Door Jan Spijk

Op 9 september 2009 is er een werkbespreking over de plannen voor industrieterrein De Binckhorst. Heleen Weening, fractievoorzitter van GroenLinks in de Haagse gemeenteraad, verwacht dat er na de zomer meer duidelijkheid ontstaat over de toekomstplannen van dit industrieterrein.

Het gemeentebestuur heeft grootse plannen met De Binckhorst. Zo wil de gemeente er circa 6.000 woningen bouwen, nieuwe bedrijven aantrekken en een groot park aanleggen. Vervuilende bedrijven zouden dan De Binckhorst moeten verlaten. Dat heeft inmiddels tot gemor geleid onder Haagse ondernemingen die graag in De Binckhorst willen blijven. Het architectenbureau E19 heeft een alternatieve visie gepresenteerd. Uitgangspunt van dit plan is dat typische Haagse stadsgebonden bedrijven in De Binckhorst blijven. GroenLinks-fractievoorzitter Heleen Weening is benieuwd in welke mate deze alternatieve visie in te passen is in de bestaande plannen voor het gebied. Ook dat zal na de zomer aan de orde komen in de Haagse gemeenteraad.

Economische crisis
Het is op dit moment onduidelijk wat de gevolgen zijn nu BPF Bouwinvest wellicht afhaakt als investeerder. “Wethouder Smit verwacht nieuwe partijen te kunnen interesseren voor de grootscheepse investering in De Binckhorst. Hij denkt dat de huidige plannen grotendeels in stand kunnen blijven. Dat is natuurlijk afwachten, zeker gezien de huidige economische crisis”, aldus Heleen Weening. ”Na de zomer informeert de wethouder de raad over de actuele stand van zaken. We gaan op 9 september eerst een werkbespreking houden over De Binckhorst en daarna komt het bestemmingsplan aan de orde.”

Levendig en leefbaar
GroenLinks heeft ingestemd met het masterplan. De partij heeft volgens Heleen Weening een duidelijke visie op De Binckhorst. In haar ogen moet het in ieder geval een “levendig en leefbaar” gebied worden. “Daarbij gaat het om functiemenging en voorzieningen, het stadspark, maar ook kleinschaliger groen dat kan bijdragen aan de eigenheid waar het gebied nu ook om bekend staat. De Binckhorst moet ook duurzaam bereikbaar zijn. Het gebied moet goed door openbaar vervoer worden ontsloten. Niet als sluitstuk, maar vooraf. Wat dat betreft moeten we lering trekken uit de aanleg van de Vinexlocaties. De ontsluiting door openbaar vervoer duurde daar veel te lang.”

Ruimte voor de fiets
GroenLinks wil in De Binckhorst veel ruimte voor fietsers en voetgangers en een reductie van het autogebruik. Heleen Weening: ”In dit dichtbevolkte stedelijke gebied is het waarborgen van de luchtkwaliteit een uitdaging. Voor een duurzame woonwijk dient gestreefd te worden naar duurzaam bouwen en CO2-neutraliteit. Daarnaast heeft het gebied volgens GroenLinks een eigenheid die behouden moet blijven door aandacht te hebben voor het industrieel erfgoed en de cultuurhistorisch belangrijke panden.”

Stadsgebonden bedrijven
Net als het architectenbureau E19 vindt Heleen Weening de stadsgebonden en ambachtelijke bedrijven belangrijk. “Veel mensen in de stad vinden daar hun werkgelegenheid. Tegelijkertijd moet er een oplossing komen voor de milieuhinderlijke bedrijven en kan het gunstig zijn om deze te concentreren, zodat ze in elkaars milieucontouren kunnen functioneren.”