Sinds enkele maanden legt GroenLinks bij elke raadsvergadering een A-4 neer met informatie voor de pers. Hieronder staat de versie van 1 juli 2010.
Vergadering gemeenteraad Den Haag, 1 juli 2010
Tijdens deze vergadering zal GroenLinks de volgende standpunten innemen:
Duurzaamheidsleningen
GroenLinks heeft op 27 april schriftelijke vragen gesteld over de pot voor duurzaamheidsleningen, waarmee bestaande woningen duurzamer kunnen worden gemaakt. Die pot is op 4 november 2010 ingesteld, maar wat is er sindsdien gebeurd? In de vragen van 27 april werd hiernaar gevraagd. Opvallend genoeg zijn die vragen nooit beantwoord. Daarom willen we nu mondeling antwoord, tijdens de vergadering.
Bezuinigingen op cultuur
David Rietveld heeft hierover een interpellatie aangevraagd. Groenlinks vindt het onacceptabel dat allerlei culturele instellingen worden bedreigd met kortingen op hun budget terwijl ze hun programmering voor volgend jaar al vastgesteld hebben. Instellingen zoals het Gemeentemuseum moeten erop kunnen rekenen dat de gemeente zich houdt aan gemaakte afspraken - zoals in het Kunstenplan - en de beloofde financiële bijdragen inderdaad levert.
Jaarrekening en jaarverslag
GroenLinks maakt een vergelijking tussen de verworvenheden van het vorige college en de plannen van dit nieuwe college. Houden voormalige dak- en thuislozen straks ook een dak boven hun hoofd? Wordt het succesvolle armoedebeleid voortgezet?
Reclamenota
GroenLinks vindt het een goede zaak dat wordt gestreefd naar een vermindering van het aantal regels rond reclame-uitingen. Maar in de voorgestelde nieuwe procedure zitten nog een aantal onduidelijkheden. Wat is hier de definitie van ‘tijdelijk’? Is er sprake van een vorm van registratie?
Wijziging legesverordening voor bouwaanvragen
GroenLinks maakt zich opnieuw sterk voor het benutten van de mogelijkheid om de hoogte van de bouwleges afhankelijk te maken van de mate waarin duurzaam wordt gebouwd.
Institute for Global Justice
In Den Haag zal een Institute for Global Justice worden opgericht. GroenLinks bepleit het opnemen van vertegenwoordigers van de diasporanetwerken en van de Non-gouvermentele organisaties (NGO’s) in de Raad van Toezicht. Verder vragen we om te streven naar 50 % vrouwen in bestuursfuncties van het Institute for Global Justice.