Onlangs heeft fractielid Arnoud Boer het college vragen gesteld over de roetfiltersubsidie. Aanleiding was een artikel in AD/Haagsche Courant, ‘Roetfilterregeling een fiasco’, waarin melding gemaakt werd van het uitblijven van aanvragen voor gemeentelijke subsidie voor het plaatsen van een roetfilter in dieselauto’s.

Het beschikbare subsidiebudget is voldoende voor 2500 aanvragen, terwijl er nog maar 34 aanvragen zijn binnengekomen. De geringe belangstelling is aanleiding voor het college om de subsidieregeling met een jaar te verlengen en de bekendheid met de regeling te vergroten.

Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:

1. Op basis waarvan spreekt het college de verwachting uit dat het aantal aanvragen slechts tot ‘enkele honderden’ zal toenemen? Hoe verhoudt deze verwachting zich tot de aanvankelijke inschatting dat 1300 tot 2500 aanvragen zouden worden ingediend?

Het streven naar 2500 aanvragen lijkt om hierna beschreven redenen niet meer realistisch. Uit nader onderzoek is namelijk gebleken dat slechts weinig van de betrokken garagehouders hun klanten (pro)actief hebben geïnformeerd over het bestaan van de Haagse roetfilterregeling. Tevens lijkt er bij de garagehouders een kennislacune te bestaan over de beschikbaarheid van typegoedgekeurde roetfilters. Verder kan het uitblijven van grootschalige inbouw van roetfilters wellicht worden toegeschreven aan de ontstane beeldvorming bij eigenaren van een dieselauto: in het verleden zijn in de media negatieve berichten verschenen over de werking en effecten van (retrofit) roetfilters. Als gevolg van het bovenstaande is de aanvankelijke inschatting (van 1300 tot 2500 aan-vragen) bijgesteld tot ‘enkele honderden’.

In het actieplan luchtkwaliteit wordt gesteld dat ‘De krachtigste maatregelen betreffen de milieuzone, het schoner maken van het particuliere wagenpark, en de versterking van het fietsverkeer en van het openbaar vervoer’.

2. Is het college met Groenlinks van mening dat alles uit de kast moet worden gehaald om zoveel mogelijk eigenaren van de 50.000 diesel-auto’s zonder roetfilter in Den Haag ertoe te brengen gebruik te maken van de subsidieregeling?

Ja. Om dit te verwezenlijken heeft het college op 23 december 2008 de Haagse roetfilterregeling met een jaar verlengd. Overigens is de oorspronkelijke inschatting van 50.000 dieselauto’s van adviesbureau Arcadis bijgesteld op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar circa 23.000 particuliere dieselauto’s.

3. Ziet het college mogelijkheden om dit te bewerkstellingen? Zo ja, welke maatregelen zal het college nemen om het beoogde effect van de subsidieregeling roetfilters via andere weg te bereiken?

Ja. Ten eerste zal de gemeente richting garagehouders acties ondernemen die hen kunnen overtuigen (pro)actief te worden in de inbouw van roetfilters. Het gaat dan onder meer om het intensiveren van contact en het voorzien van actuele informatie over de beschikbaarheid van typegoedgekeurde roetfilters. Ten tweede zal door middel van een directe mailing de communicatie naar de doelgroep worden opgeschroefd. Tot dusver is namelijk sprake geweest van een algemene communicatie naar Haagse eigenaren van een particuliere dieselauto.

4. Is het college bereid een actueel overzicht op te stellen van de stand van zaken van de basismaatregelen en ondersteunende maatregelen uit het actieplan luchtkwaliteit en de raad hierover op korte termijn te informeren?

Ja. De raad kan voor eind februari 2009 een voortgangsrapportage verwachten over de maatregelen uit het actieplan luchtkwaliteit.

Zie http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=64711  voor informatie over de subsidieregeling.