Gisteravond besprak de Haagse gemeenteraad de integratienota van het college. Omdat in deze nota de verantwoordelijkheid voor integratie zeer eenzijdig bij migranten wordt neergelegd en de toon niet de onze is, heeft GroenLinks tegengestemd.
De gemeenteraad heeft, mede op verzoek van GroenLinks, het college opgedragen met een gedegen plan te komen om discriminatie in de stad te bestrijden. Alleen bij de PVV-fractie bleek geen behoefte aan zo'n antidiscriminatieplan.
Bekijk de discussie in de gemeenteraad op http://www.uitzendingenraaddenhaag.nl/public-access/messenger?question=view&kind=meeting&uuid=ae2f9c14-db80-0500-3a3b-ce001fc2d369#start=11191
De bijdrage van Inge Vianen:
Voorzitter,
GroenLinks vindt dat de toon die in de integratienota gebezigd wordt niet de juiste is. Dit is zeker niet de toon van GroenLinks. In de nota staat bijvoorbeeld: “Integratie betekent kiezen voor Den Haag en de Haagse samenleving.” Dit soort uitspraken zijn in onze visie geforceerd. Bovendien vinden we de toon belerend. Voor ons betekent integratie niet kiezen tussen Den Haag of Marokko. Het betekent niet dat je je hoofddoek moet afgooien om je vervolgens te moeten voegen in het vriendenclubje van Oh Oh Cherso.
Voor GroenLinks betekent integratie dat je met behoud van je eigen identiteit op een gelijkwaardige manier mee kan doen in Nederland. En dat kan ook, als mensen de kansen grijpen om zich te ontplooien en daar ook door de maatschappij voor toegerust worden. Dan ontstaan in plaats van verbindingen via etnische of religieuze lijnen ook verbindingen op basis van gedeelde interesses en idealen, of dezelfde dromen over de toekomst. Dat is de integratie waar GroenLinks voor staat. Een samenleving waarin mensen zichzelf kunnen zijn met behoud van identiteit en optimaal hun kansen benutten en talenten ontdekken. En waarin integratie gezien wordt als een verantwoordelijkheid van migranten maar ook van de maatschappij als geheel.
En dat is nou precies waar het in deze nota aan ontbreekt. In deze nota. Het is eenrichtingsverkeer. Natuurlijk is taal een sleutel tot de samenleving, daar zijn we het denk ik allemaal over eens. Het is goed om zo snel mogelijk de Nederlandse taal te leren als je in Nederland woont.
Maar wat kunnen migranten verwachten van de samenleving? Wat zijn de verantwoordelijkheden van die samenleving? Een van de eerste zaken die migranten mogen verwachten van Den Haag lijkt mij toch wel dat zij niet gediscrimineerd worden. Net zo min als discriminatie jegens bijvoorbeeld homoseksuelen niet getolereerd mag worden, mag ook discriminatie van hoofddoeken niet getolereerd worden. Hoe dat aangepakt wordt staat niet in de nota. Ik dien daarom een motie in met een aantal andere partijen waarin wij dit college onder andere verzoeken om met een brede publiekscampagne te komen omtrent discriminatie. Die motie wordt straks overhandigd door de heer Ramnewash.
Voorzitter, het is niet alleen de eenzijdigheid van de nota die GroenLinks verontrust. Er staat ook een heel aantal zaken in de nota waar GroenLinks niet achter kan staan. Bijvoorbeeld de steun van deze PvdA-wethouder aan het huidige kabinetsbeleid voor wat betreft de discussie over de aanpak van illegaal verblijf, het zelf volledig moeten betalen voor een inburgeringscursus en het vrije verkeer binnen de EU en repatriëring van MOE-landers. Maar ook bijvoorbeeld het beleid van deze wethouder om via de corporaties migranten over de stad te verdelen.
En dan voorzitter, ontbreekt het in deze nota aan aandacht voor de groep autochtone Hagenaren die zich niet meer thuisvoelt in de nieuwe constellatie van onze samenleving. Zij voelen zich soms als een vreemde in onze stad. In de nota zie ik geen handreiking naar hen. De wethouder zegt dat hij problemen benoemt en ze wil oplossen. Dit is ook een probleem. Laat alstublieft zien hoe u dit op gaat lossen.
Voorzitter, er zijn een aantal dingen waar GroenLinks zich wel in kan vinden. Bijvoorbeeld de verplichte inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie en de nadruk op de versterking van de sociaal economische positie van mensen. Maar helaas weten we ook dat de maatschappelijke organisaties die hier een belangrijke rol in kunnen spelen fors moeten gaan bezuinigen van dit college.
Kortom, er is een groot aantal keuzes die dit college maakt waar GroenLinks niet achter kan staan. En bij dat deel van de keuzes waar GroenLinks wel achterstaat, wordt geen geld geleverd om daadwerkelijk tot actie over te gaan. En dat vinden wij teleurstellend in een stad die in 2006 nog goud won voor de Nota Burgerschap in de landelijke wedstrijd voor de best geschreven beleidsnota van alle Nederlandse gemeenten.