Het RTL Nieuws berichtte vrijdag 28 mei 2010 dat het restaureren van de Koninklijke wachtkamer op NS-station Den Haag Hollands Spoor drie miljoen euro belastinggeld heeft gekost.

De wachtkamer blijft echter voor het grootste deel van de tijd ongebruikt. Tegelijkertijd is de wachtkamer ontoegankelijk voor toeristen en belangstellende Hagenaren. Natuurlijk moedigt GroenLinks de Koninklijke familie van harte aan om per trein te reizen in plaats van per auto of met het vliegtuig. Helaas is de realiteit dat de Koninklijke familie dit vrijwel nooit doet.

Fractielid Inge Vianen heeft het college gevraagd naar de mogelijkheden om de wachtkamer open te stellen voor het publiek:

1.     Bent u ervan op de hoogte dat de gerestaureerde Koninklijke wachtkamer op NS-station Den Haag Hollands Spoor niet toegankelijk is voor het grote publiek?

2.     In het nieuwe collegeakkoord staat genoemd dat er meer aandacht komt voor de Koninklijke allure van de stad Den Haag. Bent u het met GroenLinks eens dat de openstelling van de Koninklijke wachtkamer voor het grote publiek past in de plannen van het nieuwe college? Zo nee, waarom niet?

3.     De krachtwijk Stationsbuurt kent een grote verscheidenheid aan historische panden die de wijk interessant maken. De ambitie is om het gebied rondom het Stationsplein en de Stationsweg tot een “rode loper” richting de binnenstad van Den Haag te maken. GroenLinks vindt dat het openstellen van de Koninklijke wachtkamer voor toeristen en Hagenaren hieraan kan bijdragen. De Koninklijke wachtkamer is onzes inziens de plek van waaruit de “rode loper” kan worden uitgerold. Deelt u de mening van GroenLinks dat het openstellen van de wachtkamer een positieve impuls geeft aan de ontwikkeling van de Stationsbuurt? Zo nee, waarom niet?

4.     Prorail en NS hebben de Koninklijke wachtkamer gerestaureerd. Bent u bereid met hen te overleggen over het dagelijks openstellen van de Koninklijke wachtkamer of een dergelijk overleg tussen belanghebbenden te faciliteren? Zo nee, waarom niet?

5.     Bent u bereid over de eventuele voortgang hiervan terug te rapporteren aan de gemeenteraad? Zo nee, waarom niet?