Onlangs stelde David Rietveld, samen met PvdA en CDA, het college vragen over mogelijke illegale prostitutie in Haagse kap- en massage salons.

Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat de genoemde massagesalons een vergunning hebben voor het exploiteren van een seksinrichting. De gemeente werkt nauw samen met de politie om illegale prostitutie op te sporen.

Nog voor de zomer bespreekt de gemeenteraad een nieuwe nota prostitutiebeleid, waarin de zorg-, welzijns- en veiligheidsaspecten van prostitutie aan de orde komen.

De antwoorden van het college:

“Op 29 januari 2008 (sv 2008.34/RIS 152134) hebben wij het college vragen gesteld betreffende illegale prostitutie in Haagse kap- en massagesalons. Het college antwoordde dat er een intensivering van het toezicht op deze branche zou gaan plaatsvinden. In NL 70 Magazine van 21 januari 2009 gaat een journalist op zoek naar een traditionele Thaise massage. In een aantal massagesalons blijkt dat er voor extra betaling meer wordt geboden dan alleen een massage. In de reportage wordt beschreven hoe de journalist een aantal keer kan kiezen door welke vrouw hij zich wil laten ‘masseren’, massages door naakte vrouwen ondergaat en seksuele handelingen krijgt aangeboden (waar hij overigens niet op in gaat). De verschillende massagesalons worden met naam en toenaam benoemd in het artikel. Bij één massagesalon wordt voor ervaringen verwezen naar de website Hookers.nl en daarop staan inderdaad recente recensies over de vaak seksuele handelingen die daar plaatsvinden (overigens ook over andere Haagse massagesalons). Uiteraard zijn er ook massagesalons die wel alleen een Thaise massage aanbieden.

 1. Kent het college het genoemde artikel en herkent het college de daarin geschetste situatie(s)?

Ja. Voor alle in het artikel genoemde massagesalons die in Den Haag gevestigd zijn is een exploitatievergunning voor het exploiteren van een seksinrichting verleend.

 2. Wat was de doelstelling van het college betreffende de aanpak van illegale prostitutie in massagesalons en wat is de huidige stand van zaken? Kunt u dit expliciteren met cijfers?

3. In de beantwoording van onze vorige vragen wordt gesproken over een ‘gezamenlijke aanpak’ om zodoende sneller en effectiever op te kunnen treden. Wat is het effect van deze aanpak tot dusver? Is het college tevreden over dit effect en deze aanpak?

Het beleid is erop gericht om ieder signaal van illegale prostitutie in massagesalons te onderzoeken. Indien er in algemeenheid sprake is van een vermoeden van mensenhandel, dan volgt altijd een strafrechtelijk onderzoek. Afhankelijk van de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek vindt al dan niet vervolging plaats. Als niet-vergunde prostitutie wordt geconstateerd wordt een bestuurlijke maatregel opgelegd, al dan niet in combinatie met een strafrechtelijke maatregel. Tot dusver is éénmaal prostitutie vastgesteld in een (Chinese) massagesalon welke niet over een vergunning als prostitutie inrichting beschikte. Dat heeft geleid tot het opleggen van een last onder dwangsom. Er wordt in deze aanpak nauw samengewerkt tussen de politie (afdeling Commerciële Zeden) en de gemeente. De samenwerking loopt naar tevredenheid en leidt tot jaarlijks tot opsporing van ongeveer 70 gevallen van illegale prostitutie.

 4. Op hookers.nl zijn er diverse massagesalons waar volgens de recensies seksuele handeling worden verricht. Gaat het hier utsluitend om illegale prostitutie of is hier ook sprake van vergunde prostitutie?

Advertenties op internet, waaronder hookers.nl, vormen een van de informatiebronnen die de politie gebruikt om niet-vergunde prostitutie op te sporen. De praktijk wijst uit dat er zowel vergunde als nietvergunde bedrijven genoemd worden op websites als hooker.nl. Zoals hierboven aangegeven wordt circa 70 maal per jaar illegale prostitutie opgespoord. Veelal betreft dit prostituees die werken vanuit een woning.

5. Welke concrete (aanvullende) acties gaat het college ondernemen om situaties zoals omschreven in het genoemde artikel en op bijvoorbeeld hookers.nl (nog) drastischer terug te dringen en in de toekomst te voorkomen?

De in het artikel genoemde Thaise massagesalons die in Den Haag gevestigd zijn, zijn allen vergunde seksinrichtingen. Het artikel vormt dan ook geen aanleiding om ons handhavingsbeleid aan te passen. Voor de zomer brengen wij een integrale kadernota prostitutiebeleid uit. Daarin zullen wij aangeven welke koers wij de komende jaren willen volgen, zowel ten aanzien van de veiligheidsaspecten als ten aanzien van de zorg en welzijnsaspecten van het prostitutiebeleid.