkerende auto's) en het elektriciteitsnet, allemaal verbonden via oplaadpunten, die niet alleen toelaten om vraag en aanbod van elektriciteit in de loop van de tijd gelijk te trekken, maar ook in de buurt voorzien in opslagcapaciteit voor zonnestroom, dus het elektriciteitsnet in balans houden (= slim zonneladen). Dit wordt gecombineerd met mobiliteitsinnovatie, zoals het aanbieden van deelauto's. Deze kunnen worden gebruikt door abonnees. In combinatie met lage(re) parkeernormen stimuleert dit minder eigen autobezit en meer modal shift. Interesse: .. jan spruijt