Donderdag 30 september presenteerde GroenLinks in de raad de tegenbegroting van vier oppositiepartijen. Dit gebeurde tijdens de Algemene Beschouwingen over de Begroting van het college.
Hieronder staat de volledige tekst van de bijdrage van fractievoorzitter Heleen Weening.
Bijdrage GroenLinks algemene politieke beschouwingen 2010
Voorzitter,
Voor ons ligt de begroting voor 2011. Met deze begroting bepaalt het nieuwe college voor de komende vier jaar de koers voor de stad. Er valt een heleboel aan te merken op die koers. Vooral omdat het zoveel beter kan, veel socialer en veel duurzamer. Zoveel rijker, ook in tijden van bezuinigingen. Dat het anders kan laten wij zien in de tegenbegroting die wij hebben opgesteld samen met de Haagse Stadspartij, de Partij voor de Dieren en de Politieke Partij Scheveningen.
Voorzitter,
Het is een kwestie van keuzes maken. En GroenLinks maakt andere keuzes dan dit college.
Dit college kiest ervoor de komende jaren de onroerend zaak belasting te verlagen. Terwijl we al bijna de laagste woonlasten van Nederland hebben, besteedt dit college de komende jaren bijna 12 miljoen aan belastingvoordeel voor de Haagse huizenbezitter. Dit komt vooral ten goede aan rijke mensen met grote huizen, zoals mensen in de Vogelwijk. Die gaan er per jaar 40 euro op vooruit. De gemiddelde huizenbezitter in Transvaal gaat er 7 euro per jaar op vooruit. Dat is nog geen 2 cent per dag! Dit belastingvoordeeltje voor huizenbezitters heeft als gevolg dat er minder geld is voor echt belangrijke dingen. Zoals de bestrijding van armoede onder ouderen.
In Den Haag maken jaarlijks ruim 13.000 ouderen met alleen AOW gebruik van het Fonds voor Ouderen. Volgens GroenLinks is dit fonds een goede voorziening om armoede onder ouderen te bestrijden. Wat doet dit college in een tijd dat er steeds meer verborgen armoede is onder oudere Hagenaars? Dit college schrapt het Fonds voor Ouderen. Dit college kiest ervoor om 13.000 Haagse 65-plussers met een laag inkomen 250 euro per jaar te korten.
Voorzitter, dit college kiest voor de huizenbezitter in plaats van de AOW'er. GroenLinks vindt dat armoedig. Het kan zoveel zorgzamer, zoveel waardevoller. Ook nu het economisch tegenzit. GroenLinks kiest daarvoor. Juist nu. Wij houden in onze tegenbegroting het Fonds voor Ouderen in stand. Dat doen we met het geld dat we besparen door de OZB niet te verlagen.
Voorzitter,
Dit college investeert bijna 15 miljoen in extra opsporingsambtenaren om het toezicht in de stad te verscherpen. En in extra middelen voor veiligheid, onder andere voor de aanpak van radicalisering en in drie ‘doordouwers’, een Haagse variant op de stadsmariniers, die samen bijna een half miljoen per jaar kosten. Deze investering betekent dat er minder geld is voor echt belangrijke dingen. Zoals zorg voor mensen.
Dit college – naar eigen zeggen vrijzinnig, bedrijvig, uitdagend, maar ook zorgzaam – bezuinigt de komende vier jaar miljoenen op zorg voor de meest kwetsbare groepen in Den Haag. Dat betekent ongeveer 12 miljoen minder voor dak- en thuislozen, verslaafden en vrouwen in de noodopvang.
Voorzitter, dit college kiest voor repressie en controle in plaats van zorg en aandacht. GroenLinks vindt dat armoedig. De voorzieningen voor deze groepen kwetsbare mensen zijn met zoveel zorg opgebouwd. Dit college zet daar zorgeloos en onzorgvuldig het kapmes in. Snoeien doet groeien, zegt het college dan. Maar ook mensen zonder groene vingers weten: je gaat niet met een kettingzaag een bonsaiboom te lijf.
GroenLinks maakt andere keuzes. Wij schrappen deze extra middelen voor toezicht en repressieve veiligheid. GroenLinks kiest voor minder bezuinigen op jeugd en gezin, op maatschappelijke ondersteuning en op volksgezondheid en zorg. Wij blijven investeren in echte preventie, dat is effectiever en goedkoper. We investeren in mensen die het echt nodig hebben. Juist als het economisch slecht gaat. Dat vinden wíj zorgzaam.
