In de Telegraaf van 26 augustus valt te lezen hoe in de Vliegenvangerlaan een bloemenperk is gerooid door een door de gemeente ingehuurd bedrijf. Het bloemenperk is de afgelopen jaren door een bewoonster aangelegd. De bewoonster doet ook de jaarlijkse tuinkeuringen voor de gemeente, zo schrijft de Telegraaf. De plantsoenmedewerkers zouden de bloemen voor onkruid hebben aangezien.
Fractievoorzitter Heleen Weening: "Kennelijk heeft de gemeente in dit geval een bedrijf ingehuurd voor het groenbeheer. Dat vind ik vreemd, maar als je dat doet moet je wel zeker weten dat er met gekwalificeerd personeel gewerkt wordt. Ook vraag ik me af of plantsoenmedewerkers die worden ingehuurd wel dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als de medewerkers die in dienst zijn van de gemeente."
GroenLinks wil van het college weten hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren en wie er nu in de stad allemaal werken aan het groenbeheer. Daarbij vindt de fractie dit belangrijk en eervol werk, waarbij de gemeente niet alleen garant moet staan voor de kwaliteit van het geleverde werk, maar ook voor de arbeidsvoorwaarden van de plantsoenmedewerkers.
De volledige vragen:
1. Klopt het dat de bewoonster toestemming van de gemeente had om het bloemenperk aan te leggen en te onderhouden? En zo ja, wat is de precieze inhoud van deze afspraak en van wanneer is deze afspraak?
2. Kan het college aangeven hoe het mogelijk is dat het bloemenperk nu is gerooid? Kan het college daarbij ingaan op haar verantwoordelijkheid hierin?
3. Welke eisen stelt het college aan personeel dat het groenbeheer uitvoert in de stad? En voldeden deze plantsoenmedewerkers aan die kwalificaties?
4. Kan het college aangeven waarom het een bedrijf inhuurt voor het onkruidbeheer? Wordt er ook gebruik gemaakt van uitzendkrachten voor het groenbeheer? Kan het college garanderen dat het personeel bij deze bedrijven volgens de geldende
(gemeente-)cao wordt uitbetaald en ingehuurde bedrijven geen gebruik maken van onderaannemers? En zo ja, hoe controleert het college dit?
5. Kan het college aangeven hoe en door wie het groenbeheer in Den Haag wordt uitgevoerd? Graag ontvangen wij een overzicht van soorten arbeidskrachten die worden ingezet voor het groenbeheer in Den Haag (eigen en inhuur) met per soort arbeidskracht wat de inzet van deze mensen de gemeente kost en wat deze mensen aan inkomen betaald krijgen en welke arbeidsvoorwaarden ten aanzien van ziektekosten, vakantiegeld en pensioenopbouw voor hen gelden.
6. Is het college met GroenLinks van mening dat het beheer van groen in onze stad eervol werk is, waarbij de gemeente garant moet staan voor zowel de kwaliteit van het geleverde werk als voor de kwaliteit van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van de plantsoenmedewerkers? Zo nee, waarom niet? En zo ja, hoe denkt de gemeente in de toekomst die kwaliteit te kunnen garanderen, teneinde dergelijke ongelukken als in de Vliegenvangerlaan te voorkomen?