Het moet nog even tot hem doordringen, maar zijn politieke loopbaan zit er echt op. Bert van Alphen (56), in het vorige college wethouder namens GroenLinks, moest er wel aan wennen dat hij opeens ambteloos burger was. Hij blikt in een interview terug en vooruit.
Bert van Alphen woont al sinds zijn 8e in de Haagse Schilderswijk. Vanuit zijn woonkamer heb je een mooi uitzicht over de Haagse grachten. Hij heeft de wijk zien veranderen, maar zijn idealen zijn nog altijd dezelfde. “Ik ben begonnen in het onderwijs en wilde leerlingen begeleiden bij hun ontwikkeling. Juist in achterstandswijken. Mijn hele leven sta ik voor gelijke kansen. Dat heb ik gedaan in actiegroepen, in het buurtwerk, gemeenteraad en als wethouder.”
Was je verrast dat GroenLinks tot het vorige college toetrad?
“PvdA, VVD en CDA vormden al jaren een gesloten blok bij de collegevorming. Vier jaar geleden was de verwachting er dat weer het geval zou zijn. De PvdA wilde ons tot mijn grote verrassing er graag bij hebben en de VVD moest het CDA laten vallen als coalitiepartij. We hebben die kans met beide handen aangegrepen.”
Wat hebben we kunnen merken dat GroenLinks meeregeerde in de stad?
"Den Haag is groener en socialer geworden. Op tal van terreinen heeft het groen aandacht gekregen. Waar het voorheen nogal eens als bijwagen werd beschouwd werd het als onlosmakelijk geheel gezien. Ook bijvoorbeeld de opvang van dak- en thuislozen was niet tot stand gekomen als wij niet hadden meegedaan."
Hoe was de samenwerking eigenlijk in het vorige college?
“ Laat ik zeggen dat ik het me anders had voorgesteld. Ik dacht: we opereren als één team, maar dat ging anders. Toch hebben we ook samen dingen tot stand gebracht. Het verkeerscirculatieplan (VCP) hebben we bijvoorbeeld, weliswaar na de crisis, echt als team naar buiten gepresenteerd."
Je wilde nog vier jaar, maar GroenLinks kwam niet in het college.
"Net als velen vond ik dat we nog minstens vier jaar bestuursverantwoordelijkheid moesten nemen. En net als velen verwachtte ik stemmenwinst. De uitslag was een bittere teleurstelling. We handhaafden ons, maar…. Hoe dat kan? Het is altijd gissen waarom mensen wel of niet op ons stemmen, maar een goede campagne van de Stadspartij heeft naar mijn idee een belangrijke rol gespeeld. Ook het strategisch stemmen op de PvdA en het gegeven dat we de afgelopen vier jaar compromissen hebben gesloten. Misschien waren we minder zichtbaar.”
Hoe verklaar je de winst van de PVV?
“Ik had het wel verwacht, maar voel ook pijn. Een deel van de Haagse burgers wordt uitgesloten door de PVV. Er heerst onder een deel van het electoraat al decennia lang het gevoel: “migranten krijgen wel heel gemakkelijk alle voorzieningen." Daar heeft de PVV net als Centrum Democraten toentertijd handig op ingespeeld. Ik sprak met een PVV-stemmer die zei dat hij op die partij had gestemd, omdat zijn moeder slechte zorg krijgt, niet omdat Wilders tegen moslims is.”
De PvdA liet GroenLinks snel vallen in de onderhandelingen
“Ik ben zeer teleurgesteld in de PvdA. Vriendschap in de politiek is 'pluchediep'. Ik merkte in de campagne al dat de VVD naar rechts aan het opschuiven was. Afzetten tegen GroenLinks hoorde daarbij. De PvdA heeft daar, vanwege electorale reden, nooit tegen te weer gesteld.”
Waarom besloot je je terug te trekken als raadslid?
“Ik wilde graag door maar verschillende zaken hebben een rol gespeeld. De uitslag van de verkiezingen heb ik me aangetrokken. Daarnaast is het fysiek gewoon heel zwaar. Het vereist ook als raadslid 24 uur per dag 7 dagen in de week activiteit. Na mijn hartinfarct kon ik in eerste instantie niet alles meer opbrengen. Belangrijker nog was dat ik vernieuwingen in de fractie ook niet wilde tegenhouden. Achteraf kun je je afvragen: had ik me beschikbaar moeten stellen? Dat is wel de wetenschap van nu.”
Dan val je denk ik in een zwart gat?
“Dat kun je wel zeggen. Ik ben maar een maand weggegaan naar Marokko om na te denken.”
Dat heeft geleid tot…..?
“In ieder geval wil ik geen politieke voorhoedegevechten meer. Ik denk nu meer aan bestuursfuncties. In de geestelijke gezondheidszorg bijvoorbeeld. Dat is een sector die mijn hart heeft gestolen. Of onderwijs; ook daar ligt mijn hart nog.”
Heb je ergens spijt van?
“Wat ik jammer vind dat ik niet voldoende maatregelen heb kunnen nemen die de gezondheidsverschillen tussen rijk en arm structureel hebben kunnen verkleinen. We hadden bijvoorbeeld door meer in te zetten op de verbetering van het binnenklimaat van huizen, winst kunnen halen.”
Nog een boodschap voor de fractie?
“Blijf contact zoeken met de burger. Sluit je niet op in het stadhuis. Wees bereikbaar en maak het verschil tussen het stadhuis en de “Jacob Catsstraat” niet te groot.”