Voorzitter,
Dit college kiest ervoor in de komende jaren ruim 13 miljoen te investeren in 2500 parkeerplaatsen in buurten waar de parkeerdruk hoog is. Los van de vraag of we in bestaande buurten zo eenvoudig parkeerplaatsen kunnen toevoegen, betekent investeren in een parkeerplaats voor de deur dat er minder geld is voor echt belangrijke dingen. Zoals duurzaamheid. Duurzaamheid gaat uiteindelijk niet om chemische stoffen in de lucht, maar over zorg voor dieren en mensen. Het gaat over de stijgende zeespiegel, over energieverspilling en over de generaties na ons die wij beperken in hun mogelijkheden. Gelukkig heeft dit college grote ambities op het gebied van duurzaamheid. De daden blijven echter ver achter bij de mooie woorden. Dit college investeert 12 miljoen in duurzaamheid. Dat is, heel voorzichtig geschat, één derde deel van de vele tientallen miljoenen die het vorige college in duurzaamheid investeerde. Wij vonden dat een eerste stap en we hoopten op een krachtig vervolg.
Voorzitter, dit college kiest voor meer blik op straat in plaats van de blik op de toekomst. GroenLinks vindt dat armoedig. Het kan zoveel duurzamer en waardevoller. Door serieus te investeren in duurzaamheid en te kiezen voor solidariteit met mensen elders in de wereld en met toekomstige generaties. GroenLinks kiest daarvoor. Juist nu. Wij investeren in onze tegenbegroting 37 miljoen in duurzaamheid. Onder andere voor duurzaamheidssubsidies, zodat huizenbezitters energiebesparende maatregelen in hun woning kunnen treffen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor hun portemonnee. Dat levert hen via een lagere energierekening meer op dan de verlaging van de OZB.
Voorzitter,
Ik heb het alleen nog maar gehad over de gerichte investeringen en bezuinigingen van dit college en wat wij daar tegenover stellen. Dit college bezuinigt vooral heel ongericht. En halsoverkop. Dit college heeft alle culturele instellingen en welzijnsorganisaties in de stad laten weten dat zij het komende jaar 7,7% moeten bezuinigen op hun lopende activiteiten. Er is echter geen enkele noodzaak om al in 2011 drastisch te bezuinigen. Dat weet het college ook. GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat het college daar toch voor kiest. De houding om zo snel mogelijk geld binnen te harken leidt tot ondoordachte en overhaaste bezuinigingen, die nauwelijks op draagvlak kunnen rekenen in de stad. GroenLinks vindt dat armoedig. Door het woeste gekap van dit college worden ook instellingen en organisaties geraakt waarvan iedereen nut en noodzaak erkent.
Voorzitter, wij schroeven de overhaaste bezuinigingen voor 2011 terug en creëren ruimte om komend jaar samen met de stad en na een debat in de gemeenteraad, verantwoorde en afgewogen keuzes te maken. En we draaien de helft van de bezuinigingen op cultuur terug voor de komende vier jaar. Daarmee komen we ook tegemoet aan de wens van de oude mevrouw De Jong die anderhalf jaar geleden in het debat over de crisisaanpak zei: "De D66-fractie pleit er opnieuw voor om de uitgaven voor cultuur niet te verminderen, nu niet en ook niet in de nabije toekomst. Cultuur is één van de weinige leuke dingen als het land in crisis verkeert. Wees daarop zuinig en vergeet niet dat ook in cultuurland veel arbeidsplaatsen kunnen wegvallen. Blijf dus investeren in cultuur." [Einde citaat] Daarmee had zij volkomen gelijk; zo drastisch bezuinigen op cultuur als de nieuwe mevrouw De Jong doet, daar krijg je een armoedige samenleving van.
Voorzitter, afsluitend,
We zullen het straks gaan horen van de fracties die dit college vormen: er moet minder geld naar cultuur en welzijn omdat er nu eenmaal bezuinigd moet worden, en er moet meer geld naar parkeerplaatsen en belastingverlaging omdat... Ja, waarom eigenlijk? Van sommige fracties begrijp ik die keuze, van andere fracties vind ik het onbegrijpelijk.
GroenLinks maakt andere keuzes. GroenLinks investeert in dingen die wij echt belangrijk vinden: zorg voor kwetsbare mensen, duurzaamheid en culturele rijkdom. Dat kan, ook in tijden van bezuinigingen. Juist dan is het aan de politiek om zorgvuldige en afgewogen keuzes te maken. Op basis van betrokkenheid, solidariteit en duurzaamheid. Om niet in een armoedige samenleving terecht te komen. In onze tegenbegroting die net als die van het college meerjarig sluitend is en die een degelijk financieel kader oplevert, laten wij zien dat het goed mogelijk is om écht zorgzaam te zijn als stad. Het is een kwestie van keuzes maken. Wij maken duurzame en solidaire keuzes en we nodigen iedereen van harte uit om die keuze met ons te maken.