Volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Om hier een zo goed mogelijk verkiezingsprogramma voor te schrijven, heeft de programmacommissie van GroenLinks Den Haag in restaurant de Hagedis drie avonden georganiseerd, rond de thema's sociaal, groen en vrijzinnig. Elke Hagenaar kan op deze bijeenkomsten zijn input geven. Webredactie GroenLicht doet verslag van de eerste bijeenkomst, die 14 mei plaatsvond en als titel had: "Hoe maken we Den Haag socialer?"

Na een warm welkomstwoord van Brak en een inspirerende gesproken column van Gert-Jan, beiden van de programmacommissie, verspreiden de ongeveer twintig aanwezigen zich over drie tafels. Op elk van de tafels ligt een vraag waarover men moet discussiëren. Het is de bedoeling dat we daarbij alle ideeën die opkomen op het papieren tafellaken schrijven.

De eerste tafel waaraan ik zit heeft als vraag: "hoe voorkomen we dat kwetsbaren in de samenleving (als gevolg van de bezuinigingen) isoleren?"

Esther, van de programmacommissie, benadrukt dat we in het achterhoofd moeten houden dat we het hebben over de periode 2014 – 2018. Dat we dus kunnen aangeven wat we vinden dat de politiek in die periode moet doen, en dat we rekening moeten houden met de plannen die er voor die periode al zijn (zoals bijvoorbeeld de landelijke decentralisatie die gevolgen heeft voor de gemeenten).

Tijdens het half uur dat we discussiëren, belanden er verschillende ideeën op het tafellaken. Onder andere zouden we een beroep willen doen op bestaande organisaties, zoals clubs, om zoveel mogelijk mensen bij hun activiteiten te betrekken. Dat kan door ze dat gewoon te vragen, of door ze een extra financiële stimulans te geven, door ze bijvoorbeeld minder belasting te heffen. Op een vergelijkbare manier zou de gemeente individuen kunnen stimuleren. Werkzoekenden kunnen gewezen worden op de mogelijkheid vrijwilligerswerk te doen. En het kan financieel aantrekkelijk gemaakt worden je buurvrouw te helpen.

De volgende tafel heeft als vraag: "hoe kunnen we sociale opvang verbeteren?" Een eerdere groep deelnemers heeft daar onder andere voor op tafel geschreven dat de gemeente banen moet creëren. Onze groep gaat verder met dat idee. Iemand merkt op dat bijna alle gecreëerde melkertbanen, tegelijk met de subsidie daarvoor, ophielden. Daarom zou die subsidie over een periode van 15 of 20 jaar uitgekeerd moeten worden aan bedrijven, of pas daarna.

Een ander idee dat ontstaat is een groen banenplan: groene plannen, zoals voor alternatieve energie, die ook banen scheppen. De gemeente kan hierin partijen bij elkaar brengen: financiers, bedrijven én werkzoekenden.

De laatste tafel heeft als vraag: "hoe zorgen we voor meer sociale samenhang?" We zijn het erover eens dat dit kan door grenzen te overstijgen, tussen bijvoorbeeld wijken en organisaties. De gemeente zou hierin kunnen faciliteren door debatten te organiseren, tussen bewoners met verschillende sociale en culturele achtergronden.

Als we uit gebrainstormd zijn en voordat we naborrelen, spreekt Brak de deelnemers nog even toe. Hij belooft dat de programmacommissie alle opgeschreven ideeën zal meenemen.

Tijdens het borrelen vraag ik aan Esther en Brak of de programmacommissie nu echt iets heeft aan onze input. Dat is zo, omdat ze hebben kunnen horen wat er onder de mensen leeft, alsmede onder vertegenwoordigers van verschillende maatschappelijke organisaties, die ook op de bijeenkomst zijn afgekomen.

Brak zegt dat Esther vlak voor de bijeenkomst nog mensen van straat heeft proberen te trekken om mee te discussiëren. Maar over het algemeen komen toch meer direct betrokkenen op deze avonden af.

Dus daarom bij deze de oproep aan iedere GroenLinkser om te komen op dinsdag 28 mei 11 juni, naar de themabijeenkomsten groen en vrijzinnig. En iedereen mee te nemen die je maar kent.

 

Details bijeenkomsten: http://denhaag.groenlinks.nl/bijeenkomstenprogramma