Door het verkeerscirculatieplan (VCP) is er meer ruimte voor wandelaars en fietsers in de binnenstad. Een punt waarvoor GroenLinks in het college en de gemeenteraad hard heeft gevochten. Wat vindt de regio Den Haag van de Fietsersbond eigenlijk van het VCP en het fietsbeleid van de gemeente Den Haag? Een interview met Willem Miedema, secretaris van de regio Den Haag van de Fietsersbond.

door Jan Spijk

Hoe staat het met de fietskwaliteit in Den Haag en wat kan er verbeterd worden?

De fiets kan ervoor zorgen dat Den Haag leefbaarder wordt omdat een fiets weinig ruimte inneemt. Het is bovendien gezond, milieuvriendelijk en ontspannend. Het fietsgebruik in Den Haag ligt onder het landelijke gemiddelde. Dit komt omdat de verkeersinfrastructuur grotendeels fietsonvriendelijk is en er een groot tekort aan fietsparkeergelegenheid is. Veel potentiële gebruikers voelen zich niet veilig op de fiets. Zo zijn er meer veilige fietsroutes nodig naar de binnenstad met bij voorkeur vrij liggende fietspaden. Er gebeuren nu nog te veel ongelukken (soms met dodelijke afloop) met fietsers die tegen open gegooide portieren van auto’s botsen of ten val komen bij het uitwijken hiervoor. Ook het schrijnende tekort aan fietsparkeerplaatsen in het centrum en bij de stations Centraal en Hollands Spoor kan en moet weggewerkt worden.

GroenLinks wil meer en betere fietsenstallingen in de stad. Wat vindt u hiervan?

De Fietsersbond vindt dat het aantal fietsparkeerplaatsen in het centrum drastisch uitgebreid moet worden. Het fietsparkeren in de Grote Marktstraat moet ook na de herinrichting toegestaan blijven. Het verbieden hiervan zonder een goed alternatief is vragen om moeilijkheden. De Fietsersbond pleit voor gratis bewaakte stallingen en voldoende goede fietsenrekken om het wildstallen tegen te gaan. Zo zou bijvoorbeeld aan het begin van de Grote Marktstraat ter hoogte van het Spui in de ondergrondse parkeergarage een goed toegankelijke fietsenstalling aangelegd kunnen worden. Na het verwijderen van 50 autoparkeerplaatsen ontstaat er voldoende plaats voor tenminste 1000 fietsen en aan de kant van de Grote Markt zou hetzelfde gedaan kunnen worden. We vinden dat de geplande ondergrondse fietsenstalling voor 6000 fietsen bij het Centraal Station zo snel mogelijk op een sociaal veilige manier en met twee in- en uitgangen gerealiseerd moet worden. Ook de fietsparkeerruimte bij het Station Hollands Spoor zal uitgebreid moeten worden.

Moet het fietsverkeer door de Grote Marktstraat blijven gaan?

Als Fietsersbond vinden wij dat de fietsers niet uit de Grote Marktstraat geweerd moeten worden. Een (gedeeltelijke) sluiting bemoeilijkt niet alleen de bereikbaarheid van de Grote Marktstraat zelf, maar belemmert ook in hevige mate het vele doorgaande fietsverkeer en dus de bereikbaarheid van de doelen daarachter. Deze zou alleen afgesloten moeten worden voor fietsverkeer als er teveel voetgangers zijn. Alleen in die situatie zullen fietsers begrip hebben voor een afsluiting omdat ze zelf kunnen constateren dat het te druk is om te fietsen. Het is voor de Fietsersbond van groot belang dat er in de Grote Marktstraat een herkenbare fietsroute blijft die ook voor voetgangers duidelijk zichtbaar is. Hiervoor zou een stappenplan gemaakt moeten worden met onder meer voldoende fietsparkeerplaatsen. De allure van de Grote Marktstraat neemt ook toe als er een duidelijke scheiding blijft tussen het voetgangers- en fietsverkeer/hulpdiensten.

Wat vindt de Fietsersbond van het ingevoerde Verkeerscirculatieplan (VCP)?

De Fietsersbond is vanaf het begin voorstander geweest van de invoering van het Verkeerscirculatieplan. Het is na de invoering veel prettiger fietsen in de binnenstad zo blijkt uit talloze reacties die de Fietsersbond van haar leden binnen heeft gekregen: de fietser ervaart meer ruimte en lucht. Uit deze reacties blijkt echter ook dat een flankerend beleid hard nodig is. Zo is sinds de invoering van het VCP de verkeerssituatie in onder andere de Boekhorststraat, de smalle delen van de Laan van Meerdervoort en Javastraat nog problematischer geworden dan deze al was voor gebruikers en bewoners. De fietser heeft het extra moeilijk in deze straten. Al met al ziet de Fietsersbond het VCP als een goed begin van een gezonder en duurzamer Den Haag.

Wat verwacht de Fietsersbond van het nieuwe college?

De Fietsersbond afdeling Haagse regio heeft de nieuwe gemeenteraadsfracties en collegeonderhandelaars een brief gestuurd met daarin drie speerpunten om het fietsgebruik in Den Haag te stimuleren. In de eerste plaats zouden de sternetroute (doorgaand fietsverkeer dat zoveel mogelijk ontkoppeld is van de routes voor doorgaand autoverkeer), zoals in de Haagse Nota Milieubeleid 2010-2020 opgenomen, door de nieuwe gemeenteraad goedgekeurd kunnen worden. Ook het wegnemen van het chronisch tekort aan fietsparkeerplaatsen is erg belangrijk. Hiermee voorkom je ‘wildstallen’. Ten derde is er een grote achterstand in het onderhoud van bestaande fietspaden en daarom zou verder doorgegaan moeten worden met het omzetten van tegelfietspaden in geasfalteerde fietspaden. Ook moeten de fietsroutes bij het strooien bij gladheid voortaan niet vergeten worden, zoals dat afgelopen winter wel gebeurde.

In de nota ‘Kiezen en delen’ over het fietsparkeren in de Grote Marktstraat staan analyses en oplossingen van de Fietsersbond, afdeling Haagse regio: www.fietsersbondhaagseregio.nl