In de binnenstad kondigen opvallende billboards het al aan: Weg is weg! Vanaf 20 november 2009 gaat de Haagse binnenstad voor een groot deel voor autoverkeer op slot. Er komt meer ruimte voor fietsers en wandelaars. Dit was een grote wens van GroenLinks; fractievoorzitter Heleen Weening is dan ook blij met het verkeerscirculatieplan (VCP). “Wat ons betreft is dit nog maar een begin van het helemaal autoluw maken van de stad.”

Waarom wordt het VCP eigenlijk ingevoerd?

“Uit onderzoek blijkt dat sommige straten in Den Haag door het autoverkeer enorm smerig zijn en dat het leefklimaat onder de maat is. De Veerkades werden bijvoorbeeld uitgeroepen tot de smerigste straten van Nederland. Om het leefklimaat te verbeteren heeft dit college een verkeerscirculatieplan opgesteld waardoor de binnenstad voor een deel autoluw wordt.”

 

Een GroenLinks-punt wordt uitgevoerd door een wethouder van de VVD.

“Eigenlijk is dat heel mooi. Ik vind ook dat wethouder Peter Smit het prima doet. Niet voor niets kreeg hij van ons dit jaar het Groene Lintje. Het verkeerscirculatieplan is wel een compromis tussen collegepartijen. GroenLinks had wel wat verder willen gaan, maar ik vind het VCP een eerste goede stap.”

 

Veel mensen vrezen 20 november een chaos.

“Misschien gebeurt dat ook wel. Het zal voor iedereen even wennen zijn. Het heeft zijn tijd nodig. De bewegwijzering moet ook nog beter worden toegepast. De kritiek van sommigen dat de binnenstad onbereikbaar wordt is onzin. In de ochtenduren kunnen winkels gewoon bevoorraad worden.”

 

Wordt het probleem nu niet verplaatst naar andere delen van de stad?

“Als dat zo zou zijn, dan had je er niet aan moeten beginnen. De luchtkwaliteit gaat door invoering van het VCP er op vooruit. Dat is een belangrijk winstpunt. Wel heb ik zorgen over de luchtkwaliteit van de Vaillantlaan. Aan deze straat wonen veel mensen en staan enkele scholen. Daarom is het belangrijk dat de doorstroming van het verkeer daar soepel gaat lopen door een goede afstemming van de verkeerslichten. We zullen dit goed in de gaten moeten houden.”

 

Denk je dat mensen straks niet voor andere winkelcentra kiezen in plaats van de binnenstad?

“Je moet nu ook al concurreren met bijvoorbeeld Leidschenveen waar parkeren gratis is. De Haagse binnenstad is onderscheidend van andere winkelcentra. Al dan niet gratis parkeren is niet doorslaggevend. In veel andere steden waar autobeperkende maatregelen zijn genomen, blijkt dat er eerst weerstand is. Na invoering blijken de ondernemers enthousiast over het betere verblijfsklimaat, de langere verblijfsduur en uitgaven van bezoekers. Daarom ben ik optimistisch.”

 

Welke stappen zou een volgend college moeten nemen?

“Als het aan ons had gelegen hadden we de stad nog meer autoluw gemaakt. Het huidige plan is een eerste stap, maar zeker niet de laatste. Wat mij betreft mogen er ook parkeergarages dicht gaan. Bijvoorbeeld die aan de Amsterdamse Veerkade. Je zou op die plek dan woningen kunnen bouwen. Sluiting van parkeergarages ligt heel gevoelig. Ons streven is het autoverkeer zo veel mogelijk terug te dringen naar de buitenring. Niet om burgers te pesten, maar vanwege de leefbaarheid in de stad. Daarvoor gaan we ons dan ook sterk maken bij de komende collegeonderhandelingen.”

 

Jan Spijk